Žitarice zdravlja vredne!


Šta smatrate da je u vašoj ishrani zdravo, odnosno koje zdrave namirnice vam se nalaze na jelovniku? Da li imate određene zdravstvene probleme, bilo da su one akutne ili hronične prirode na kojima bi trebalo da poradite? Da li imate šećer i problem sa dijabetesom? Da li jedete i kada niste gladni (uglavnom iz dosade)? Da li ste gojazni? Da li imate masne naslage na ključnim i vidljivim mestima na vašem telu? Da li se osećate loše kada razmišljate o navikama vezanim za vašu ishranu? Da li imate problem sa telesnom težinom, čak i kada ste na nekom određenom, niskokaloričnom režimu ishrane? Da li žudite za šećerom i ugljenim hidratima? Da li imate gasove, osećate se naduveno gotovo svakodnevno, imate probleme sa alergijskim reakcijama, osećate bolove u mišićima, slabije pamtite, a raspoloženje vam se primetno menja? Ukoliko imate makar jedan odgovor na ova navedena pitanja, znači da vam je podhitno potrebna promena vezana za način ishrane. Ukoliko ste čvrsto odlučili da će vam disciplina u tome biti glavno oružje, FitPass kartica će vam svakako u tome pomoći. U nastavku možete pročitati zbog čega se žitarice od pamtiveka smatraju magičnom hranom.

 

Šta je ono što vas uči da se hranite i živite zdravo?

 

Jedna reč – navika. Ona je nešto što se vremenom stiče, a da biste je stekli, konkretan, jasan i merlljiv cilj vam je neophodan na putu do željenih rezultata. Ako vam se čini da je ovo teško, to pre nazovite izazovno. Budite svesni da do konkretnih rezultata ne možete doći preko noći. Nekoliko saveta će vam svakako na početku pomoći da shvatite šta je za vas štetno, a šta poželjno:

#1 Jedite na svaka 3-4 sata – i ovo nije preterivanje. To ne znači da ćete u sebe unositi sve i svašta, već primerenu i zdravu hranu. Ukoliko ste na neku namirnicu precizirano alergični, u širokom luku je izbegavajte. Stabilno snabdevanje hranom čini vas punim energije svakog dana i ubrzava vaš metabolizam. Uzimajte manje obroke kako bi izbegli preterani unos kalorija odjednom.

#2 Doručak, doručak i samo doručak – aktivirajte vaš metabolizam čim ustanete i time ćete regulisati nivo šećera u krvi. Zaustavite potrebu za slatkišima pre nego što je i počela!

#3 Što više sveže i sirove hrane – konzumiranje svežeg, sirovog voća i povrća je najbolji način da unesete sve hranljive materije koje one pružaju. Možda niste znali da svakom termičkom obradom gubite veliki deo njihovih nutritivnih vrednosti? Jedite ih sveže i birajte što šarenije.

#4 Birajte protein iz različitih izvora – životinjski proizvodi sadrže visok nivo zasićenih masti. Malo mesa je u redu, ali često konzumiranje u velikim količinama može ozbiljno da našteti vašem srcu. Uzimanjem proteina iz izvora poput nemasnih mlečnih proizvoda ili orašastih plodova ćete dobiti istu količinu proteina, ali sa zdravim, nezasićenim mastima koje su zapravo dobre za vaše srce i sveukupno zdravlje.

#5 Izaberite prave žitarice – neophodno je unositi ugljene hidrate, pogotovo na početku dana, ali se potrudite da unosite cela, neobrađena zrna. Obrađivanjem žitarica gubite ono najbolje iz njih – vlakna, vitamine i minerale. Izaberite hleb i testenine koji su napravljeni od celog zrna žitarica, kao i integralni pirinač.

#6 Izbegavajte šećer – šećer je najveći neprijatelj vašeg tela. Mozak na konstantni unos šećera reaguje kao na neku vrstu otrova. Ne samo da je glavni krivac vaše prekomerne telesne težine, već iz vašeg tela izvlači sve korisne materije. Ne sadrži ni jedan vitamin niti mineral, ali uzrokuje gubitak hroma, kalcijuma, fosfora i gvožđa. Takođe će poremetiti nivo šećera u krvi, a sve češće dovodi i do dijabetesa. Izbegavajte ga u potpunosti ili kao alternativu iskoristite prirodni šećer koga najviše ima u voću.

#7 Unosite što više tečnosti – unosite puno vode u toku dana kako biste istopili masti, poboljšali energiju, hidrirali se i smanjili osećaj gladi. Ukoliko niste vični ovom procesu, koristite jedan poznati trik – na stolu dok ste kod kuće ili na radnom mestu držite flašu vodu koja će vas na taj način naterati da unosite dosta tečnosti. Ovo se svakako odnosi samo na vodu i slične zdrave, prirodne napitke.

 

Zašto žitarice?

