Hroničan umor: Kako se izboriti sa ovim zdravstvenim problemom?


Koliko puta vam se dešavalo da nemate energije za predstojeći radni dan niti motivacije da uradite određenu aktivnost ili zadatak? Koliko puta ste poželeli da ne ustajete iz kreveta jer ste toliko neobjašnjivo umorni, čak iako ste se dobro naspavali? Ovo stanje je karakteristično gotovo za sva godišnja doba, pogotovo u naglim prelazima. I ne brinite se – niste jedini. Ukoliko posedujete vašu personalizovanu FitPass karticu, uvek možete potražiti savet od naših nutricionista po pitanju zdrave ishrane ili lifestyle obrazaca koje ste u jednom periodu vašeg života nenamerno zanemarili. Pročitajte u nastavku više činjenica o hroničnom umoru i kako ga možete pobediti.

 

Šta je hroničan umor?

 

Ne postoji osoba koja barem jednom nije upotrebila ovaj termin kada se osećala toliko umorno da nije mogla uopšte da funkcioniše tokom dužeg vremenskog perioda. Sindrom hroničnog umora (the chronic fatigue syndrome) kao što sam naziv govori je sindrom, odnosno stanje konstantne fizičke i psihičke iscrpljenosti za koju ne postoji konkretan uzrok. Zapravo, ovo stanje je posledica nekoliko faktora i može trajati i duže od šest meseci. Čak i godinama. Zbog toga postoji dilema oko toga da li hroničan umor spada u bilo koje medicinsko stanje. Ono što je i te kako karakteristično za ovo stanje jeste nedostatak energije za bilo koju statičku ili dinamičku aktivnost. Sigurno vam se više puta desilo da se probudite umorni i da ležete umorni, ne znajući zbog čega. Dobra vest je ta da za ovo stanje postoji lek, ali isto tako morate same terapije da se pridržavate.

 

Prolazno stanje za koje postoje uzroci

 

Možda univerzalni odgovor za pojavu hroničnog umora jeste savremen način života. Baš zbog toga je gradsko područje, odnosno sredina mesto gde se razvija ovakav sindrom. Aktivna populacija bez preteranog osećaja za zdravstveno stanje i koncentracijom na radne obaveze, najčešće pati od nedostatka energije i tom momentu ne može uopšte da funkcioniše. Trenutni umor se može rešiti, dok je za hronični potrebna potpuna promena životnih obrazaca.

Hroničan umor = hroničan, dugotrajan stres

Najčešći uzroci hroničnog umora jesu:

 

#1 Previše stresa – mnogo stresa ni u jednoj situaciji nije dobro. Zapitajte se do kakvog sve pogoršanja vašeg zdravlja treba da dođete kako biste u potpunosti ’’izgoreli’’? Nikakav problem na poslu (koji će se na ovaj ili onaj način rešiti) ili privatni problem (koji će se na ovaj ili onaj način rešiti) nije vredan vašeg zdravlja. Doktori preporučuju da svako jutro provedete 10 minuta u tišini. Neki bi rekli da je to meditacija, međutim, tokom ovog procesa misli ne moraju nigde da vam lutaju. Takođe, opštepoznati savet je taj da pre svakog obroka (jer je doručak najvažniji) na prazan stomak popijete/pojedete čašu vode sa limunom ili pojedete kašičicu meda. Med je dokazano fantastičan antiseptik koji direktno prolazi u vaš kardiovaskularni sistem i čuva vas od svih respiratornih i ostalih benignih i malignih bolesti. Takođe, uvek se preporučuje konzumacija čajeva pre samog spavanja, uključujući čajeve sa valerijanom koji vas opuštaju. Ukoliko taj stres ne možete u potpunosti da izbegnete, počnite sa nekom fizičkom aktivnošću, uključite neki hobi u vaš život. Značiće vama i vašem zdravlju. Ukoliko niste ljubitelj teretana i znojenja u istoj, izaberite neku aktivnost na otvorenom, uključujući jogu, plivanje, trčanje, biciklizam ili ekstremne sportove koji će vas dodatno razmrdati i naterati da se osećate bolje.

