Šta je keto dijeta – iskustva i osnovna pravila?


Šta za vas predstavlja režim ishrane? Koliko puta ste do sada pokušali sa nekom određenom dijetom, međutim, niste bili u dovoljnoj meri disciplinovani ili motivisani da je održavate? Često je dijeta toliko popularizovana, da važi ono pogrešno mišljenje da je ona kao takva dovoljna za gubitak kilograma, ne uzimajući u obzir ostale bitne činjenice. Ukoliko ste zaista rešili da poradite na svojoj kilaži, budite uvereni da to nije jednostavan proces. Ako ste deo našeg sistema, u ponudi imate raznovrsne restorane zdrave hrane koji su isključivo tu da vam olakšaju izbor kvalitetnih namirnica.

 

Vrste dijeta

Do sada ste sigurno čuli za gomilu dijeta, čiji se broj iz godine u godinu uvećava. To što neki novi režim ishrane ima privlačno i dopadljivo ime, ne znači da je on dragocen za vaše zdravstveno stanje. Uvek se polazi od one teze da se nikako ne smeju mešati kalorije i grami. Takođe, u kakvom je stanju vaš organizam, koji gradivni elementi su vam neophodni i kakav je vaš stav po pitanju dijeta – sve to utiče na pravilan izbor namirnica u vašoj ishrani. Najtačnija podela dijeta je na sledeće: high carb (uključuju mnogo ugljenih hidrata, a malo masti), normal carb (dijete koje se najviše preporučuju) i low carb (uključuju mnogo proteina i masti sa različitim modifikacijama). Stoga su vam svakako poznate – Atkinsova, voćna, suva, tečna, vegetarijanska, medicinska, raw i ostale. Bez obzira za koju se odlučite, stoji ono najvažnije – neophodna je konsultacija sa doktorom koji će vas uputiti na najefikasniji režim ishrane.

Bez obzira za koju se odlučite, stoji ono najvažnije – neophodna je konsultacija sa doktorom koji će vas uputiti na najefikasniji režim ishrane.

 

Šta je keto dijeta?

 

Sigurno ste u nekom momentu čuli za keto dijetu. Takozvana ketogena dijeta je sve popularnija zbog koncepta koji je dostupan svima. Suština ketogene dijete jeste u minimalnom unosu ugljenih hidrata i što većim unosom zdravih masnoća i proteina. Sa naglaskom na zdravo. Ova i slične dijete su zapravo pogubne za višak kilograma, kao i za očuvanje zdravlja u globalu. Postala je izuzetno popularna jer omogućava brz gubitak viška kilograma i značajno smanjenje šećera u krvi. Morate biti svesni činjenice da su vašem organizmu neophodni ugljeni hidrati kao izvor energije. S obzirom na to da ovaj plan ishrane njih maksimalno odnosno apsolutno izbacuje, potrebna je zamena. Ovakva zamena za šećer su upravo zdrave masti i proteini. Kako se vaše telo navikava na značajan unos masnih namirnica, istovremeno je važno konzumirati proteine koji su zaduženi za izgradnju i čuvanje vaših mišića.

Suština ketogene dijete jeste u minimalnom unosu ugljenih hidrata i što većim unosom zdravih masnoća i proteina.

Sve što sadrži ugljene hidrate je zabranjeno u keto dijeti. Zapravo, ketogena dijeta ima spisak dozvoljenih namirnica. To su: sve vrste žitarica, mahunarke (grašak, boranija, pasulj, sočivo), krompir, paškanat, mleko, sir i ostali mlečni produkti, hleb, paste, sva testenina, kao i svi proizvodi koji sadrže žitarice i brašno, alkohol, voće i voćni sokovi, rafinisan šećer i apsolutno sve vrste grickalica. Kao što se da primetiti, kroz ovu dijetu se izbacuje sve što je štetno, što daje energiju, u suprotnom se brzo gube kilogrami. Ukoliko smatrate da se ne možete pridržavati ovakvog rigoroznog režima ishrane, nemojte se upuštati u ovakav izazov. Isto tako, morate biti disciplinovani i u kontinuitetu održavati vašu ishranu. To upravo potvrđuju i iskustva korisnika keto dijete. Takođe, oni koji ciljano žele da smršaju putem ove dijete su upravo bodibilderi i sportisti koji se temeljno pripremaju za brojna domaća i svetska takmičenja.

