Stigla je jesen: Ishrana i namirnice koje ne smete zaobići


Šta vam su vam prve asocijacije na jesen? Mnogima jesu hladnije vreme, šarenilo boja, ukusa i mirisa, a sportskoj zajednici početak nove, izazovne sezone. Bilo da ste ili profesionalni sportista ili samo rekreativac, jesen označava start određenog broja odluka. Među njima jeste i prelazak na unapređenu ishranu koju obeležavaju sezonske namirnice na jesenjoj trpezi. Ukoliko ste vlasnik/ca personalizovane FitPass kartice, verovatno ste upoznati sa benefitima koje ostvarujete kod naših partnera, a koji uključuju raznovrsne usluge restorana zdrave ishrane, nutricionista kao i usluge brojnih medicinskih ustanova. U nastavku vam prikazujemo jesenje namirnice, kao i određene rutine ovog lepog godišnjeg doba.

 

Pođimo od vitamina… koju ishranu bogatu vitaminima bi trebalo sad da konzumirate

 

Pođimo od činjenice da svako godišnje doba ima svoje sezonsko voće i povrće koje je prepuno vitamina, minerala i ostalih hranljivih sastojaka. Čar jeseni je u tome što vam je na raspolaganju veliki broj izuzetno zdravih namirnica, sa kojima možete praviti isto toliko zdrave, ukusne i hranljive poslastice. Svako od nas ima svoj recept kako ostati zdrav tokom hladnih dana koji nam predstoje. Neko se okreće savremenim metodama, dok se drugi drže narodne medicine. Ipak želimo da vam predočimo šta je ono što zaista treba našem organizmu da bi u toku jeseni zadržalo svoj prirodni imunitet i ostao snažan i zdrav. Pođimo od sledećih vitamina:

Vitamin D

Ovo je vitamin koji je ključan u tome da održi vaš imuni sistem pod kontrolom, odnosno da ostane jak tokom perioda gripa i prehlada. Vitamin D je našem organizmu takodje potreban za regulisanje nivoa energije, da očuva srce, i potpomogne jačanje kostiju. Za razliku od drugih, vitamin D se proizvodi u organizmu pod uticajem direktnih sunčevih zraka, koji se uglavnom vezuju za letnji period, što znači da je tokom jesenjih i zimskih dana ovaj vitamin u deficitu. Nivo vitamina D možemo povećati ishranom. Najviše ga ima u žumancu, puterima, mleku i klicama. Istraživanja preporučuju da se od suplemenata uzima vitamin D3 koji je najsličniji prirodnom vitaminu D koji se aktivira u organizmu sunčanjem.

Beli luk

Ovo je jedan od najpoznatijih narodnih lekova. Takodje ga zovu i prirodni antibiotik. Beli luk zaista jeste vrlo koristan u očuvanju zdravlja i imuno sistema. Pomaže organizmu da se bori protiv virusa i gripa. Unosi se isključivo kroz ishranu, iako ga mnogi izbegavaju zbog specifičnog mirisa. Postoji zamena za beli luk kao što su kapsule ili tablete.

Omega3

Dobrobiti Omega3 masnih kiselina su vrlo korisne za ljudski organizam. Uključuju sprečavanje mnogobrojnih bolesti kao što su ateroskleroza, infarkt, rak, bolesti bubrega i debelog creva. Blago rečeno, najveću dobrobit donosi krvnim sudovima i srcu. Takođe Omega3 masne kiseline su veoma važne za zdravlje jer utiču na imunitet i fizičku snagu,što će nam svakao dobro doću i borbi protiv virusa. Tokom hladnih dana većina nas ima problema sa cirkulacijom, i to najbolje možemo opisati ako kažemo da su nam non stop hladna stopala i šake. Ruke i noge su najdalje od srca i zbog toga krv tu najsporije stiže. Uzimajući Omega3 masne kiseline automatski podstičemo rad srca i cirkulaciju. Najviše ih ima u morskim plodovima, ribi, koštunjavom voću, mahunarkama i zelenom povrću.

Riblje ulje

Riblje ulje daje podsticaj na vaš kardiovaskularni sistem i održava pokretljivost zglobova i gustinu kostiju. Takođe pomaže poboljšanju nivoa energije koja nam je preko potrebna u danima kada je hladno i često smo fizički neaktivni. Riblje ulje takođe pomaže u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi i hormonskog balansa u organizmu.