 

#2 Hidracija, hidracija i samo hidracija, jer je odavno poznato koliki značaj voda ima na naš organizam. Dehidracija smanjuje koncentraciju i budnost, pa samim tim nemate dovoljnu količinu energije koja vam je neophodna da pregurate dan. Već se zna – 2l vode na dnevnom nivou, a predlažemo vam i jedan trik: ukoliko sedite na poslu 8h i ne možete sebe da naterate za konzumacijom vode, neka vam na stolu uvek bude dvolitarska flaša sa vodom, tako ćete se redovno hidrirati.

 

#3 Poradite na svojoj kilaži, čak iako sebe smatrate fit osobom, proverite procenat masti u vašem organizmu. Male promene u težini (čak iako izbacite belo brašno i slatkiše iz ishrane), mogu vam znatno povećati energiju i raspoloženje. Umesto obilnih porcija, raspodelite ih na 4-5 na dnevnom nivou, sa obaveznim akcentom na doručak. Osetićete znatno olakšanje nakon što poradite na vašoj ishrani.

 

#4 San je krucijalan za sve vaše predstojeće aktivnosti. To se prevashodno odnosi na činjenicu da ležete ranije i da u proseku morate odspavati 7h. Svakako je opštepoznata činjenica da nenaspavani nemate energije i volje za bilo čim, pogotovo što na duže staze upadate u rizičnu grupu za dobijanje ozbiljnih zdravstvenih problema.

 

Simptomi koji ukazuju na to da patite od sindroma hroničnog umora jesu: konstantni umor i potreba za spavanjem (u tom slučaju proverite da li imate problem sa niskim krvnim pritiskom), umor koji se ne može u tom momentu otkloniti spavanjem niti kratkotrajnim odmorom, bolovi u celom telu ( sa akcentom na glavobolju, zglobove i leđa), gubitak koncentracije, fokusa i energije, nedostatak apetita i entuzijazma što vodi ka povećanoj negativnosti.

Kako biste ovo preduhitrili i iskorenili u potpunosti, radite na sebi. Ovo nije fraza, već činjenično stanje. Ukoliko niste sigurni šta je neophodno da uradite, u tom slučaju se uvek konsultujte sa vašim lekarom koji će vam pripisati određenu prirodnu terapiju (odnosno onu koja ne uključuje lekove). Tu prevashodno spadaju promene u ishrani. Grupe vitamina B i C su krucijalni za vaše zdravlje. Naime, grupa vitamina B su odgovorni za povećanje vaše energije, naročito jer čuvaju vaš nervni sistem i redukuju nivo stresa na minimalan nivo. Ove vitamine možete dobiti putem unošenja žitarica, mesa (pogotovo zbog proteina), zelenom povrću i mahunarkama. Vitamin C uvek uzimajte putem prirodnih sokova (bez šećera i aditiva), sa akcentom na limunadu, ceđeni grejp i pomorandžu. Sezonsko povrće, sirovo ili kroz salate je apsolutno neophodno, štaviše – napravite sebi praksu da na dnevnom nivou uvek unosite sveže voće i povrće. Takođe, gvožđe i omega 3 masne kiseline kroz cveklu, proizvode od koprive, čia semenke i ribu uvek unosite, ako ne svaki dan, onda barem na dva dana.

 

Ono što nikako nisu fraze jeste nekoliko činjenica: okružite se pozitivnim ljudima i dešavanjima. Prijatni i emotivni momenti su nešto što će obeležiti vaše dane i kroz kratak period ćete videti poboljšanja. Ne ustručavajte se da potražite pomoć ukoliko smatrate da vam je neophodna. Nemojte padati u anksiozna stanja, jer je hroničan umor nešto što se prevazilazi samo uz disciplinu i dobru praksu usmerenu na vaše psihofizičko stanje. Jer je to u svakom slučaju najvažnije.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.