Trening na putovanjima – šta je bitno zapamtiti?


Leto je svima nama (barem većini) omiljeno godišnje doba. I to nije samo obična fraza, već činjenično stanje. Osećaj kada završite sa poslovnim obavezama, spakujete letnju garderobu i uživate u sunčanim, toplim danima su trenuci koji će uvek biti na ceni. Za profesionalne sportiste ili rekreativce, odmor može biti malo drugačije definisan. Pogotovo sportistima kojima su dani u nedelji ispunjeni napornim ili manje napornim treninzima. Često postoji taj jaz između radne discipline koju ste navikli da imate dok ste u procesu vežbanja i perioda koji posvećujete isključivo odmoru od poslovnih obaveza. Ukoliko ste se kao korisnik FitPass kartice već ustalili po pitanju redovnog treniranja, a unapred će vam teško pasti da zbog privatnog ili poslovnog putovanja zapostavite treninge, ne brinite. Tokom godina unazad, instruktori širom sveta su kombinovali i smišljali najprigodniji program vežbanja za sve ljude koji se nalaze na putovanjima. Samo su bitne disciplina i motivacija.

Trening, zdrava ishrana, odmor – jednačina za koju postoji rešenje

Telo vam neće ispasti iz forme niti će se opustiti ukoliko mu dopustite da odmori par dana. Čak i sa par vežbica, organizmu ćete signalizirati da se i dalje držite, samo vam je na određen period potreban predah. Možda zvuči malo paradoksalno, ali zapravo ima smisla. Postoji nekoliko načina putem kojih možete trenirati i dok odmarate, a taj da ste taj odmor čekali jako dugo.

Pre svega, važno je da zapamtite, a i ono što vam preporučujemo:

Hidracija vodom na dnevnom nivou je obavezna (do 2L)!

Izbacite gazirane i ostale ”šećerne” sokove čak i kada se sunčate na ležaljci ili kampujete u planinskim područjima.

Ukoliko ostajete 5 i više dana na odmoru, vežbajte na svaka dva dana, barem 30 min dnevno.

Čučnjevi uvek i svuda! Kada se probudite, pre doručka; u određenom prostoru za vežbanje svakako, a i pre spavanja.

Čučnjevima se pridružuju i izdržaji, od 30 sekundi svakog jutra i večeri. Zvuči nemoguće? Nije, ako već imate razrađenu rutinu i vežbalačke navike. Posle bilo koje vežbe, nikako ne zaboravite istezanje.

Zašto ne preskakati trening na putovanju i šta je bitno zapamtiti?

#1 Resetujte svoja očekivanja

Niko od vas neće očekivati da dok ste na plaži ili kampovanju imate treninge u punom kapacitetu kao da ste kod kuće. Dakle, ne postavljajte nerealna očekivanja po pitanju toga. Štaviše, smatra se da je od 40% do 50% onih vežbi koje inače radite kod kuće svakako zadovoljavajuće i dovoljne što se tiče vaše kondicije na odmoru.

#2 Budite vredni i uradite domaći zadatak

Pod domaćim zadatkom zapravo podrazumevamo da dobro istražite pre nego što krenete na put. To znači da se putem digitalnih kanala ili vaših prijatelja raspitate da li hotel u koji idete ima prostor za vežbanje u smislu teretana ili otvorenih terena u prirodi u kojima ćete moći da vežbate. Obično hotelske teretane u najvećem broju slučajeva su skromno opremljene sa par kardio sprava i nekoliko slobodnih tegova, odnosno bućica. Ukoliko u blizini postoji park sa spravama ili joga platformama, iskoristite to. Takođe, bez obzira da li putujete na more, planinu ili ste ipak ”gradski putnik” u većini mesta postoji usluga iznajmljivanja bicikala. Pedale na noge i uživajte. Priprema takođe podrazumeva i dobru informisanost oko vremena. Na taj način, možete prevideti kojm sportskom aktivnošću ćete se zanimati tog dana, a da je ne preskačete zbog vremenskih neprilika.

#3 Ponesite dodatnu opremu za trening

Tu ne podrazumevamo samo prigodnu odeću i obuću, već vaše omiljene vežbačke rekvizite, koji ne zahtevaju puno prostora u vašem koferu. Tu mislimo na vijaču i odgovarajuće trake (gume) za vežbanje. Tako ćete se dodatno motivisati da svakodnevno uradite mini vežbe gde god se na letovanju nalazili.

