Propolis – prirodni antibiotik za sve bolesti


Nije samo jesenje vreme početni period za konzumaciju zdravih namirnica koje automatski poistovećujemo sa hladnim vremenom i dosadnom prehladom. Pred vama se nalazi sijaset kvalitetnih i prevashodno prirodnih biljaka koje možete uvesti u svoju ishranu. Najbolji način jeste u prirodnom stanju, bez ikakvih dodataka i veštačkih aditiva. Suočeni smo sa sve većim brojem veštačkih proizvoda, na koje vremenom postajemo imuni. Povezanost sa prirodom je nešto najbolje što možemo učiniti za naše zdravlje, stoga vam u nastavku predstavljamo proizvod koji se odavno preporučuje kao prirodni antibiotik za većinu bolesti, što je ujedno i medicinski dokazano.

 

Zašto je propolis zdravlja vredan?

 

Propolis ili pčelinji lepak je namirnica koja opravdava svoj kvalitet i cenu. Ako bismo krenuli od njegovog dobijanja, pčele radilice ovu smolu sakupljaju iz pupoljaka različitih biljaka, koja se u najvećem procentu sastoji od pčelinjeg voska, polena i eteričnih ulja. Brojni autori na polju medicine su dokazali da propolis ima preko 300 lekovitih svojstava, a zahvaljujući svom glavnom sastojku – flavonoidu on je izuzetno lekovit. Koristi se za lečenje i prevenciju brojnih bolesti: različitih upala jer poboljšava rad respiratornog sistema (pa se uspešno bori sa brojnim prehladama i virusima), sprečava upalu desni i zuba, uspešno rešava dermatološke probleme (crvenila, psorijaza, perutanje kože glave i lica), ubrzava zarastanje rana, popravlja krvnu sliku, čini imuni sistem jačim, snižava povišen pritisak, a ujedno poboljšava i cirkulaciju krvnih sudova. Odavno je prepoznatljiv kao proizvod kod oporavka osoba koje su u dužem vremenskom periodu bile izložene zračenju i radijaciji, leči stomačne problem (gastritis i čireve), a dokazano je da njegovom redovnom upotrebom, sprečavaju se pojedini oblici raka (dojka, grlić materice…). Kod respiratornih infekcija se posebno preporučuje upotreba kombinacije propolisa sa alkoholnim rastvorom na nekoliko načina: razmućivanjem u toplim napicima ili kroz kocku šećera. Možda će vam na početku biti neobično da se naviknete na takav ukus, ali vredi.

 

Spisak pozitivnih svojstava meda

 

Ne postoji doktor koji se neće složiti sa tezom da med nije lekovit i da nema učinka na vaše zdravlje. Jer ima. Međutim, ono što se izričito naglašava jeste činjenica da med jeste zdrav samo ako se konzumira u granicama normale. Šta to znači? To znači da bez obzira što med sadrži slobodne šećere (fruktozu i glukozu), njegova prekomerna konzumacija (odnosno prekomerni unos šećera) predstavlja nezdrav unos u naš organizam. Štaviše, naučno je dokazano da samo sirov med ima zdravstvene funkcije, a da zapravo skoro 90% meda koje nalazite u prodaji nema zdravstvena svojstva. Preporučuje se da vašu dozu ove namirnice nabavljate od pouzdanih pčelara, jer samo oni imaju sirov med (a to je onaj koji se vadi direktno iz košnica, bez dodatnog zagrevanja i umetanja aditiva).

Med kao takav, daje odličan bust energije, pa se preporučuje svima koji učestvuju u manjim ili većim fizičkim naporima; isto tako, med jača imunitet i smanjuje alergiju, spušta holesterol i visok krvni pritisak, intenzivno se koristi u kozmetičke svrhe kao dodatak prizvoda za očuvanje lepote i elastičnosti kože i kose, omiljeni je saveznik u borbi sa respiratornim problemima, čuva kompletan kardiovaskularni sistem, poboljšava cirkulaciju, povećava kvalitet sna, utiče na smanjenje stresa, a čest je i saveznik različitih režima ishrane.

Ono što se preporučuje jeste njegova konzumacija na prazan stomak ili barem sat vremena pre jela, a naročito kroz tople napitke i to samo specijalizovanom, drvenom kašičicom, nikako metalnom. I to naravno u ograničenim količinama.

Potrudite se da ako već niste, med svrstate u vašu obaveznu, svakodnevnu rutinu i garantujemo vam da će vam to biti jedna od najbolje donešenih odluka. Jer se tiče vašeg zdravlja. A šta ima bolje od konzumacije prirodnih proizvoda?

