Pozdrav Suncu

Joga: “Pozdrav Suncu” i prednosti vežbanja ujutru


Pronalaženje stvari koje najbolje utiču na naš organizam i način života je najkorisnija stvar koju sami sebi možemo da priuštimo.

Joga je drevna nauka zdravog življenja i kao takva predstavlja sveobuhvatni način smanjivanja nivoa i uticaja štetnih faktora i podizanja celokupnog nivoa zdravlja na viši nivo, tako što podstiče telo da se samo bori protiv negativnosti i stresa kod kuće, na poslu, u svakodnevnim situacijama i ljudima oko vas.

Uvrstite vežbe joge u svoju jutarnju rutinu i na jednostavan način poboljšajte kvalitet svog života.Pozdrav Suncu

Zašto vežbati jogu ujutru

Postoje određene vežbe joge koje se primenjuju ujutru, u toku dana i pred san.

Jutarnje vežbanje posvećeno je buđenju tela i podizanju energije, dnevno vežbanje je namenjeno intenzivnim istezanjima i naporima dok su vežbe za relaksaciju i spuštanje energije rezervisane za završetak dana.

Jutro predstavlja najmiriniji deo dana i samim tim idealnu priliku za istezanje i lagano buđenje organizma. Vežbanjem joge u ovom periodu popravićete raspoloženje, razbistriti misli, poboljšati fizičku stabilnost i izdržljivost. 

Primenjivanjem vežbi joge nakon buđenja dobićete potrebnu energiju čime ćete lakše moći da izbegnete stres i neprijatne situacije u toku dana. 

Po jutru dan se poznaje.

Neka vam joga postane jutarnja rutina

Vežbanje joge svakog jutra može uticati na vaš život i znatno ga unaprediti.

Ne samo da će vas razbuditi, dati energiju i oraspoložiti, jutarnja joga će vam povećati svest o emocijama i empatiji, ali ujedno i smanjiti stres u toku čitavog dana koji vam predstoji.

Odvajanjem vremena za vežbe na početku svakog dana učiniće da imate više koncentracije, budete srećniji i počnete da uživate u svakom trenutku.

Pozdrav Suncu

Vežba za koju se veruje da je majka svih joga položaja i svakako jedna od najprimenjivijih vežbi je “Pozdrav Suncu”. Osmišljena je kako bi probudila kompletan duh i telo.

“Pozdrav Suncu” ili “Surya Namaskara” je popularna jutarnja joga vežba koja se praktikuje odmah nakon buđenja. Telom okrenuti ka istoku, pozdravljamo sunce koje se diže i budi čitav svet.

Pozdrav Suncu

ASANE – redosled izvođenja vežbi

  1. Zauzmite stabilan položaj – učvrstite i spojite noge i stopala, ali raširite prste na nogama. Ispravite se i podignite grudi.
  2. Dok duboko udišete ispravite ruke iznad glave. Napravite luk ka nazad, lagano zabacujući glavu.
  3. Lagano izdisajući spustite ruke do poda. Šake neka vam budu uz stopala, a glava uz kolena.
  4. Duboko udisajući spustite se, pružajući desnu nogu unazad. Dlanovi neka vam budu na podu u širini ramena, a pogled podignite što više možete.
  5. Polako izdišuči podignite se u luk, dok su vam noge i prsti još uvek na tlu.
  6. Dok su vam ruke još uvek u širini ramena, savijte ih u laktovima i lagano spustite celo telo na pod, tj neka vam stopala, kolene, prsa, šake i čelo dodiruju tlo. Nemojte se zadržavati u ovoj pozi.
  7. Polako podignite glavu, a potom i celi torzo u položaj “kobre”. Duboko udišite vazduh dok radite ovu vežbu. Laktovi su uz telo, kukovi i dalje na podu.
  8. Vratite se u ležeći položaj dok lagano izdišete, a potom podignite zadnjicu visoko i formirajte naopako latinično slovo “V”.
  9. Udahnite duboko i opet se spustite, ali ovog puta neka vam leva noga bude unazad.
  10. Dignite se uz izdisaj i dalje držeći dlanove na podu.
  11. Udahnite duboko i vratite se u položaj broj 2, praveći luk unazad.
  12. Izdahnite i zauzmite početni položaj.

Vežbanje joge uz FitPass karticu

FitPass vam omogućava pristup u preko 500 objekata u Srbiji, po ceni od samo jedne članarine.
Uz FitPass karticu dobijate pristup raznim sportskim centrima, teretanama, bazenima, joga i fitnes centrima, plesnim studijima i mnogim drugim sportskim objektima.

Sa FitPass karticom možete trenirati u preko 50 joga centara širom Srbije.
Pogledajte spisak joga centra, odaberite najbliži vama i ujedinite um, duh i telo uz vašu FitPass karticu.

Pozdrav Suncu


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.