Njeno crveno veličanstvo: Jesenje povrće kao lek


Da, reč je o paprici. I to crvenoj, kao prvoj asocijaciji kada je reč o ovom fantastičnom povrću. Bilo po njenim svojstvima, ukusu ili mirisu, a bogami i dostupnosti tokom skoro svih godišnjih doba, a najviše tokom jeseni. Međutim, ni u jednom momentu nećemo izopštiti i ostale vrste i modifikacije ove neprevaziđene namirnice, već ćemo se fokusirati na prednosti koje ona pruža vašem kompletnom zdravlju. Sigurni smo da ste kao naš korisnik, upoznati sa benefitima koje ostvarujete kao deo FitPass porodice. Tu prevashodno mislimo na pogodnosti po pitanju korišćenja usluga brojnih naših partnera sa vašom personalizovanom karticom. Između ostalog, i sjajnih restorana zdrave hrane koji u okviru svojih jelovnika nude zdrave specijalitete, sa fokusom na savete nutricionista koji će vam pružiti potrebne informacije u vezi sa najkvalitetnijim obrocima. Koji ujedno obuhvataju i ovo fenomenalno povrće. U nastavku pročitajte zašto se paprike nalaze na vrhu liste najzdravijih namirnica.

 

Ali pre svega…

 

…ono što uvek ističemo kao glavno pitanje jeste: Da li uživate u zdravoj ishrani? I šta podrazumevate pod njom? Ukoliko ste ljubitelj sezonskog voća i povrća, dobra vest je ta da uvek možete konzumirati kvalitetne poslastice, sa akcentom na zdrave. Pogotovo, što imate šarenolik izbor onoga što možete iskoristiti u svojoj ishrani. Naš savet je da ravnomerno rasporedite svaki obrok i koristiti što više blagodeti jednog godišnjeg doba. Voće, a pogotovo povrće su od davnina prepoznatljivi kao izuzetno zdrave namirnice i ujedno najvažnije u vašoj ishrani. Ukoliko ih ne uzgajate sami i ne pravite sami gotove proizvode od njih, nabavljajte ih o pouzdanih dobavljača, bilo da je u pitanju privatna proizvodnja ili sa pijaca koji akcenat stavljaju samo na prirodno.

Toliko je raznovrsnog povrća koje možete jesti tokom letnjeg perioda, da bi bilo prava šteta propustiti bilo koji dan, a da svoje obroke niste upotpunili njime. Krastavac, boranija, plavi patlidžan, krompir, paradajz, paprika, beli i crni luk, grašak, salata, kupus, kelj, brokoli, šargarepa, rotkvica, celer i kukuruz šećerac.

 

Zašto se paprika naziva supernamirnicom?

 

Verujemo da ne postoji osoba koja nije ljubitelj ove fantastične namirnice. Štaviše, zbog činjenice da postoji zaista ogroman spektar paprika, ali najpoznatija podela je na slatke i ljute. I ne zna se koja je više zdravija i ukusnija. Nazivi vrsta paprika su poprilično autentični, a na našim prostorima se najviše uzgajaju odavno prepoznatljive leskovačke i makedonske paprike. Zbog jednostavnog načina uzgajanja i transporta, ova superzdrava namirnica se na našim trpezama nalazi cele godine. Bilo da se koristi sveža, punjena, kuvana ili kao začin, nema ko je ne obožava. Ajvar i turšija se posebno nalaze na listama omiljenih jela u sezonskom periodu. Zbog izuzetno niske kalorijske vrednosti (100 gr crvene paprike sadrži preko 90% vode, ostatak čine belančevine, masti i ostali hranljivi elementi) izuzetno se preporučuje kao sastojak režima ishrane. Ono zbog čega je smatraju super hranom jeste:

#1 Paprika sadrži 4x više vitamina od citrusnog voća i povrća (pomorandže i limun), pa na dnevnom nivou konzumacijom jedne paprike zadovoljavate potrebu za ovim bitnim vitaminom zaduženim za čuvanje vašeg organizma od brojnih respiratonih, benignih i malignih oboljenja. Podiže imunitet i čuva kardiovaskularni sistem.

#2 Zahvaljujući vitaminima A i grupi vitamina B, paprika čuva vaš vid od različitih infekcija, a ujedno štiti oči od štetnog UV zračenja. Takođe, grupa vitamina B čuva vaš imuni i nervni sistem, otvaraju vaš apetit, podstiču varenje hrane i rad bubrega i creva.

#3 Za lepši pol paprika je među omiljenim namirnicama, jer ono ublažava simptome PMS-a, nesanicu i loše raspoloženje (jer vitamin B učestvuje u proizvodnji seratonina, to jest hormona sreće). Zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima i antibakterijskom delovanju, paprika čuva vaš ten, štiti vašu kožu od starenja i ujedno pomaže svima koji imaju problema sa pigmentacijom.

#4 Smanjivanje rizika od oboljevanja svakog oblika raka je nešto što se vezuje za svojstva paprike. Naime, posmatrajući sa naučne strane, likopen je zadužen za zaštitu od raka jajnika, beta-karoten za zaštitu od raka dojke, dok je u kombinaciji sa vitaminom C, paprika ’’ubica’’ svih loših ćelija koje dovode do zlosutnog raka prostate.

