Top 5 razloga na osnovu kojih perspektivni kandidati biraju najbolje firme


Koliko puta ste pomislili da je neki vaš potencijalni kandidat za zaposlenje pomislio: ’’Baš želim da radim za ovu kompaniju!’’? Da li je to za vas imperativ i znate li zašto se vaša kompanija nalazi na listi najpoželjnijih poslodavaca? Istraživanja iz domena tržišta rada i radne snage koja se sprovode na svakih 6 meseci do godinu dana pokazuju koliko se menjaju preferencije budućih zaposlenih u zavisnosti od toga kojoj generaciji pripadaju i čemu daju najveći prioritet.

Globalni izveštaj o trendovima u ljudskom kapitalu (Global Human Capital Trends 2018) koji se sprovodi početkom svake tekuće godine na osnovu rezultata iz prethodne, pokazuje koliko se želje potencijalnih kandidata drastično razlikuju. To se pogotovo odnosi na kandidate koji su svoje formalno i neformalno obrazovanje unapređivali na kvalitetne načine, uključujući kompletne fakultetske studije, vannastavne aktivnosti, kao i mala, ali značajna radna iskustva iz željene oblasti i koji za sebe zahtevaju samo najbolje.

 

U nastavku se nalazi spisak glavnih razloga na osnovu kojih perspektivni kandidati biraju iste  takve kompanije:

#1 Ugled kompanije – verovali ili ne, ovo se našlo na vrhu liste najpoželjnijih razloga za zaposlenje. Ukoliko je jedna kompanija humanija, uspešnija i prepoznatljivija kako na lokalnom, tako i na inostranom tržištu, to je veća želja kandidata da se zaposle baš tu. Zašto? Kompanija kroz svoje uspešno i društveno-odgovorno poslovanje stvara pozitivnu sliku o svom imidžu, istovremeno brinući o svim aspektima koja se tiču radnog staža svakog pojedinca.

#2 Plata – svakako ste svesni činjenice da zaposleni ne žele da rade za klikere, već da u svakom smislu i shodno svom znanju i prethodnom iskustvu žele adekvatnu platu. Nemojte se ustručavati po pitanju njihovih očekivanja i slobodno ih pitajte za cifru o kojoj su razmišljali, čak iako ona trenutno ne postoji kao opcija. To će vam biti kao reper za karijerni napredak vašeg zaposlenog. Takođe, ukoliko je zaposleni od samog početka osiguran kroz zdravstveno, penziono i ostala osiguranja, firma je automatski privlačnija. Ulaganje u zaposlene kroz konstantna učenja i specijalizacije je nešto što se podrazumeva i što je prirodno za firmu koja posluje na bilo kojem tržištu.

#3 Sport i rekreacijada li ste znali da rekreacija i sport utiču na timsko raspoloženje jer ne samo da unapređuju međuljudske odnose i razvijaju bolju komunikaciju, već na zabavan način stvaraju srećnije i zdravije ljude. Zaposleni su najvredniji kapital, a to su potvrdila i brojna istraživanja koja kažu da su zadovoljni zaposleni čak 2x produktivniji i uzeće bolovanje 10x ređe; štaviše – u proseku 3x više ostvaruju sopstvene ciljeve naspram kolega koji nisu zadovoljni na svom radnom mestu. I to sve postižu zahvaljujući odabranoj sportskoj disciplini. Timbilding je danas must have momenat u svakoj organizaciji, jer se na taj način podiže moral, raspoloženje i motivacija zaposlenih. Ne samo da će ljudi izaći iz kancelarije i promeniti ustaljeno okruženje, već će se zajedničkom danu za zabavu radovati i izaći iz ustaljenih okvira. Uspeh u sportu (na primer ukoliko njihov tim pobedi u takmičenju) pozitivno utiče na pristup i ponašanje na poslu (kod 63% muškaraca i 52% žena). Razvijanje osećaja empaptije je još jedna posledica ovakvog timskog, sportskog druženja. Sva timska druženja su utoliko moguća, ukoliko posedujete vašu personalizovanu FitPass karticu, i to putem korporativne saradnje.

#4 Prijatno radno okruženje – izuzetno popularna stavka posebno među tek svršenim diplomcima koji su kroz studije slučajeva na fakultetima i ostalim vannastavnim aktivnostima naučili da je timski rad nešto što je normalno u savremenim organizacijama. Kolege koje mogu da vam daju podstrek i motivaciju da uspete je jedan od razloga zašto voleti svoj posao.

#5 Mogućnosti napredovanja – ma koliko nekim zaposlenima je nebitna činjenica o mogućnostima karijernog napredovanja, istraživanja pokazuju baš suprotno. Ukoliko zaista postoji neko u firmi ko ceni njihov trud i želju za uspehom, ta firma automatski postaje dopadljiva potencijalnom kandidatu. Sve dodatne benificije su svakako poželjne, ali one su u najvećem broju slučajeva dostupne kada zaposleni napravi odlične ili natprosečne rezultate.

 

Ono što se uvek uzimaju kao najbitniji momenti, jesu zapravo oni nematerijalni aspekti koje zaposleni najviše cene. Tu svakako spadaju poverenje, doprinosi kompaniji, odgovornosti kao i zajedništvo koje zaposleni dobija ili osvaja tokom svog radnog staža. Ukoliko svog budućeg zaposlenog i njegovo znanje kao i iskustvo zaista cenite, neko će i sa druge strane uvek prepoznati to poštovanje.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.