#4 Pravite male korake

Ako je, na primer, vaš hotel dosta udaljen od plaže, prošetajte do nje. Ukoliko pak odmarate u gradskoj sredini, nikakav taksi ili javni prevoz u tom mestu ne može zameniti pešačenje umerenim tempom do željene destinacije. Ukoliko koristite određene fitnes aplikacije, uvek može umesto vas da meri dnevnu kilometražu.

#5 Avanturistički duh je uvek na ceni

Postoji nebrojeno kreativnih mogućnosti da sport i rekreaciju spojite na odmoru. Raspitajte se o tome kojim vidom rekreacije se možete baviti u mestu u koje putujete. Ekstremni sportovi su nešto što je i biće i te kako aktuelno u budućnosti, a dovoljno je pola sata dnevno neke nekarakteristične (čitaj: avanturističke) aktivnosti kako biste izgoreli prethodno unete kalorije. Ne verujete? U nastavku vam predlažemo vežbe na neobičan način čak i dok odmarate.

 

Dobar kardio

Postoje brojni načini kako možete sebi da obezbedite odličan kardio trening dok ste na odmoru. U nastavku pročitajte zanimljive aktivnosti kako biste se zagrejali, a ujedno i ispoštovali regularan trening:

#1 Šetnja – i to ne bilo koja, već na plaži. Zašto baš peščana plaža? Naučno je dokazano da šetnja po ovoj vrsti podloge sagoreva kalorije 2x više nego šetnja po bilo kojoj drugoj podlozi. Zvuči zanimljivo? Dok letujete, potvrdite ovu teoriju u praksi i proverite zašto je ovaj ugođaj koristan u svakom smislu.

#2 Hajking (eng. hiking) – spada u grupu ekstremnih sportova i to sa razlogom. Jedna od omiljenih aktivnosti ukoliko se nalazite na netipičnoj lokaciji, a koja ne uključuje more i plažu. Ljubitelji planinskih avantura će uživati u zajedničkom pešačenju i istovremeno aktivirati sve grupe mišića. Odličan trening, zar ne?

#3 Sportske aktivnosti – odbojka na pesku, surfovanje, plivanje i ronjenje, kao i drugi ekipni sportovi su nešto što se podrazumeva dok ste na odmoru. Odaberite omiljen oblik rekreacije i uživajte u ovakvoj vrsti treninga, em što je zdravo u svakom obliku i segmentu, em što ćete se vi osećati fenomenalno.

#4 Šoping – i ovo je jedna od omiljenih ”sportskih” aktivnosti. Zašto? U pohodu ka omiljenim suvenirima i prodavnicama, vaše telo se kompletno aktivira. Koristite stepenice umesto lifta, šetajte dugo, redovno se hidrirajte i izbegavajte brzu hranu u pauzama od trošenja novca. Prijaće vam svakako!

Koje vežbe da praktikujete dok ste na odmoru?

Ukoliko smeštaj u kojem boravite nema u svom kompleksu teretanu, uvek možete u vašoj sobi ili na otvorenom terenu predviđenom za rekreaciju pronaći mesto za vežbanje. Ono što mi predlažemo jeste kratke serijice vežbi (i njihova kombinacija) koje možete praktikovati ujutru i uveče pred spavanje:

a) 20 čučnjeva u 3 serije (i kratkim odmorom između serija)

b) 3 izdržaja po 20 sekundi (i kratkim odmorom između serija)

c) 20 muških ili ženskih sklekova (i kratkim odmorom između serija)

d) 20 burpija (napravite malu pauzu na polovini serije)

Ukoliko želite da pogodite baš određenu regiju, uvek možete uraditi trbušnjake za gornje i donje stomačne mišiće, čučnjeve sa trakom za zadnjicu ili sa istom trakom možete tangirati i mišiće nogu i ruku; ukoliko imate određenu kilažu u rukama (ako nemate teg, uvek možete iskoristiti flaše sa vodom). Na ovaj način, telo ćete zadržati u približno istoj formi, kao i kad regularno trenirate.

Evo kako izgleda jedan trening od 10 minuta na plaži bez upotrebe sportskih rekvizita:

Odmor će vam svakako ostati u lepšem sećanju, jer niste zapostavili sebe ni prioritete po pitanju sporta i rekreacije. Zdravlje u svakom smislu je najvažnije, bez obzira gde se nalazili ili šta radili, a mi vas u tome u potpunosti podržavamo.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.