7 saveta za kvalitetnije i ispunjenije dane


Kažu da je sreća stvar izbora.
Ali šta se dešava kada nas svakodnevne obaveze preokupiraju, nekad preopterete? Krenemo da živimo rutinski, a zatim i “od danas do sutra”. Nervozniji smo iz dana u dan, obaveze nam sve teže padaju i sve više zavidimo srećnim i odmornim ljudima.

Činjenica jeste da zaista možemo da utičemo na naše raspoloženje. Moramo to razumeti što pre kako ne bismo sebe dovodili u stanje monotonije, neraspoloženja i depresije.

Dajemo vam par saveta kako da svakodnevno pobeđujete rutinu i umesto dosadnog dana na poslu, zapravo dobijete još jedan uzbudljiv dan u vašem životu.

Tvoja moć je proporcionalna tvojoj sposobnosti da uživaš.

1. Naučite da ugodite sebi


Postoji toliko stvari koje svakodnevno moramo da uradimo. Toliko stvari od kojih nas glava odmah zaboli ili nam se raspoloženje momentalno promeni.  Zvuči vam poznato?

Kako bi bilo da među sve dnevne obaveze ubacite nešto što ne morateNešto za sebe, samo vaše, nešto što će postojati samo iz jednog razloga – da vi uživate. Za neke će to biti jutarnje tuširanje uz narodnu muziku, nekome ogroman slatkiš na putu do posla, a nekome možda igranje igrica pred spavanje. Niko vas ne osuđuje.

Poenta i jeste da nađete nešto što će na vaše lice nabaciti osmeh ili pomoći da se malo opustite, a zatim upravo to pretvorite u vašu svakodnevnu rutinu.

2. Naterajte se da ustanete ranije! 


Šta god da se desi ujutru, uglavnom vam određuje raspoloženje tog dana.

Ukoliko se uspavate, vi kasnite i već vam je dan započeo u žurbi i pod stresom. Zato nađite način da ustanete ranije, da na miru popijete kafu ili napravite sebi lep, obilan doručak koji ćete pojesti uz dnevne novine. Da stignete da se istuširate i lagano spremite za posao. Videćete i sami promenu kada, umesto žurbe i stalnog gledanja na sat, kuću napustite mirni, osveženi i raspoloženi.

Zato pred spavanje isplanirajte svoje jutro i podsetite sebe zašto želite da sledeći dan probudite ranije. Verujte nam, čak vam ni ujutru neće biti teško da ustanete, iako ste jedni od onih ljudi koji vole da spavaju što duže mogu.

3. Pripremite se za sutrašnji dan


Ako već planirate svoje jutro, zašto ne bi i dan? Ne traje toliko dugo koliko zvuči.

Dovoljno je tek toliko, da možda pripremite odevnu kombinaciju ili na brzinu odredite vaš raspored i obaveze. Ujutru kada ustanete, dok se razbudite, nećete morati da se prisećate onih sitnih stvari koje ste rekli sebi da ne smete da zaboravite i nećete gubiti vreme tražeći i isprobavajući šta ćete obući taj dan.

Imaćete vremena za sve, bez žurbe i bez stresa.

4. Pametno iskoristite put do posla


Većina nas putuje na posao, što i nije toliko uživanje. Ali sve ima svoju dobru stranu- ako vi tako želite, pa tako i put do posla možete iskoristiti za nešto korisno.

Primer: Možete čitati ili slušati neku knjigu (sada izdaju i audio knjige).

Takođe, ako ste uspeli da krenete na vreme ili malo ranije, možete parkirati malo dalje ili izaći stanicu ranije od posla, prošetati se i usput razgledati čega ima u okolini. Možda ćete pronaći novi restoran ili kafeteriju koja bi vam se mogla svideti.

Sreća nije slučajna; niti je nešto što bi trebalo želeti. Sreća je nešto što sami stvarate.

5. Okružite se lepim stvarima


Stavite na vaš radni sto neku lepu uspomenu, suvenir sa uzbudljivog putovanja ili dragu sliku. Izaberite biljku sa puno lišća ili cvetova kako bi ubacili malo života i  boje.

Sve ove stvari podsvesno utiču na vaše raspoloženje i pomažu vam da kontrolišete raspoloženje u toku dana.

6. Odmorite se na pauzi 


Ukoliko ste u mogućnosti, nikada nemojte jesti u kancelariji! Izađite na pauzu za ručak, sami, sa kolegom ili nađite prijatelja koji radi u blizini da vam se pridruži. Isprobavajte nove restorane ili nova jela u restoranima u koje uvek idete.

Nikada na pauzi ne pričajte o temama koje su vezane za posao.

Ukoliko iskoristite pauzu na pametan način, ona će vam pomoći da se na posao vratite osveženi, bistrog uma i odmorniji, spremniji za drugu polovinu vašeg radnog dana.

7. Isplanirajte dan nakon posla 


Isplanirajte šta ćete raditi nakon vašeg radnog vremena. Nemojte misliti kako samo čekate da odete, već čemu idete.

Primer: Masaža, bioskop ili piće sa prijateljima.

Iščekivanje događaja nakon posla daće vam motivaciju da radite bolje i da budete u boljem raspoloženju, što je uvek dobro, a pogotovo u stresnim i napornim danima.

shutterstock_193652534


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.