Najbolje, a ujedno i preporučene vežbe za trudnice


Drugo stanje u kojem se kompletno menjaju psiho-fizički momenti jedne trudnice su zapravo obuhvaćeni u vremenskoj odrednici koja zaista ima takav naziv – drugo stanje. To je zapravo poseban period gde se u potpunosti dešavaju promene na koje buduće majke jesu delimično ili nisu uopšte spremne. Počevši od hormonskih promena, preko fizičkih odnosno vidljivih, dolazi se do onog krajnjeg i iščekivanog trenutka – porođaja, koji može određenom broju žena da predstavlja poprilično traumatično iskustvo. Ukoliko ste vlasnica personalizovane FitPass kartice, u sklopu sistema, na raspolaganju su vam odgovarajući objekti koji nude odlične programe za buduće mame, a oni podrazumevaju vežbe koje se inače preporučuju tokom 9-mesečnog perioda. Pročitajte u nastavku bitne stavke u vezi sa kompletnom trudnoćom.

 

Trudnoća – blagoslov koji se pamti

 

Slažemo se sa tvrdnjom da je blagosloveno stanje baš takvo – blagosloveno. Bilo da ste svesno sa vašim partnerom planirali trudnoću ili se jednostavno dogodila – dolazak bebe je jedno lepo, ali izazovno iskustvo. Uzevši u obzir da je žena tokom tih 40 nedelja pokretno hormonsko biće, najveći deo promena se odnosi na konstantnu aktivnost hormona – to podrazumeva pojačano delovanje svih postojećih, ali i proizvodnju novih hormona. Neki od njih su vam uveliko poznati, dok se neki zbog same prirode trudnoće proizvode u vašem organizmu. Oni su prevashodno zaslužni za održavanje vaše trudnoće zdravom i izbalansiranom. Progesteron i estrogen su esencijalni iz nekoliko razloga. Kako odmiče trudnoća, tako i njihove referentne vrednosti moraju konstantno rasti. Estrogen pripema telo za porođaj, dok progesteron čuva trudnoću i sprečava pojavu jakih kontrakcija koje mogu ugroziti plod. Prolaktin je odgovoran za regulaciju količine mleka u vašim dojkama, pogotovo nakon porođaja. HCG hormon ima ulogu validatora da ste u drugom stanju; što su njegove referentne vrednosti veće – znači da je došlo do začeća. Takođe, oksitocin je jedan od omiljenih hormona, takozvani ‘’hormon materinstva i ljubavi’’ jer prvo utiče na razvijanje emotivnih veza između muškarca i žena, a kasnije i između majke i bebe. Dokle god nivoe ovih hormona uspevate da redovno kontrolišete, bilo da je to prirodnim putem ili određenim lekarskim preporukama, trudnoća će za vas predstavljati jedinstveno iskustvo.

Neke od promena su svakako i one vidljive i manje vidljive. Povećanje telesne mase je nešto što se podrazumeva, s obzirom na to da je bebama neophodna hrana. Najbitnije je da se ne opterećujete kilogramima, jer ćete svoju prvobitnu kilažu uvek moći da vratite nakon porođaja. Takođe, ostale spoljašnje promene uključujući rast grudi, takozvano isijavanje kože poznato kao i ‘’trudnički sjaj’’, rast kose, noktiju, kao i rast apetita su nešto što je u potpunosti normalno. Potrebno je samo da prihvatite i prilagodite se.

 

Najčešće zablude o trudnoći

 

Pre samog prelaska na najviše preporučene vežbe za trudnice, neophodno je osvrnuti se na one mitove ili takozvane ‘’bapske priče’’ koje ste zasigurno načuli tokom nekog perioda života. U moru informacija, a s ciljem da buduće mame čuju što više korisnih saveta, na red dođu i one zablude koje nisu proverene, a često umeju da budu shvaćena kao i pogrešna uputstva.

#1 Trudnice moraju da jedu za dvoje – možda i najčešća zabluda. Kako beba raste, svakako se povećavaju potrebe za pravom hranom, ali ta količina je znatno, kalorijski manja nego što je inače rasprostranjeno mišljenje. Pravu informaciju vam samo i uvek može dati doktor koji vodi vašu trudnoću.

