5 znakova dehidratacije


U današnjem ubrzanom načinu života, kada zaboravljamo da unosimo dovoljno tečnosti – prvenstveno vode, neophodno je steći naviku za stalnom hidratacijom. Ukoliko ste žedni – već ste dehidrirali! 

Zaboravljanje na unos tečnosti deluje gotovo nemoguće kao i zaboravljanje na disanje, ali verovali ili ne – postoji epidemija dehidratacije!
Harvard je uradio istraživanje i ustanovio da više od polovine 4000 ispitivane dece nisu pili dovoljno, a 25% njih je izjavilo da uopšte ne piju vodu u toku dana.
I to nije samo problem dece:
Druga studija je pokazala da su odrasle osobe još gore! Do 75% odraslih je bilo hronično dehidrirano!

Nosite sa sobom flašicu vode i pijte po malo u toku celog dana. Ukoliko vam to ne uspeva, nađite druge načine! Odredite sebi vreme kada ćete piti vodu! Jednu času čim ustanete, pola sata pre obroka popijte po dve čaše i obavezno nakon svakog treninga!
Dnevni unos bi trebalo da bude oko 2l ili 8 čaša.

Nedovoljni unos tečnosti nije smrtonosan, ali ima mnoštvo loših nuspojava. Dehidratacija je može biti uzrok smanjene mišićne snage, aerobne i anaerobne sposobnosti, loše koncentracije i generalno umne sposobnosti, glavobolje, suve kože, grčeva u rukama i nogama, povećane telesne temperature, ubrzanog otkucaja srca, osećaja tromosti i umora, kao i mnogo toga drugog.

Kako da proverite da li unosite dovoljno vode? Najpouzdaniji način da saznate je da odbratite pažnju na vaš urin – trebalo bi da bude bistar i bledo žute boje. Pored urina, postoji još znakova na koje bi trebalo da obratite pažnju:


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.