Meditacija: Osnove i prednosti? Kako meditirati?


Meditacija označava transformisanje sopstvenog uma. Budistička meditacija sačinjena je od tehnika koje podstiču i razvijaju koncentraciju, bistrinu uma, emocionalnu pozitivnost i smirenost, uočavajući prave vrednosti. Vežbajući meditaciju učite navike sopstvenog uma, ali i podstičete učenje novih, pozitivnijih stanja celokupnog bića (uma, tela i duha). Primenjujući tehnike meditacije možete prodreti duboko u podsvest i izmeniti stanje svesti. Ovakvo iskustvo ima transformišući efekat i može dovesti do novog razumevanja života.


Postoji mnogo stvari u životu koji su van domašaja naše kontrole. Međutim, naučno je dokazao da primenjivanjem određenih vežbi i tehnika je moguće uticati na određena stanja naše svesti – i učiniti ih boljim.

“Spoznaja samog sebe je početak svake mudrosti.”

Budizam nas uči da je spoznaja nas samih najbitnija stvar koju možemo uraditi, kao i da je to jedini pravi lek za naše lične patnje, strahove i konfuzije.

Meditacija već dugo vremena nije isključivo budistička praksa, vec je svako može primenjivati. Svaki čovek ima sposobnost da ostvari svoje prirodno, mirno stanje uma bez stresa, bez obzira na duhovno opredeljenje.

Naučnici su otkrili da meditacija može: povećati aktivnosti u nekim delovima mozga – područje povezano sa pozitivnim emocijama poput sreće, entuzijazma, užitka i samokontrole, kao i smanjiti aktivnosti u drugim delovima – onim koji su povezani sa negativnim emocijama – depresija, sebičnost i nedostatak sreće i zadovoljstva.
Meditacija takođe ima umirujući učinak u amigdali – delu mozga koji se ponaša kao okidač straha i ljutnje.

Meditacija: PrednostiOsnove i prednosti meditacije

Mnogi veruju da je meditacija samo način opuštanja i vežbanja koncentracije.

Meditacija pruža mnogo više od toga. Ona je potpuno besplatna aktivnost koja ne zahteva skupe dodatke, opremu, suplemente ili knjige, a pruža bezbroj prednosti.

 

Prednosti koje meditacija pruža:

  • Trajna kontrola nad emocijama
  • Gradi empatiju i saosećanje
  • Menja strukturu mozga
  • Ublažava bol 
  • Poboljšava rad mozga
  • Podstiče kreativnost 
  • Vežba koncentraciju 
  • Multitasking – sposobnost rađenja više stvari istovremeno
  • Smanjuje stres i ankcioznost 
  • Uspešno se bori protiv depresije

Kako meditirati

Ubrzani način života diktira naporni tempo u kojem većina ljudi, iako žuri, nikada ne stigne na vreme da obavi svoje obaveze. Iz toga razloga, većina njih često se oseća nestrpljivo, preforsirano, umorno, a na kraju dana tužno i depresivno. Ovakav način života često dovodi i do problema sa zdravljem.

Često smo toliko zauzeti da ne stignemo ni da zastanemo i meditiramo. Malo ko zna da nam upravo meditacija može pomoći da smirimo um i reogranizujemo naše misli i vreme.

Prostih 10 do 15 minuta meditacije ili samo usmerene koncentracije na disanje nam može pomoći da se izborimo sa stresom i pronademo mir i balans.
Imena i tehnike meditacije mogu biti mnogobrojne i varirati, ali osnovne su uvek iste.

Corner Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/corner-editor

Meditacija: Osnove

  1. Opustite um i telo
    Smestite se u udobnu pozu, zamislite vama prijatnu sliku ili situaciju, slušajte muziku ili iskoristite neki vaš stari trik koji vam pomaže da se opustite. Na vama je da izaberete.Ovo je uglavnom lak korak svima, jer skoro svako od nas zna svoj način za opuštanje.
  2. Naučite da se izdvojite
    U toku meditacije potrebno je da pustite vaše misli da “lete”. Svakojake misli i situacije će dolaziti i prolaziti. Vaš zadatak je da se “izdignete” iznad njih – da ih uočavate, identifikujete, ali ne i da se upuštate u njih i razmišljate o njima.Drugi korak je u početku izuzetno težak jer smo navikli da, putujući kroz misli, osetimo i emociju koja često uspe da nas ometa (strah, briga, tuga…). Bitno je primetite šta se dešava, ali ne i da se upuštate u misli.
  3. Koncentrišete se na – sve i ništa
    Ukoliko želite da se oprobate u meditaciji, najbitnije je da naučite da se koncentrišete.Najteži korak za početnike je upravo ovaj.
    U isto vreme ćete morati da se fokusirate, mislite na jednu određenu stvar, a to je – ništa. I kada to budete uspeli, moraćete da se zadržite na tome. Samo u tom stanju svesti ćete uspeti da sagledate svoje misli, proučite ih, ali ne i da se upuštate u njih emotivno.

Ukoliko ste početnik u tehnikama meditacije, naš savet je:
Nemojte se preterano opterećivati tehnikama i istraživati različitim vrstama meditacije. Savladajte osnovne korake i naučite kako da se opustite. Koncentrišite se na glavni cilj – vežbanje pažnje i fokusiranja na sadašnji trenutak.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.