Mačevanje – zašto je ova sportsko-rekreativna aktivnost osvojila svet?


Nije tajna da svaka sportska disciplina ima svoju draž. Kada se osoba duže vreme bavi određenom sportskom aktivnošću, ona polako prerasta u način života. To važi i u slučaju mačevanja (fra. Fencing). Kultura mačevanja je poslednjih godina na našim prostorima u usponu i njime se bave sve generacije, počevši od motivisanih dečaka i devojčica, do već pravih profesionalaca koji su stekli iskustvo širom sveta i to znanje žele da prenesu i našim sportistima. S obzirom na to da FitPass podržava sve zdrave, sportske navike, tako je i u slučaju mačevanja. Pročitajte u nastavku sve zanimljivosti o mačevanju, kao i preporukama objekata iz našeg sistema koji podržavaju ovu plemenitu veštinu.

 

Zašto mačevanje?

 

Ukoliko želite da aktivirate takmičarski duh, naučite kako da poštujete sebe i protivnika, a usput da usvojite zdrave sportske navike, onda je mačevanje idealna disciplina za vas. Odavno se smatrala viteškom igrom, a dokaz tome jeste veliki broj takmičenja i turnira širom sveta, naravno ne s ciljem da se povredi protivnik (jer su ta vremena srećom iza nas), već da se nauče osobinama koje bi inače primenjivali tokom života. Stoga, danas mačevanje jeste zabavnog karaktera, a verujemo da ste nekad pomislili koliko graciozno i elegantno izgledaju igrači u beloj opremi i sa pravilnim držanjem.

Ovaj sport ima dugu tradiciju, čak svoje korene vuče iz starog Egipta, gde je najvažnije uspostaviti balans sa sobom i namerama ka protivniku. Ono što se izdvaja kao najzanimljiviji momenat u mačevanju jeste rukovanje sa oružjem, odnosno mačem sa kojim treba posebno rukovati, uzimajući u obzir različite faktore poput držanja mača, pokreta, brzine i ostalih elemenata. Kao što postoji i napad, tako postoji i odbrana, a same tehnike se uče još na početnim nivoima. Verujemo da ste posle nekoliko viđanja ovog sporta, bilo uživo ili ne, primetili da pokreti poprilično podsećaju na balet, što i jeste činjenica. Držanje ruku iza leđa, elegantni pokreti su ’’pozajmljeni’’ baletu.

Pored mača, s vremenom su uvedeni i takozvana floreta, pa potom sablja (i to samo u muškoj kategoriji). Iako zvuči paradoksalno, mačevanje se smatra jednim od najsigurnijih sportova današnjice, upravo zbog zaštitnog, udobnog odela i lekcije koja se odmah uči na početku, a to je da ne sme doći do povrede protivnika tokom igre. Olimpijada je odavno mačevanje priznala regularnim i i te kako zanimljivim sportom, a Italija je zemlja sa najviše osvojenih medalja u ovoj disciplini. Dok ste u pokretu, temperatura vašeg tela se povećava, i već posle nekoliko minuta aktivirate sve mišiće tela. Kako časovi mačevanja prolaze, vi istovremeno radite na svojoj kondiciji, a posle svake igre se osećate dobro i svrsishodno. Kao što smo već gore napisali, balans, balans i balans je jedna od najvažnijih lekcija, a na početku se uče jednostavni pokreti, koji se kasnije unapređuju. Međunarodna mačevalačka federacija godinama unazad organizuje i stoji iza brojnih evropskih i svetskih takmičenja u mačevanju, a interesovanje za isto ne jenjava.

Jedna od najvažnijih lekcija koja se uči na časovima mačevanja jeste da je poraz nešto što je u potpunosti normalno, i da posle njega treba nastaviti dalje, u pohod ka novim uspesima. Baš zbog toga, mačevanje se smatra jednim od najcenjenijih sportova današnjice. Probajte i uverite se u ove tvrdnje!

