Kokosova voda – eliksir vredan vašeg zdravlja


Ako ne često, onda ste u određenim situacijama (ili pak u prolazu) čuli onu prepoznatljivu frazu da ste ono što unosite u sebe. I da, to se prevashodno odnosi na hranu koju konzumirate na svakodnevnom nivou. Ne postoji preterivanje kada se kaže da hrana koju unosite utiče na funkcionisanje (ili nefunkcionisanje) vašeg celokupnog organizma, a najviše na prihofizičko stanje. Bilo da ste raspoloženi ili loše volje, imate ili nemate energije, sve je to delimično uticaj namirnica koje koristite u ishrani. Ono što želimo da vam u nastavku teksta prikažemo jeste značaj alternativne namirnice koja je u svetu odavno popularna, a kod nas polako dobija svojstvo eliksira nezamenljivog u svakodnevnim obrocima.

 

Zašto se kokosova voda zove još i magičnim napitkom?

 

Kokosova voda kao takva nije novitet na inostranim tržištima. Zapravo, ona je deo lifestyle aspekta većine populacija kako u Evropi, tako i u Americi. Slavne ličnosti sa razlogom ovaj napitak kuju u nebesa, a nije tajna da je obična voda u njihovoj ishrani postala prošlost. Kokos u našem podneblju nije toliko popularan, kako zbog teže dostupnosti, tako i zbog cene koja je često velika, upravo zbog činjenice da dolazi iz dalekih, tropskih krajeva. Kokos predstavlja plod tropske palme i često mislimo da se on odnosi na veliku, smeđu i čupavu loptu. Međutim, često se pravi zabuna između kokosove vode i kokosovog mleka. Naime, kokosova voda (koja kao što sama reč kaže voda) jeste napitak dobijen iz mladog kokosa (starog do nekih 6, 7 meseci u momentu branja), dok je kokosovo mleko ono što viđamo na rafovima prodavnica – velika, čupava lopta koja u sebi sadrži preukusnu tečnost. Takođe, još jedna razlika između njih je ta da kokosovo mleko sadrži jednaku razmeru masti, proteina i vode (50% masti i proteina, ostatak voda), dok kokosova voda sadrži čak više od 90% tečnosti, odnosno vode bogatu elektrolitima. Malo je poznata činjenica da se kokos povezuje sa Drugim svetskim ratom, kada se kokosova voda koristila umesto transfuzije davana ranjenim vojnicima i civilima. Zašto? Ova voda ima sličan sastav kao krvna plazma. Zato ona kao takva ima nemerljiva svojstva po vaše zdravlje.

 

Koristi od kokosove vode

 

Kokosova voda na prvi gutljaj ima neobičan, orašast ukus. Bez obzira da li je ohlađena ili ne, ona na prirodan način osvežava vaš organizam. Ono što je čini jedinstvenom jesu sledeće činjenice o njoj:

#1 Podiže nivo energije

Ono što je čini fantastičnim energetskim napitkom jesu esencijalni nutrijenti između ostalog minerali, vitamini, aminokiseline, kao i enzimi koji pomažu hidrataciji tela i obnavljanju funkcija organizma. Štaviše, kokosova voda se izuzetno preporučuje posle napornih treninga kako profesionalnih sportista, tako i rekreativaca koji tokom vežbanja gube dosta tečnosti, a žele isto toliku zdravu zamenu za vodu. Istraživanja su pokazala da zbog toga što kokosova voda sadrži natrijum, ona odlično hidrira organizam i ne opterećuje želudac, kao ostali komercijalni napici

#2 Hidratantna svojstva

Kao što smo već napisali, zbog svog bogatog mineralnog sastava, kokosova voda je odličan izbor za nadoknađivanje izgubljene tečnosti tokom bilo koje fizičke aktivnosti. Neosporna je činjenica da pravilna hidracija na dnevnom nivou doprinosi vašem zdravstvenom stanju.

#3 Dehidracija

Nasuprot hidraciji, kokosova voda se posebno preporučuje u stanjima dehidracije do koje se dolazi zbog dijareje, prehlade ili stomačnog virusa. Zbog specifične strukture elektorlita, ona je kao takva prirodna tečnost, najsličnija ljudskoj krvnoj plazmi. Elektroliti su supstance koje su esencijalne za funkcionisanje vašeg organizma i tu spadaju redom natrijum, kalcijum, kalijum, magnezijum, hlorid i hidrogen fosfat.