#5 Sirova, odnosno sveža paprika najviše doprinose očuvanju vašeg zdravlja, pa zajedno sa kuvanim jelima ona je borac protiv anemije, bolesti želuca, astme, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, nadutosti, mamurluka, osteoporoze, reumatizma, šloga, bolesti zuba i jednjaka, angine pektoris i ostalih infektivnih oboljenja. Nemojte zaboraviti da u svoj jelovnik uvrstite papriku, bilo da je ona mala, velika, crvena, žuta, slatka ili ljuta.

 

Zdrave namirnice za svačiji ukus

 

Od malih nogu smo na određene načine i kanale komunikacije informisani o namirnicama koje unosimo u svoj organizam, sa akcentom na zdrav momenat. Što smo stariji, neke više preferiramo, dok druge u potpunosti izbegavamo (bilo da je to zbog ukusa ili sadržaja koje ne prijaju našem organizmu). U nastavku vam navodimo neke od preporučenih i dokazano zdravih namirnica:

#1 Žitarice – one su od pamtiveka deo naših svakodnevnih segmenata ishrane, ali ih mnogi odbacuju zbog drugih izbora. Međutim, sve više ljudi se vraća prirodnim izvorima hrane. Jedan od osnovnih principa zdrave ishrane jeste svakodnevna upotreba integralnih žitarica. One se zbog svojih svojstava smatraju najzdravijom hranom, a poznatije su i zbog svog drugog imena u potrošačkom društvu – cerealije. Bez obzira što su sastavni deo proizvoda od belog brašna, poput hleba, testenina i peciva, one se kao takve smatraju zdravim samo kad su neprerađene (u celom zrnu), jer su prepune aminokiselinama, mineralima, vitaminima, cinkom, celulozom, belančevinama, gvožđem i ugljenim hidratima. Prevashodno, tu prvo mislimo na pšenicu, ovas, kukuruz, raž, ječam i pirinač. Takođe, njima se pridružuju i zob, heljda i proso. Kvinoa i heljda dobijaju sve više na popularnosti jer mogu da se kombinuju sa ostalim zdravim namirnicama.

#2 Riba i morski plodovi – od pamtiveka su poznata lekovita svojstva ribe i morskih plodova. Omega-3 masne kiseline poboljšavaju celokupan kardiovaksularan sistem, a veliki broj nutricionista se slažu sa tvrdnjom da je riba kao takva istovremeno i gastronomski užitak, kao i oaza zdravih sastojaka. Ukoliko pak niste ljubitelj ove vrste hrane, potrudite se da je kombinujete sa ostalim zdravim namirnicama, barem do 2x nedeljno. Sa druge strane, morski plodovi (a na vašoj trpezi imate veliki izbor), počevši od lignji, dagnji do gambora imaju značajan uticaj na vaše zdravstveno stanje, dovoljno je da ih uvrstite u vaš jelovnik isto tako barem 2x nedeljno.

#3 Povrće – ono je kao takvo među omiljenim namirnicama koje se nalaze na većini jelovnika (bez obzira da li ste trenutno na nekom režimu ishrane). Nutrijenti (proteini, zasićene mast ili ugljeni hidrati) su glavni sastojak povrća, a u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja, neko povrće morate i smete da konzumirate u većim količinama, dok za druge postoje određena ograničenja po pitanju količine. Sezonsko povrće uvek treba koristiti na pravilan način, bez obzira na tip obroka. Špargle se na primer u velikoj meri preporučuju fitnes i bodibilding zajednici zbog niskog sadržaja ugljenih hidrata i kalorija, a zbog povećane količine kalijuma, vitamina A, B, C, kalijuma i fosfora. Bez obzira što je delikatesna namirnica sa malo ‘’jačom’’ cenom, ona predstavlja pravu riznicu zdravlja. Paprike (bez obzira na oblik i boju) su omiljene u svakom jelu. Antioksidansi i vitamin C su njeni glavni sastojci, a čak iako nemate vremena za njenu pripremu, u svakom slučaju je zdravo pojesti je u sirovom obliku. Šargarepa i brokoli, nekome više omiljeni, a nekome manje su sastojci većine salata i barenih jela. Ako ne možete u takvom obliku da ih pojedete, grickajte ih kao užinu.

#4 Orašasti plodovi i semenke – ukoliko niste alergični i možete da ih konzumirate u bilo kojem obliku, oni su odlična zamena za slatkiše i idealna užina. Da li ćete jesti bademe (sirove ili pečene), čia (chia) semenke i laneno seme kroz jutarnji obrok, lešnike ili indijski orah, opet je važno voditi računa da ne preterate u njihovoj konzumaciji.

#5 Mahunarke – manje ili više smo informisani o tome koliki značaj mahunarke imaju na naše zdravlje. Pogotovo na reproduktivno zdravlje nežnijeg pola. Pasulj, sočivo ili grašak – nemerljivo su zdravi, bogati su mineralima, cinkom, magenzijumom, gvožđem, kao i kalijumom koji sveukupno štite vaše srce, stomak, creva, a za ljude sa visokim holesterolom ovo povrće je obavezno na svakodnevnoj trpezi.

 

S razlogom je nazivaju lekovitom namirnicom, jer to ona zapravo i jeste. Nemojte propustiti uživanje u paprici jer spisak jela u kojima se može koristiti je beskonačan. Pogotovo što njena priprema zahteva minimalizam po pitanju sastojaka i vremena za njeno spremanje. Grickajte je u pauzama od posla, kao slatku užinu ili je koristite uz obilan doručak, a pogotovo ručak. U obliku sosa ili kao deo glavnih jela, paprika je nezamenljiva namirnica. Iskoristite je dok je sezona.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.