#2 Preporučljiva je koja čašica alkohola uz jelo – mašta koja često ume da zagolica trudnice je i ova informacija. Uopšte se ne preporučuje konzumacija bilo koje vrste alkohola tokom trudničkog staža iz dobro poznatih razloga. Bez obzira što se u određenim kulturama pivo preporučuje, uzdržavanje od alkohola bi trebalo biti prisutno čak i u razdoblju kada pokušavate da ostanete u drugom stanju.

#3 Oblik stomaka utiče na pol bebe – ovo je jedna od najpopularnijih izjava, gde što je širi stomak u obimu ukazuje na dolazak devojčice, a čim je stomak ispupčeniji ukazuje na dolazak dečaka. Zapravo, istina je ta da sam oblik stomaka govori o tome kakav je položaj fetusa i koliko je veliki.

#4 Mučnine se javljaju samo ujutru – što je apsolutno netačna informacija. One se mogu javljati periodično, tokom celog dana, čak i u poslednjim mesecima trudnoće, ne samo u prva tri meseca. Dobra vest je ta da će u nekom momentu prestati.

 

Vežbe za trudnice

 

Vežbe za trudnice nisu više tema o kojoj se ćuti. Određen broj trudnica kao što je i normalno, ima osećaj da će fizički povrediti sebe i bebu ukoliko dođe do bilo koje značajnije fizičke aktivnosti. Ukoliko je umereno, može samo imati pozitivne efekte. Naravno, uvek je preporučljiva konsultacija sa lekarom, ali ako se odlučite za određen tip vežbi, svakako radite one koje vama najviše prijaju.

Vežbe disanja za trudnice je nešto što je uvek must to do bez obzira da li radite vežbe u kućnoj varijanti ili u sklopu određenog sportskog objekta. One će vas pripremiti za porođaj kada nastupe kontrakcije. Izvode se što više mogu, odnosno što više možete da izdržite. Kako bi vaš udisaj/izdisaj bio pravilan, neophodno je da ležite, sa savijenim kolenima i uzglavljem od 45 stepeni. Uzdisaj je na nos, izdisaj je na usta, polako i u pravilnim razmacima.

Vežbe za trudnice u prvom tromesečju su one vežbe koje pomažu trudnicama da se adaptiraju na brojne fiziološke promene na telu. To su upravo vežbe disanja i sve one lagane vežbe namenjene jačanju muskulature (leđa, krsta, stomak i karlični mišići). Pazite da se ne zagrevate previse, kako ne bi došlo do rasta pulsa i povišene temperature.

Joga vežbe za trudnice se uvek preporučuju, i to sa razlogom. Osim što smiruju um i stanje duha dovode u ravnotežu, one istovremeno pomažu prilikom istezanja svih mišića. Joga je odlična za kombinovanje sa aerobikom i pilatesom koji uključuje loptu kao rekvizit.

Kegelove vežbe za trudnice se preporučuje ne samo dok ste u blaženom stanju, već i tokom devojačkog perioda. Dobile su naziv po istoimenom doktoru koji ih je osmislio kako bi se ojačali svi mišići genitalno-urinarnog trakta. Kegelove vežbe su jako jednostavne, usmerene na sledeće: dok mokrite ili pak sedate, stegnite karlične mišiće najviše do 5 sekundi. Nakon toga, popustite i ponovite par puta. Preporučuju se dosta, a najviše s razlogom jer smanjuju pojavu hemoroida. Prilično jednostavne, a efikasne.

 

Ono što uvek preporučujemo, jesu sportski objekti iz našeg sistema koji nude sjajne programe za trudnice. Na teritoriji Beograda, u skladu sa pozitivnim komentarima korisnica FitPass kartice, to su Molokai room na Novom Beogradu i AFC Star na opštini Stari Grad. Oba objekta u svojoj ponudi imaju masaže rezervisane samo za trudnice, kao i jogu i pilates koji će pomoći budućim mamama. Vrednovani visokim ocenama po svakom kriterujumu i usmereni na zdravlje svakog posetioca.

Trudnoća je potpuno novi period u kojem je potpuno razumljivo zašto su buduće mame osetljive po pitanju raspoloženja, pune određenih nedoumica i pitanja, ali uvek postoje rešenje i ohrabrenje. Tu smo za vas, a dovoljno je da se ne opterećujete problemima koji se neće ni desiti, već samo da se opustite.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.