I ovo je zaista tačno. Štaviše, u poslednjih nekoliko godina unazad, naučnici su postepeno razvili novu disciplinu, takozvanu – apiterapiju, koja se bavi pravilnom primenom pčelinjih proizvoda u svrhe lečenja i preventive. Čak iako niste preterani ljubitelj meda, sigurno ste od davnina, a i dan danas čujete u vašem okruženju koliko je med zdrav, a da vi zapravo toga niste ni svesni. Med je suštinski glavni pčelinji proizvod, a svakako su vam poznati i propolis, matični mleč, pčelinji otrov (koji je, iako možda paradoksalno zvuči dokazan kao jedan od najzdravijih proizvoda) kao i ostali produkti. Ukratko, njegovo veličanstvo med predstavlja nezaobilazni dodatak zdravoj ishrani i brojnim delikatesima, koristi se kako u hrani, tako i kroz zdrave napitke, lepšem polu je saveznik za savršenu kožu i predivnu kosu, a celokupan uticaj na zdravstveno stanje je nemerljiv. Postoji više vrsta meda u zavisnosti od brojnih činilaca, načina pravljenja i ostalih segmenata. Naši propisi, u suštini, propisuju tri grupe meda: cvetni med (dobijen od soka brojnih cvetonoša – kadulja, ruzmarin, bagrem), crnogorični med (dobijen od produkata takozvanih crnogorica – smreke, bora i ostalih), kao i medljikovac (dobijen od medne rose, medljike, koja se javlja na lišćarima). Isto tako, postoji i prepoznatljiv opšti med koji ima tamniju boju od ostalih vrsta i sadrži ostatke voska. Isto tako, poznata je i podela na regionalne, florističke i tehnološke medove, odnosno podela prema ovim navedenim osnovama. Ono što je uglavnom svim laicima, a naročito profesionalcima poznata podela jeste sledeća:

#1 Bagremov med, izuzetno tražen med koji je prepoznatljiv po svojoj svetloj boji i skoro pa neutralnom ukusu, pa ga mogu konzumirati sve generacije. Preporučuje se za prevenciju protiv kardiovaskularnih bolesti, za pušače koji žele da smanje ili u potpunosti izbace ovu naviku, kao i za svaku vrstu anksioznog stanja: nesanicu, nervozu i uplašenost. Kao i za bilo koju vrstu meda, pa i ovu, preporučuje se svako jutro i veče konzumacija jedne kašičice ovog meda (najbolje na prazan stomak) jer na taj način svi zdravi sastojci odlaze direktno u krv i krvne sudove.

#2 Lipov med, se izuzetno preporučuje kod virusnih prehlada i bilo kojih tegoba respiratornog sistema. Podstiče rad probave, kao i znojenje prilikom izbacivanja štetnih toksina iz organizma. Međutim, lipov med je zabranjen za konzumaciju od strane srčanih bolesnika!

#3 Livadski med, ili popularno cvetni med je produkt dobijen od različitih vrsta cveća, pa je zbog toga opijajućeg, odnosno aromatičnog ukusa. Izuzetno se preporučuje za podizanje imuniteta, za bilo koju vrstu alergije, a naročito kod sezonske astme. Kako biste ovo sprečili, preporuka jeste da tokom cele godine, ujutru i uveče uzimate jednu kašičicu ovog meda (svakako najbolje na prazan stomak).

#4 Lavandin med, za sve ljubitelje ove lila biljke, ovo je idealna hrana. Naime, sam proizvod je intenzivnog mirisa, ukusa i boje, omogućava bolju apsorciju vitamina, kalijuma, kalcijuma i gvožđa iz hrane. Preporučuje se trudnicama, ljudima koji imaju hronične probleme sa visokim krvnim pritiskom, osteoporozom i zubima. Konzumirajte ga tokom cele godine.

#5 Planinski med, jer je prva asocijacija na ovu vrstu meda izuzetno zdravi sastojci, odnosno čisto i nezagađeno planinsko, divlje bilje, pa je upravo zbog njihovog lekovitog dejstva izuzetno tražen.

#6 Šumski med, iliti još popularan kao medljikovac, je proizvod tamne boje i nezaboravnog ukusa. Doktori posebno preporučuju njegovu konzumaciju za respiratorne probleme i osobama koje imaju anemične tegobe, odnosno nizak nivo gvožđa u krvi. Isto tako, trudnice ne bi trebalo da ga zaobilaze tokom blagoslovenog stanja.

https://www.youtube.com/watch?v=hG9WEUtLE5w


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.