 

U nastavku vam prikazujemo najposećenije (prema komentarima i ocenama korisnika) klubove mačevanja u kojima možete trenirati, a ujedno i uživati u ovoj fantastičnoj aktivnosti:

#1 Mačevalački klub Pobednik (Zvezdara, Stanka Vraza 63, Beograd)

Osnovna delatnost ovog mačevalačkog kluba jeste sportsko-takmičarsko i rekreativno mačevanje. Obučavaju i takmiče se u sva tri oružja: maču, sablji i floretu. Njihovi članovi su svih starosnih generacija, kako takmičara, tako i rekreativaca. Njima se pruža osnovna obuka i oprema za mačevanje u početnom periodu, a kasnije, ukoliko oni to žele, treniranje i po takmičarkom programu. Za čas sa vašom FitPass karticom je potrebna prethodna rezervacija, a on traje 90 min.

 

#2 Mačevalački klub Sinđelić (Zvezdara, Franje Kluza 1, Beograd)

MK Sinđelić se bavi sportskim takmičarskim i rekreativnim mačevanjem. Članovima su dostupna sva tri oblika oružja, ograničenja po pitanju godina ne postoji: od 5 do 105 godina. Treninge drži trener reprezentacije Srbije sa dugogodišnjim međunarodnim iskustvom. Za decu od 9 godina može se koristiti klupska oprema.

 

 

 

Ako niste dovoljno motivisani za vežbanjem…

…postoje načini, a ne izgovori kako vam motivacija za treniranjem neće manjkati. Odavno se na sav glas propagiraju dobre strane vežbanja bez obzira kojoj generaciji pripadate. Ukoliko vam opet fali podsticaj, sedite, papir i olovku u ruke i krenite. Da li je potrebno da poradite na vašoj kondiciji ili želite drastičan gubitak kilograma? Da li ste individualac ili volite grupne programe? Da li vam je lakše da trenirate ujutru pre posla ili uveče nakon radnog vremena? I što je najvažnije – šta vam je krajnji cilj? Pored, već poznatih prednosti koje se tiču vašeg kompletnog fizičkog izgleda, vežbanje utiče na sve ostale aspekte vašeg mentalnog zdravlja. Naime, redovna fizička aktivnost se preporučuje u svim životnim dobima, i tu nema apsolutno nikakvih ograničenja. Bitno je samo da odredite šta vam prija. Treneri iz različitih razloga preporučuju vežbanje kako ujutru, tako i uveče. Više istih ili različitih vežbi i više potrošenih kalorija znači i direktnu posledicu – bolje raspoloženje, ređa anksiozna stanja, povećanje samopouzdanja i samopoštovanja.

Redovno vežbanje čini nas pametnijim (poboljšava se pamćenje i broj informacija koje svakodnevno dobijamo), kroz izbacivanje znoja se automatski izbacuju toksini iz organizma, poboljšava se rad kardiovaskularnog i respiratornog sistema (telo se snabdeva optimalnom količinom kiseonika, hranljivih materija, a istovremeno se oporavlja cirkulacija). Takođe, mentalno ste jači, podstiče se vaša kreativnost jer se luče seratonin i endorfin, a podizanjem vaše energije vi postajete čak 2x produktivniji na poslu i van njega. Redukcija stresa je jedna od omiljenih prednosti vežbanja. Vaš mozak biva rasterećen od svakodnevnih problema i loših misli, a ujedno će i depresivni momenti vrlo brzo proći. Za nežniji pol, sprečavanje mogućnosti nastanka malignih oboljenja je možda čak i najvažniji razlog zašto se žene odlučuju na određen vid rekreacije ili sportske aktivnosti.

Odaberite vama omiljenu sportsku disciplinu i uživajte u benefitima i pogodnostima zdravih navika, u ovom slučaju rekreacije i sporta!


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.