Sa druge strane, ono što je dozvoljeno odnosi se na zdrave masti i proteine. To su sledeće namirnice: jaja, avokado, meso i masna riba (losos, pastrmka, tuna), semenke, koštuničavo voće, kokosovo i ekstra devičansko maslinovo ulje, paradajz, brokoli, blitva, crni i beli luk, paprika, zeleno lisnato povrće, kao i suvi začini (so, biber, kurkuma). Iskustva keto dijete potvrđuje onu činjenicu da ovaj režim ishrane ne može svako ispratiti i da je potrebna jaka snaga volje. Samo njeno trajanje je varljivo, može zavisiti od brojnih faktora. Uglavnom, ne postoji definisana vremenska odrednica, to je odluka koja se donosi u konsultaciji sa vašim lekarom.

Keto dijeta plan

 

Sam primer jelovnika je poprilično jednostavan. Svaki obrok uključuje meso, jaja, avokado, korišćenje zdravih ulja na kojima ćete vršiti termičku obradu mesa. Doktori uglavnom preporučuju odnos masti i proteina, a to je 4:1. Samo za bodibildere preporučuje se do 50 grama ugljenih hidrata i to na dnevnom nivou, a taj procenat se unosi samo kroz povrće. Jelovnik može svaki dan biti drugačiji, a uključuje doručak, ručak, užinu i večeru.

Doručak – omlet pržen na kokosovom ulju, u koji su dodati paradajz, avokado i slanina;

Ručak – salata sa maslinovim uljem, piletinom, feta sirom i avokadom;

Užina – šaka badema i ostalog koštuničavog voća;

Večera – losos sa spanaćem kuvanim ili prženim na kokosovom ulju.

Često se radi izbegavanja krize za šećerom preporučuju i takozvane keto grickalice. Tu spadaju šaka orašastih plodova, crna čokolada sa pomorandžom i brusnicama, do dva kuvana jajeta, sir sa maslinkama.

Dobrobiti, odnosno prednosti keto dijete su sledeće: regulisanje nivoa holesterola, krvnog pritiska i šećera u krvi; može da smanji simptome i posledice Alchajmerove bolesti; preporučuje se kod lečenja raka (usporavanje rasta tumora); utiče na smanjenje posledica Parkinsonove bolesti, a brojna dokazana istraživanja su pokazala da ketogena dijeta utiče na prestanak korišćenja lekova za dijabetes. Takođe, policistični jajnici i posledično akne ubrzo nestaju ukoliko se pređe na ovaj režim ishrane.

Postoji nekoliko ciklusa kroz koje morate proći ukoliko se prihvatite ovog režima ishrane. Tokom prvih dana, dok vam se organizam ne navikne na nedostatak šećera, može se desiti da budete razdražljivi, osetljivi i bez energije. Ukoliko poželite u tom momentu da pojedete neki slatkiš ili popijete kafu – uvek postoji adekvatna zamena. Zdravo, suvo voće ili šaka orašastih plodova vam uvek može pomoći, a zeleni čaj će svakako podići nivo energije. Kada telo koristi šećer, odnosno ugljene hidrate kao izvor energije. Tokom trajanja keto dijete, taj šećer se pretvara u glukozu koja hrani naš krvotok, dajući nam neophodnu energiju. Kada se u potpunosti izbace šećeri, telo traži zamenu, pa se tada ’’koriste’’ masne naslage i pretvaraju u ketonska tela, to jest ketozu. Nakon ove faze, postepeno ćete se priviknuti na nov režim ishrane. Kao što je već spomenuto, nemojte naglo prekidati dijetu, jer se mogu javiti posledice i takozvani ’’jo-jo’’ efekat – brzo ćete nadoknaditi izgubljenu težinu.

 

Nadamo se da smo vam približili sliku i iskustva keto dijete. Doneti odluku o drastičnom, potpuno novom režimu ishrane je ozbiljan korak, a mi vam u tom procesu stojimo na raspolaganju po pitanju saveta i davanja neophodnih informacija. Ostanite disciplinovani po pitanju ostvarivanja željenog cilja, a to je najvažnije, zar ne?


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.