4 fitnes mita u koje morate da prestanete da verujete


istock_000014459318_double

“Radite ove lagane vežbe tri puta nedeljno i gledajte kako se salo sa vašeg stomaka topi” – kada bi samo bilo tako lako.
Jedan od najvećih fitnes mitova je ideja da ćete čarobnom pilulom ili mašinom uspeti da se oslobodite viška kilograma i zategnete do savršenstva.

Nažalost, ovo nije usamljeni slučaj. Često čujemo razne neistine u koje ljudi veruju, a koje bi potencijalno mogle da uzrokuju veliki problem. Pročitajte još neke od fitness mitova u koje pod hitno morate da prestanete da verujete.

Mit # 1: “Više znojenja – više sagorenih kalorija”

Ne nužno.

Kada bi ova tvrdnja bila istinita, za sat vremena sedenja u sauni biste potrošili više kilograma nego što bi uspeli trčanjem ili treningom snage. Postoji mnogo faktora zbog kojih se znojimo: temperature okruženja u kome smo, hidratacije, nervoze…

Znojenje nema nikakve veze sa topljenjem masti već predstavlja proces termoregulacije – rashlađivanje, tj spuštanja telesne temperature.

Savet: Želite da izgubite više kalorija? Uključite intervalne treninge u vaše vežbanje ili vežbajte sa većim otporima snage kako bi sagorevali više sala.

Mit # 2: “Ukoliko budete dizali tegove izgledaćete kao bodibilderi”

Da li jedete tuce jaja i konzumirate testosterone?

Mišići sagorevaju više kalorija nego masti, a dizanjem tegova ćete uspeti da sagorite više kalorija kako bi povećali snagu. Dobićete definisane mišiće, a kombinovanjem sa zdravom ishranom uspećete da skinete masne naslage.

Savet: Dodajte malo dinamike vašim treninzima – uključite kardio i trening snage.. Na ovaj način uspećete da skinete masne naslage, ojačate mišiće ali i kosti i zglovobe. Pročitajte i 8 razloga zašto bi žene trebalo da dižu tegove. 

Mit # 3: “Vežbanje na prazan stomak je zdravo”

Baš kao što je automobilima potrebna neka vrsta goriva ili energije za pokretanje, tako je potrebno i vašem organizmu.

Preskakanjem doručka vaše telo će energiju crpiti iz rezerva – mišića, a ne iz izvora hrane, što dovodi do njihove razgradnje. Trening će biti niskog intenziteta i veoma otežan.

Savet: Jedite laganu hranu uz kombinaciju proteina, ugljenih hidrata, zdravih masti kako biste imali energije. Primer: komad voća sa bademima.

Mit # 4: “Dijetalne stvari možete jesti koliko poželite”

Mnogi ljudi, pogotovo početnici, usled nedostatka informacija misle da namirnice koje sadrže 0% mlečne masti ili šećera mogu da konzumiraju koliko god požele.

Nažalost, te iste namirnice su prepune raznim aditivima koje u velikoj količini neće dobro uticati na vaše zdravlje. Čak ni namirnice koje se kupuju u marketima zdrave hrane nisu u potpunosti zdrave.

Savet: Ključ zdravog života i idealnog izgleda je umerenost u hrani i piću. Redukujte ishranu, hranite se zdravo – pretežno sirovim voćem i povrćem, vežbajte redovno i ne preterujte. U svemu je potrebno imati granicu.

healthy-1

Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.