 

One su od pamtiveka deo naših svakodnevnih segmenata ishrane, ali ih mnogi odbacuju zbog drugih izbora. Međutim, sve više ljudi se vraća prirodnim izvorima hrane. Jedan od osnovnih principa zdrave ishrane jeste svakodnevna upotreba integralnih žitarica. One se zbog svojih svojstava smatraju najzdravijom hranom, a poznatije su i zbog svog drugog imena u potrošačkom društvu – cerealije. Bez obzira što su sastavni deo proizvoda od belog brašna, poput hleba, testenina i peciva, one se kao takve smatraju zdravim samo kad su neprerađene (u celom zrnu), jer su prepune aminokiselinama, mineralima, vitaminima, cinkom, celulozom, belančevinama, gvožđem i ugljenim hidratima. Prevashodno, tu prvo mislimo na pšenicu, ovas, kukuruz, raž, ječam i pirinač. Takođe, njima se pridružuju i zob, heljda i proso. Pored njih, odnosno sa njima u paru su nezamenljive i mahunarke. Tu pored već poznatog graška i pasulja, spadaju i boranija, soja, kikiriki, bob, badem, rogač, leblebija i sočivo. Pored njih, velika je upotrebna vrednost i sledećih biljnih kultura – lanenog semena i čia semenki (chia).

 

Laneno seme se u ishrani koristi već preko 6000 godina i još je poznato kao super hrana, u svakom smislu. Semenke lana dokazano pospešuju rad probave, smanjuju holesterol, uklanjaju potrebu za slatkom i nezdravom hranom, redukuju hormonski disbalans, tope kilograme, preventivno deluju na mnogobrojne bolesti i uspešno se bore protiv nekoliko tipa kancera (raka dojke, debelog creva, prostate…). Zahvaljujući brojnim lekovitim svojstvima, laneno seme može da pomogne u očuvanju zdravlja i lečenju bolesti kardiovaskularnog sistema, artritisa, upala, dijabetesa, astme i raznih vrsta alergija. Vlakna koja se nalaze u lanu štite zdravlje probavnog sistema i daju osećaj sitosti, zbog čega pomažu i prilikom mršavljenja i detoksikacije organizma. 

Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u lanu mogu da spreče oštećenja očnih nerava i da spreče pojavu makularne degeneracije. Zahvaljujući alfa linoleinskoj kiselini i lignanima, laneno seme jača imunitet i smanjuje rizik od pojave upalnih bolesti, poput psorijaze, reumatoidnog artritisa i lupusa. Semenke lana održavaju ravnotežu ženskih hormona, pa povoljno deluju na reproduktivno zdravlje i plodnost žena, a mogu i da regulišu menstrualni ciklus, očuvaju zdravlje jajnika i ublaže simptome kod žena u menopauzi. Osobe sa visokim holesterolom u svojoj ishani uvek imaju lan, bez obzira da li je u formi čaja, sa jogurtom ili nekom drugom žitaricom. Ono što se preporučuje kod njihove upotrebe jeste da se koriste u mlevenom obliku jer kao takvo sadrži najviše hranljivih sastojaka. Ukoliko nemate mlin za kafu ili avan, prodavnice zdrave hrane u ponudi imaju u samlevenom sastavu. Jedna do dve kašičice dnevno je optimalna doza, a preporučuje se obavezno konzumiranje dosta tečnosti pre i nakon.

Čia (chia) semenke se preporučuju svima koji žele da stvore zdrave navike i poboljšaju kvalitet svog života. Ne sadrže šećer, gluten niti okside, ali su bogate antioksidantima, mineralima i prirodnim vlaknima koji postižu efekat brže razgradnje masti u telu, zbog čega se preporučuju svima koji žele da izgube višak kilograma i regulišu telesnu kilažu. Lako se kombinuju sa raznim jelima, daje osećaj sitosti i odlične su zamena za gotovo sve slane grickalice. Prednosti chia semenke uključuju i lepši ten, zdraviju kosu, smanjivanje znakova starost, poboljšanje srčanog i probavnog sistema, jače kosti i mišiće… Veruje se da pomaže i prilikom sprečavanja nastanka ili širenja mnogih bolesti, pa čak i u lečenju dijabetesa. Prema naučnim istraživanjima, 28 grama chia semena sadrži 138 kalorija, 8 grama masti, 12 grama ugljenih hidrata, 10 grama vlakana i 5 grama proteina. To znači da samo jedna puna kašika dnevno obezbeđuje 18% dnevnih potreba kalcijuma, 27% fosfora, 30% mangana i nešto manju količinu kalijuma, cinka i bakra. Kao svaku namirnicu, tako i za Chia semenke važi pridržavanje preporučene dnevne količine. Svako preterivanje može dovesti do neželjenih dejstava.

 

 

Odavno važi ona prepoznatljiva da ste ono što unosite u sebe. Žitarice su odavno postale nešto što se podrazumeva u svakodnevnim jelovnicima, a na vama je da odlučite šta je za vaše zdravlje najbolje. Sa FitPass karticom, imate veliki izbor između restorana i objekata zdrave ishrane, kao i nutricionista koji će vam preporučiti najbolji odnos određenih namirnica.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.