 

 

 

Kamilica

Osim što će nam u hladnim danima prijati da popijemo topao napitak kao što je čaj od kamilice, ova biljka ima blagotvorno dejstvo na naš organizam. Kao posledica stresa i nervoze,što je česta pojava danas, može doći do pada imino sistema. Kamilica ima umirujuće dejstvo,jer neke njene sastojke naši receptori prepoznaju kao prirodni lek za stres. Takodje kamilica ima protivupalno dejstvo i veoma je dobar antioksidans.

Glukozamin

Ovo je aminokiselina koja smanjuje bolove u mišićima i zglobovima prilikom porasta telesne temperature koja je česta posledica prehlade. Najviše ga ima u morskim plodovima.

 

 

 

 

Vitamin C

Vrlo je koristan naravno tokom cele godina, ali ono što je zanimljivo je da vitamin C osim što je snažan antioksidans i pomaže pri očuvanju imuno sistema, takodje pospešuje hidriranost i zdravlje naše kože. U toku jesenjih meseci i hladnog perioda, naša koža se dodatno isušuje i od vetra i od suvog vazduha u prostorijama koje su zagrejane. Vitamin C joj pomaže da ostane zdrava, hidrirana i čuva prirodnu elastičnost kože. Unosi se takodje ishranom i kroz napitke od citrusa.

Probiotici

Pomažu u očuvanju i pravilnom radnu crevne flore. Imaju pozitivan uticaj na zdrav probavni sistem, sintezu vitamina, eliminaciju toksina, pomažu varenje hrane i bolju apsorbciju hranljivih materija. To je od ključnog značaja za zdravlje vašeg imuno sistema. Probiotike možete uzimati putem određenih namirnica (jogurt, kefir, kiseli kupus…) Probiotici su dostupni i kao dopuna ishrani u kapsulama, tabletama, prahu ili u tečnom obliku.

 

Ono što vam takođe od zdravih namirnica preporučujemo jesu i:

 

#1 Cimet – da, da, dobro ste pročitali. Cimet je u srednjem veku bio smatran elitnim začinom – i to sa razlogom! Prepun je mangana, vlakana, kalcijuma i gvožđa, što ga čini savršenim začinom za vaše obroke. Smanjuje nivo šećera u krvi, poboljšava insulinsku osetljivost, ubrzava metabolizam i na prirodan način suzbija apetit. Eksperimentišite sa cimetom i otkrijte svoju omiljenu kombinaciju – palačinke sa jabukom i cimetom, cimet sa jogurtom, voćem ili sladoledom.

#2 Đumbir – đumbir je koren poreklom iz Indije, a danas se gaji i u Japanu, Zapadnoj i Južnoj Americi. U lekovite svrhe se koristi preko 5000 godina – sa razlogom. Može se koristiti svež ili u prahu (prethodno se osuši koren), ima antibakterijsko i protivupalno dejstvo, pomažeu lečenju mnogih bolesti – preko bronhitisa i bronhijalne astme, preko zapaljenja jetre i bubrega do artritisa. Na prirodan način poboljšava cirkulaciju krvi, otklanja toksine i regeneriše bolesno tkivo. Time dolazi do razlaganja gustih tečnosti u organizmu, stagnirane tečnosti ponovo protiču, organizam je ponovo zdrav, a čovek opet dolazi u stanje opuštenosti koje ga čine srećnim.

#3 Mandarine – jesen sa sobom donosi niže temperature i mnoštvo sezonskih virusa i prehlada. Mandarine su voće prepuno antioksinadima koje, ne samo da vam mogu pomoći da smršate, već i da poboljšate svoj imuni sistem. Sadržeći manje od 50 kalorija po voćki, mandarine uspešno uslišuju potrebu za slatkišima i smanjuju apetit.

 

#4 Nar – nar ili super-voće, kako ga drugačije nazivaju, je voće za koje se tvrdi da je efikasno protiv bolesti srca, visokog krvnog pritiska, upala i nekih kancera, uključujući i rak prostate. Sadrži vitamine A, C, E i B5, minerale (kalijum i gvožđe) i brojne antioksidante (posebno bitan – tanin). Od njega se mogu praviti sokovi, sirupi i razni dezerti, ali ukoliko želite da ga koristite za mršavljenje najbolje je da ga jedete.

 

Ništa vas ne sprečava da se ‘’naoružate’’ zdravim namirnicima i čuvate sebe dok dolazi hladnije vreme. Na vama je da donesete pravilnu odluku po pitanju zdravih, sportskih navika, a mi takve odluke uvek podržavamo.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.