Metabolički Trening Šta je Čemu služi program primer

Šta je Metabolički Trening i Čemu Služi?


Metabolički trening spada u dinamične, efikasne, zanimljive i vrlo prilagodljive treninge kojima je primarni zadatak ubrzavanje metabolizma. Uz povećanju energetsku potrošnju tokom, ali i nakon treninga, metabolički trening će regulisati telesnu kilažu i uspostaviti pravilnu ravnotežu u životu. Isprobajte jedan od najefikasnijih treninga i ostvarite svoje ciljeve u najkraćem vremenskom roku! 


Metabolički trening se zasniva na fiziološkom odgovoru i utiče na energetske sastave celog organizma. Njegove glavne karakteristike su ubrzan rad srca, visok intenzitet, kratke pauze i angažovanje celokupne muskulature tela kako bi se rad metabolizma što pre pokrenuo i generalno ubrzao.

Jedna od prednosti metaboličkog treninga jeste EPOC (excess post-exercise oxygen consumption) – povećanja konzumacija kiseonika i nakon vežbanja. EPOC predstavlja niz reakcija koje se odvijaju na različitim nivoima tela – trud organizma da se vrati u prvobitno stanje, ali znatno većom brzinom. Samim tim, potrebna je i dodatna energija, što dovodi do bržeg gubljenja kilograma čak i dugo nakon treninga.

Pročitajte šta je Metabolički Trening, kome je namenjen, čemu služi, kao i primere efektivnih metaboličkih treninga koje možete trenirati uz svoju FitPass karticu.

Šta je Metabolički Trening

Metabolički Trening

Metabolički trening bi se mogao opisati kao skup složenih vežbi koje se obavljaju u nizu sa što manje odmora između njih. Na taj način se sagorevanje kalorija dovodi do maksimuma, a brzina metabolizma se povećava i nakon treninga.

Vežbe koje se mogu praktikovati prilikom metaboličkog treninga su neograničene – od kardio do treninga snage, vežbi sa sopstvenim opterećenjem ili mnogobrojnim rekvizitima…

Efikasan metabolički trening može trajati i 30 – 45 minuta i biće dovoljan za ostvarenje željenih ciljeva – skidanja masnih naslaga ili dostizanje određenog stepena snage i izdržljivosti. 

Najbolje rezultate u ubrzavanju metabolizma, sagorevanju kalorija i masti postižu se kombinacijom kraćih kardio treninga sa treninzima snage.

Pridržavanjem pravila metaboličkog treninga obezbedićete sebi kratak, ali efikasan trening koji će brzo pokazati napredak: trening mora biti visokog intenziteta (intenzivniji nego klasičan kardio trening), potrebno je da pauze između vežbi budu kraće, kombinuju se kompleksne i parcijalne vežbe kroz takozvane “supersetove”. Na taj način će se povećati kalorijski deficit i to ne samo tokom, već i nakon treninga.

Metabolički Trening Primeri

Vrste metaboličkog treninga mogu doći u nekoliko varijacija. Na vama je da odaberete onaj koji najviše odgovara vašim potrebama, mogućnostima i ciljevima.

  • Funkcionalni trening ili CrossFit 
    Crossfit je kombinacija treninga snage, pliometrijskih vežbi (vežbe koje podrazumevaju maksimalno angažovanje mišića sa ciljem da povećaju snagu i brzinu), trening brzine, olimpijski stil i trening snage podizanja tegova, vežbe koje se oslanjaju na težinu tela, gimnastičke i vežbe izdržljivosti. Visokog je intenziteta i predstavlja jednu vrstu kružnog treninga.
  • HIIT Trening (high intensity interval training) 
    HIIT trening predstavlja intervalni trening visokog intenziteta. U pitanju su aerobne aktivnosti umerenog intenziteta isprekidane intervalima visokog intenziteta. Na taj način se sagoreva više kalorija i masnih naslaga nego tokom treninga niskog/umerenog intenziteta.
  • Kružni trening 
    Kružni trening je najviše preporučljiv početnicima. Međutim, ukoliko podesite veće opterećenje prilikom vežbi koje se rade, dobićete izuzetan metabolički trening koji će sa lakoćom sagoreti sve masne naslage i brzo doći do željenog napredka. Vežbe koje se rade “u krug” su: čučnjevi, sklekovi, zgibovi, trbušnjaci, iskoraci, leđna ekstenzija…

Metabolički trening možete raditi odvojeno kao samostalan trening ili u okviru svog standardnog kardio treninga na samom kraju kao završnicu (oko 10-ak minuta). Za početnike se preporučuje 1 do 2 metaboličkog treninga nedeljno, kako bi se privikli na vežbe i visok intenzitet vežbanja.

Kome je Namenjen Metabolički Trening

Metabolički trening preporučuju se svima, ali pogotovo osobama koje:

  • Žele da povećaju energetsku potrošnju i skinu višak masnih naslaga
  • Žele da ubrzaju bazalni metabolizam tj potrošnju kalorija u mirovanju
  • Žele da poboljšaju svoje sportske performanse
  • Žele da poboljšaju rad kardiovaskularnog sistema i mišićnu izdržljivost
  • Žele izazov, tj da se oprobaju u zanimljivim i dinamičnim treninzima
  • Svima koji žele efikasan trening koji ne oduzima previše vremena.

Metabolički Trening


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.