#4 Za bolje funkcionisanje vaše probave

U vezi sa prethodnom tezom, kokosova voda, između ostalog, sadrži i bioaktivne enzime poput katalaze, fosfataze, dijastaze, RNA polimeraze, folne kiseline i ostalih koji pomažu lakšu probavu i ubrzavaju metabolizam. U njoj takođe postoji i niz minerala poput cinka, mangana i kalcijuma, čak i više nego što ima u pojedinom citrusnom voću (poput ananasa i pomorandže). On je i dobar izvor vitamina iz grupe B, poput tiamina, riboflavina, folata i piridoksina, jer ih ljudski organizam mora dobiti iz spoljašnjih izvora, pa je zato hrana logičan izbor za ovu grupu vitamina. Isto tako, pomaže i u borbi protiv crevnih parazita kod dece.

#5 Ubrzavanje metabolizma

Odavno je poznato na koji način ubrzani metabolizam radi u korist vašeg zdravlja. Pogotovo što ovaj redovan proces doprinosi bržem sagorevanju šećera, a samim tim je i nivo insulina uravnoteženiji u organizmu. Više energije i pravilno gubljenje viška kilograma su posledica konzumacije kokosove vode. Nadutost je stanje koje muči veliki broj ljudi, a kokosova voda predstavlja rešenje za olakšavanje ovih tegoba, samo budite disciplinovani po pitanju njene konzumacije.

#6 Pomoć u kontroli dijabetesa

Ovaj prirodni sok ima nizak sadržaj šećera, a ujedno redovna konzumacija poboljšava cirkulaciju krvi. Krajnja posledica je ta da se olakšava i protok krvi kroz njih. Isto tako, ona pomaže i u procesu celokupne detoksikacije organizma, tokom stanja opstipacije ili određenih vrsta groznice.

#7 Koža blista, koža sija

Nije tajna da kokosova voda nosi sjajnu ulogu čuvara blistave kože u kozmetičkom aspektu. Laurinska kiselina i citokinini su elementi koji imaju veliki značaj u anti-aging procesu koji usporavaju proces starenja kože, uravnotežuju nivoe pH vrednosti, a samim tim kožu čine elastičnijom i mekšom. Isto tako, čuva i kožu lica od dosadnih akni, mitisera i ostalih nepravilnosti. Kao što je i kokosovo ulje poznato kao fantastičan preparat u nezi vaše kose, tako se i preporučuje da nakon svakog pranja kose (a pre sušenja), teme glave masirate malom količinom kokosove vode, bez ispiranja. Ubrzo ćete primetiti sjajne rezultate.

#8 Fantastičan saradnik u procesu mršavljenja

Kokosova voda je odavno prepoznatljiva kao jedan od najzdravijih načina za gubljenje prekomerne težine, bez šećera i hemikalija. Ona je nezamenljiv sastojak u brojnim programima za mršavljenje širom Amerike, i baš zbog toga je dala i nastavlja da daje fantastične rezultate. Pre i nakon treninga, kao i jutarnji napitak, ovaj eliksir omogućava da smršate na zdrav način.

#9 Ublažavanje stresa

Ovaj neprijatelj prouzrokovan modernim obrascima življenja, može se i te kako smanjiti redovnom konzumacijom kokosove vode. Zbog značajne količine grupe vitamina B, smanjuju se efekti depresivnih stanja i stanja anksioznosti.

#10 Mamurluk kao rukom odnešen

Poznat je pozitivni učinak na mamurluk, nikako popularno stanje nakon veselih događaja propraćeni alkoholom. Izgubljeni elektroliti i nesnosna glavobolja će vas za kratak period proći (glavobolja) i nadomestiti (elektroliti) ukoliko popijete čašu kokosove vode.

 

Isto tako, postavlja se pitanje da li postoji granica po pitanju količine ove vode koju možete piti na dnevnom nivou? Što se tiče preporučene doze, obično ne postoji neka striktna količina, s obzirom na to da jedna šolja sadrži oko 50 kalorija. Međutim, kao i u svemu, i u ovom procesu nemojte preterivati, već uživajte u blagodetima ovog napitka.

Nadamo se da smo vas na određen način motivisali da kokosovu vodu uvrstite u svoje svakodnevne, zdrave navike. U nastavku pogledajte kratak video zapis o sjajnim, već gore spomenutim blagodetima ovog kokosovog napitka.

https://www.youtube.com/watch?v=AGMeBSYPP14


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.