Erin’s Fiddle u Beogradu! Naučite da plešete irski ples


Erin’s Fiddle je trupa irskog plesa nastala 2006. godine u Beogradu. Za kratko vreme postala je najveća plesna grupa tog tipa na ovim prostorima. Trenutno broji devet grupa od koji su pet odraslih i četiri dečije – sa preko 70 članova! 
Do danas je postigla mnogo uspeha na koje je ponosna, bilo da su to takmičarska osvajanja ili javni nastupi i gostovanja. 

Irski ples je potpuno drugačiji od svakog plesa sa kojim ste se do sada susreli. On je energičan i zabavan, a opet izazovan i dovoljno komplikovan kako bi vam držao pažnju na duže staze. Irski ples ima mnogo prednosti, među kojima su korigovanje držanja i ravnoteže, vraćanja samopouzdanja i učenja disciplini. Preporučuje se svim energičnim ljudima koji su zaljubljeni u irsku muziku i dobru zabavu.

Trenirajte irski ples u “Erin’s Fiddle” plesnoj školi BEZ DOPLATE uz FitPass karticu! 

Erin’s Fiddle – najveća škola irskog plesa u Srbiji

Erin's Fiddle
Erin’s Fiddle nastup

Erin’s Fiddle je prva plesna grupa u regionu koja je postala članica plesne asocijacije An Coimisiún le Rincí Gaelacha (CLRG), najstarije i najveće asocijacije plesača i učitelja irskog plesa. Članstvo u ovoj asocijaciji obavezuje trupu da irski ples podučava na tradicionalni način, a takođe joj omogućuje da učestvuje na brojnim međunarodnim takmičenjima i da se kvalifikuje za velika evropska i svetska prvenstva.

Trupa je sarađivala sa plesačima i školama iz Slovenije, Rusije, Austrije i Irske. Plesači trupe Erin’s Fiddle učestvovali su na mnogim plesnim radionicama i to sa plesačima i učiteljima iz samog vrha irskog plesa – Mary McElroy, Bernadette Flynn, Shane McAvinchey, plesnom školom Irish Dance Center Vienna, kao i sa plesačima iz trupe Lord of the Dance.

U stvaralačkom i plesnom opusu trupe Erin’s Fiddle mogu se naći mnogobrojne medalje sa međunarodnih takmičenja (Beč, Milano, Štutgart, Prag), desetine autorskih koreografija, plesne predstave u samostalnoj produkciji („Erindol – irski ples pod vilinskom senkom” i „Ritam Grada, multimedijalna plesna predstava”), kompozicije za hor i muzički ansambl, tekstovi pesama, izložba fotografija i crteža, video spotovi i mnogi drugi uspesi i kreativna ostvarenja.

Gostovanjem širom Srbije i regiona trupa Erin’s Fiddle je ostvarila uspešnu saradnju sa mnogim ustanovama kulture, organizacijama, muzičkim ansamblima i kolegama plesačima. Do sada je posetila Novi Sad, Sremsku Mitrovicu, Šabac, Smederevo, Smederevsku Palanku, Jagodinu, Kučevo, Lazarevac, Loznicu, Aranđelovac, Knjaževac, Pirot, Niš, Bijeljinu, Zenicu i Gračanicu (BiH)… i ne planira tu da se zaustavi.

Treninzi

U ponudi Erin’ Fiddle odvojene su grupe za decu, za odrasle i časovi sean nósa.

  • Dečji trening

Traje sat vremena i održava se dva puta nedeljno. Sastoji se od zagrevanja, učenja novih ili uvežbavanja starih koraka i rada na koreografijama, a potom sledi set specijalno osmišljenih vežbi za držanje i otvaranje stopala. Na samom kraju treninga se radi istezanje. Treneri dečjih grupa su Biljana Pajić – registrovani učitelj (cTCRG), Ana Kotevski i Milena Jovanović – istaknute plesačice prve grupe i treneri.

U početku se radi na osnovnim koracima soft shoe plesa, kao i na pravilnom držanju, položaju stopala i fleksibilnosti, a potom se prelazi i na neke osnove hard shoe plesa. Kada savladaju osnovne korake, deca počinju da uče takmičarske plesove i koreografije. Osim toga, uče se razlikovanju ritmova i brojanju taktova, ali i timskom radu i zdravoj disciplini.

  • Trening za odrasle 

Trening za odrasle traje sat i po vremena i održava se dva puta nedeljno. Isto se sastoji od zagrevanja, učenja novih i uvežbanja starih koraka i rada na koreografijama. Setovi vežbi za držanje i otvaranje stopala se rade na svakom treningu, nakon kojih slede vežbe snage, pa istezanje na samom kraju. Trener svake početnicke grupe je Biljana Pajić.

Početnici se uče pravilnom držanju, položaju stopala, fleksibilnosti i osnovnim koracima soft shoe plesa, a potom prelaze i na osnove hard shoe plesa.  Nakon početničkog nivoa plesači uče takmičarske koreografije i u zavisnosti od interesovanja i ambicija dobijaju priliku da se takmiče i nastupaju sa iskusnijim kolegama.

  • Sean-Nós Treninzi 

Sean-Nós je perkusivan trening – igrajući sean-nós ne pratimo muziku, vec učestvujemo u njoj. On podstiče i neguje individualan stil plesača. Osnove se lako uče, a improvizovana struktura i brojni irski ritmovi ostavljaju dovoljno prostora za stalno otkrivanje novih plesnih koraka.

Trening takođe traje sat i po vremena. Sastoji se od zagrevanja, istraživanja novih koraka i utvrđivanja starih, uz rad na ritmičkoj tačnosti kao i laganom ubrzavanju plesnih elemenata. Akcenat se najviše daje improvizaciji i podsticanju plesača da prilagode korake svom stilu, uz povremeno rađenje na koreografijama koje se izvode sa ostatkom trupe na koncertima i manjim nastupima. Na samom kraju treninga sledi opuštanje uz lagane vežbe istezanja.

Prvih mesec dana trening se radi jednom, do najviše dva puta nedeljno. U zavisnosti od interesovanja i ambicija plesača, treneri će vas rado uputiti i u osnove step plesa i pomoći će vam da se što lakše pridružite i step grupi.

Studio i Termini

Studio Erin’s Fiddle studio nalazi se u Resavskoj 78.

Od početka 2014. godine trupa radi u prostorijama posebno adaptiranim za potrebe irskog plesa. Površina 105m2, ogledala duž celog zida i pod prilagođen radu u step cipelama i baletankama predstavljaju odlične uslove za rad tokom cele godine. U okviru studija nalazi se i svlačionica za presvlačenje kao i kupatilo i ostava za kostime i ostalu plesnu opremu.

Časovi svake plesne grupe se održavaju najviše dva puta nedeljno, a termine možete pogledati na njihovoj stranici.

Priključite se timu energičnih ljudi i trenirajte jedan od najzabavnijih plesova BEZ DOPLATE uz FitPass! 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.