Šećer u ishrani – svojstva, upotreba i zamenske namirnice


Koliko ste samo puta pomislili i razmislili o tome kako se hranite? Šta unosite u sebe? Koje namirnice? Da li su te namirnice zdrave ili pak spadaju u onu drugu grupu nezdravih? Da li poštujete pravilo do 5 obroka dnevno, sa akcentom na obavezni zdravi doručak? I što je najvažnije – da li ste svesni štetnosti šećera koji unosite u vaš organizam? Ukoliko niste zakleti pobornik zdrave ishrane, ali idete u tom pravcu, uvek nas možete posavetovati po pitanju namirnica koje možete, smete i ne smete konzumirati. U nastavku pročitajte šta šećer zaista radi vašem telu i da li uopšte pridajete pažnju tom aspektu.

 

Zdrava ishrana – nedostižan cilj ili urbani mit?

 

Termin zdrava ishrana je postao pleonazam, odnosno toliko upotrebljen u više različitih konteksta, da je pravo značenje negde sakriveno ili zaboravljeno. Kada biste pitali bilo koga u vašem okruženju šta podrazumeva pod zdravom ishranom, neko će reći da to uključuje samo konzumaciju voća i povrća, dok će drugi pak reći da se ona zasniva samo na određenim režimima ishrane. Činjenično stanje je takvo da nam je hrana jedna od osnovnih fizioloških potreba i nju treba posmatrati i kao užitak i kao zadovoljstvo. Neophodno je razumeti da naš organizam jednostavno funkcioniše, gde unosom suvišne i kalorične hrane on ’’skladišti’’ određenu količinu masti i šećera. Posledično, to dovodi do povećane telesne mase, odnosno gojaznosti. Opet – gojaznost dovodi do raznih manjih, većih i ozbiljnijih tegoba (rizici od nastanka malignih oboljenja, kardiovaskularnih bolesti, bolova u kostima i zglobovima, moždanog udara, pada samopouzdanja i socijalnih momenata).

 

Top deset fitnes namirnica bez obzira na godišnje doba

 

Bez obzira da li ste u nekom momentu pauzirali sa treniranjem, ili dočekujete letnji period vežbajući intenzivno – svesni ste da ishrana čini 80% vašeg celokupnog funkcionisanja. Nakon treninga je normalno da osetite umor i da vam je neophodna dopuna energije. Stoga, u nastavku vam navodimo deset namirnica koje morate uvrstiti u vaš jelovnik ukoliko želite da ostanete fit, a podrazumeva se da njih pravilno kombinujete.

 

#1 Mleko i mlečni proizvodi

 

Neko je ljubitelj ove ekstremno zdrave, prirodne namirnice, a neko ga izbegava u širokom luku od malih nogu. Čijenica je ta da mleko sadrži kalcijum esencijalan za strukturu vaših kostiju, dok je fosfor zadužen za funkcionisanje vašeg mozga. Ukoliko ne možete da se naterate da pijete mleko, pokušajte da makar jednom dnevno popijete šolju mleka kojom zadovoljavate dnevnu dozu ovih minerala. Takođe, naučno je dokazano da mleko pospešuje vaš san, a čokoladnim mlekom unosite dovoljnu količinu ugljenih hidrata i proteina. Zvuči paradoksalno, ali oni obezbeđuju protok energije i jačinu mišića nakon iscrpljujućeg treninga. Takođe, smutiji i voćni šejkovi su odlična alternativa i možete ih piti bilo kada. Naravno, u umerenim količinama i kao dopuna glavnom obroku.

 

#2 Sušeno voće

 

Da li ste redovni posetilac prodavnica zdrave hrane? Ukoliko niste, uvrstite ga na svoju listu. Sušena kajsija, papaja, mango, banana, brusnice, grožđe i mango su idealan izbor za podizanje energije pre i nakon treninga. Takođe, odlična i zdrava su zamena za šećer koji biste unosili kroz grickalice i slatkiše. Uvek u vašoj torbi pronađite dovoljno mesta za kesicu sušenih banana ili brusnica. Vrlo često se preporučuju osobama koje se rekreativno ili profesionalno bave trčanjem jer sadrže dovoljnu količinu vitamina, minerala i vlakana.

 

#3 Kupusasto i zeleno povrće

 

Izuzetno ste svesni činjenice da kupus, kelj, prokelj, brokoli i spanać predstavljaju pravu riznicu zdravlja. Sadrže malu količinu kalorija, tako da ih možete konzumirati u neograničenim količinama. Takođe, za nežniji pol se takođe preporučuje jer sprečavaju maligna i kardiovaskularna oboljenja. Preporuka je da se jedu uz minimalnu termičku obradu i sveže što je više moguće.

 

#4 Krompir i paškanat

 

Za ljubitelje krompira, ovo je jedno od najzdravijih rešenja. Krompir i njegov bliži srodnik – paškanat su uvek dobar izbor za vaše obroke. Paškanat predstavlja savršenog ’’čistača’’ vaše jetre i bubrega, sadrži i više vitamina nego krompir. Beta-karonet, aminokiseline i nulti procenat masti je nešto zbog čega se uvek u preporučuje u ishrani.

