capoeira kapuera kapoera kapoeira beograd trening

Capoeira Senzala na četiri lokacije u Beogradu


Capoeira (kapuera, kapoeira) je afro-brazilska veština nastala u želji za slobodom među afričkim robovima. Predstavlja kombinaciju pokreta borilačkih veština, akrobatike i magijskog rituala, a zbog svoje specifičnosti nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Capoeira je skup znanja i tehnika iz celog sveta, uz bezbroj mogućnosti i improvizacija, zbog čega se veruje da ona iznova nastaje i rađa se svakim novim izvođenjem. 

Capoeira Zdrav duh i funkcionalno telo preduslovi su za srećan i kvalitetan život. Kako bismo omogućili sebi potpuni komfor u životu, potrebno je da nađemo aktivnost koja će pozitivno uticati na naše zdravlje, poboljšati naše raspoloženje i dati nam osećaj da smo članovi jedne velike porodice.

Jedna od takvih disciplina je kapuera. Nastala od tradicionalnih afričkih plesova i rituala ona istovremeno jača i duh i telo. Kroz pokrete i tehnike priprema nas na svakodnevne situacije u životu, jača mišiće celog tela, regukuje višak kilograma i pruža nam osećaj zadovoljstva i spokoja. Strast za kapuerom je popularna širom svetom, zbog čega trenirajući upravo nju postajete deo velike porodice koja deli isto interesovanje i ljubav.

Kapueru mogu praktikovati svi, bez obzira na pol, uzrast ili fizičke predispozicije. Posebno se preporučuje deci i mladima u razvoju, kako bi omogućili pravilno odrastanje i razvitak u sposobne i zdrave ljude.

Capoeira

Kapuera je specifična disciplina koja je nastala kombinacijom borilačkih veština, akrobatike, ritma i muzike. Ne može se tačno utvrditi šta je tačno ona, ali jedno je sigurno – iz svih disciplina spojila je najbolje aspekte i stvorila sport dug stotinama godina. 

Specifičnost kapuere ogleda se u izvođenju pokreta kroz igru. Oni se mogu opisati kao fizičko-misaoni dijalog između učesnika koji je svakom novom igrom inovativan. Učesnici igre imaju beskonačan broj rešenja i slobodu improvizacije pokreta, što svako izvođenje kapuere čini jedinstvenim.  Zbog toga se kaže da “Kapuera uvek iznova nastaje u trenutku njenog izvođenja“.

Muzika je osnovni element kapuere. On kontroliše brzinu i vrstu igre, određujući sve što se dešava unutar magičnog kruga u kojem dvoje kapuerista razmenjuju tehnike, koriste akrobacije i otkrivaju slabosti svog partnera.

Capoeira

Zdravstvene Prednosti

Jedna od retkih veština koja uključuju mišiće celog tela, jača imunitet i izdržljivost, a pozitivno utiče i na emotivno zdravlje čoveka. Trenirajući kapueru snaži se volja, duh i telo i dobar kapueirsta uvek vidi izlaz iz svake situacije. Nesumnjivo predstavlja antistres lek za modernog čoveka, jer deluje direktno i pomaže nam da se opustimo i lakše uhvatimo u koštac sa svakodnevnicom.

Njom se stiče snaga, kondicija, eksplozivnost, fleksibilnost, razvija se osećaj za ritam, koordinacija pokreta, poboljšavaju se refleksi, razmrdava se naš biološki “žiroskop”, kome su “originalna podešavanja” takva da je zemlja dole i koji često ne zna da odreaguje na vreme ako nam zemlja u nekom trenutku bude sa strane ili čak iznad glave. Ovo je u kapoeri jako često, te time dolazi do toga da svakom kapoeiristi nezaštićen pad na zemlju postaje jedna od najređih stvari u životu.

Takođe, ona je anti-asimilatorska i puna je želje za slobodom. Capoeira não tem raça, Capoeira não tem cor” – Kapuera nema rasu niti boju

Trenirajte Kapueru uz FitPass!

Trenirajte kapueru u Capoeira Senzala uz FitPass karticu (bez doplate) na četiri lokacije u Beogradu:

CapoeiraAleksandar Petrović Palhaço
Aleksandar je licencirani trener od strane majstora Mestre Steena iz Danske koji je ujedno i njegov mentor.
Kapuerom se bavi 16 godina, a treninge drži već 10 godina. Počeo je u Zemunu, da bi danas grupne ili individualne časove kapuere držao na više lokacija u Beogradu. Treninge drži svima – bez obzira na pol, starost ili fizičke predispozicije, a uz preporuku lekara održavaju se i individualni časovi deci sa posebnim potrebama.
Govori portugalski jezik i učestvovao je u mnogim seminarima širom Evrope.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.