 

#5 Paradajz

 

On se uvek preporučuje ukoliko ste se opredelili za određen režim ishrane. Osim što sadži i više nego dovoljnu količinu vitamina C, sadrži i likopen koji štiti vašu kožu od štetnih, sunčevih zračenja. Bez obzira da li ga jedete u sklopu salata, punjenog ili svežeg bez ikakvih dodataka, on je uvek savršeno rešenje kako za gubljenje viška kilograma, tako i za održavanje vašeg zdrava uopšteno govoreći.

 

#6 Banane

 

Banane su odavno prepoznatljive kao voćka koja je zdrava za vaš mozak, podizanje energije u bilo kojem svakodnevnom procesu, a velika količina kalijuma je nešto što ih svakako izdvaja od ostalih poljoprivrednih kultura. Sprečavaju grčeve u mišićima i predstavljaju prirodan izvor proteina i zdravih ’’goriva’’.

 

#7 Koštuničavo voće

 

Koje vam je omiljeno koštuničavo voće? Svakako se u gomili njih izdvajaju i brazilski orasi. Zašto? On je prirodan izvor selena i nutrinijenata koji nam pomažu da naš imuni sistem održimo zdravim. Zdrave masti se nalaze u njemu, a preporučuje se kao zdrava grickalica i užina.

 

#8 Borovnice

 

Ovo bobičasto voće se nalazi na samom vrhu namirnica koje se preporučuju ukoliko morate da poboljšate vašu krvnu sliku. Niskokalorične su, štite krvotok, obnavljaju ćelije i usporavaju starenje. Prilikom njihove konzumacije nemojte dodavati šećer, već ih grickajte bez ikakvih dodataka.

 

#9 Losos

 

Bespotrebno je pričati koliko riba prebogata omega3 masnim kiselinama. One su zaslužne za celokupan rad kardiovaskularnog sistema, hrani mozak, čuva telo od benignih i malignih oboljenja, a uvek se preporučuje da obroke dopunite lososom. Potrebni su vam proteini nakon vežbanja? Odredite koju količinu lososa želite da jedete.

 

 

#10 Kakao

 

Ne postoji osoba koja ne voli kakao, bilo da je se on individualno konzumira ili u sklopu naše omiljene poslastice – čokolade. Prepun je aminokiselina i magnezijuma koji podiže energiju i čuva vaš nervni sistem. Crna čokolada je izuzetno ukusna kao zdrava poslastica pre i nakon teninga. Otklanja umor i iscrpljenost.

 

U čemu je razlika između zdravog i nezdravog šećera?

 

Neodoljiv, neizostavan i omiljen? Obično se za šećer vezuju ovakve konotacije, jer bez omiljenih desertnih poslastica mi ne možemo ni funkcionisati. Ili možemo? Ma koliko su ovi ugljeni hidrati za nas štetni, neophodno je zapitati se šta našem organizmu rade šećeri. Neretko ćete čuti da je šećer ubica svih hranljivih sastojaka i da njegova preterana konzumacija vodi ka ozbiljnim zdravstvenim oboljenjima. Pitanje je koliko su modifikacije šećera manje štetne od običnog, belog? Smeđi šećer se razlikuje od njegovog belog dvojnika utoliko zbog svog nutritivnog sadržaja, arome i ukusa. Onaj prepoznatljivi kristalno beli šećer se dobija korišćenjem nezdravih, agresivnih hemikalija, dok se smeđi šećer dobija na isti način, samo manje napornim intenzitetom. Mi, kao aktivni potrošači ne plaćamo kalorije, već vrednost i sadržaj tog šećera. Razlika između takozvanih loših i dobrih šećera je prevashodno u načinu njihovog dobijanja i namirnicama koje služe kao zamena za beli, fabrički. Ukoliko ste se baš zainatili da izbacite šećer u potpunosti, a to vam garantujemo da je i te kako moguće, u nastavku se nalazi spisak zdravih zamena za šećer, i to po preporuci velikog broja nutricionista:

 

#1 Med, o širokom spektru zdravih delovanja ove namirnice ne treba ni posebno pričati. Od čišćenja organizma, do antibakterijskog delovanja, med se od pamtiveka preporučuje za svaku vrstu boljke i svakako je zdravija verzija od rafinisanog, fabrički proizvedenog šećera. Svako jutro i veče pojedite kašiku meda, ovo zdravlje u malom je nešto najbolje što možete uraditi za sebe. Bagremov ili lipov, za koji god se odlučite, vaš izbor je pravilan.

 

#2 Stevija, proizvod dobijen od istoimene biljke je jedna od omiljenih namirnica koja nema kalorije, prirodna je i dosta se koristi u ishrani. Naročito ako je reč o razumnim granicama upotrebe, ne preterujte.

 

 

 

 

#3 Agava, pored smeđeg šećera, agava predstavlja jednu od omiljenih, zdravih zamena za beli šećer. Preporučuje se osobama koje imaju dijabetes, a ona se vrlo često koristi i u kozmetičke svrhe. Vredi probati, zar ne? Svakako, kao i u svakom segmentu, vodite o umerenosti.

 

 

Možda ne možete da utičete kako ćete u ovom momentu fizički izgledati (jer se do zadovoljavajuće i vama željene linije ne stiže preko noći), ali možete uticati na to šta ćete unositi u svoj organizam. To se prevashodno odnosi na nezdrave šećere koje možete u potpunosti izbaciti iz ishrane. Međutim, ukoliko ne možete da trpite šećernu apstinenciju, ponekad udovoljite sebi i častite se omiljenim kolačem ili kockicom čokolade. Pa posle pravac na trening sa vašom FitPass karticom.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.