Kako da vam jutarnja šetnja postane navika?


Ne pronalazite izgovore u vidu lenjosti ili vremenskih nepogoda kako biste izbegli bilo koji vid fizičke aktivnosti. Pogotovo ujutru. Zapravo je veliki izazov odoleti pritiskanju snooze dugmeta, pogotovo sada kada su dani postali kraći i hladniji. Iako će vam u početku delovati teško da navijete alarm nego inače, postoje brojni razlozi za to. Jedno evropsko istraživanje je pokazalo da je jutarnja šetnja direktno povezana sa indeksom telesne mase (BMI) i rasporedom spavanja. Isto tako, prednosti samog hodanja se ogledaju u povećanju kreativnosti, inspiracije i utiču na celokupno mentalno zdravlje.

Međutim, velika je razlika između teorije i prakse. Jedno je pričati o ranoj, jutarnjoj šetnji, a sasvim je drugo započeti dan ovom jednostavnom, a efikasnom rutinom. U nastavku vam prikazujemo načine kako ćete sebe motivisati za ovim oblikom aktivnosti:

 

#1 Pripremite uveče vašu odeću za šetnju

Kao što pripremate ono što ćete obući za naredni radni dan, tako se i spremajte za jutarnju šetnju. I ne, nije besmislena aktivnost, jer će vašem mozgu biti signalizirano da je već pola posla urađeno. Odaberite udobnu odeću i krenite u šetnju.

#2 Započnite sa malim promenama

…u alarmu! Napravite plan, u prevodu – uzmite papir i olovku. Isplanirajte da za naredne 2-3 nedelje ustajete 20 minuta ranije nego što inače ranije činite. U početku ćete možda proklinjati što ste doneli takvu odluku, ali vredi. Kada se naviknete na ovaj tempo, više nećete imati potrebu da odlažete alarm, jer će vam se organizam priviknuti na nove uslove.

#3 Za početak, počnite sa kratkim šetnjama

Niko od vas na početku ne očekuje da istrčite maraton, niti da pređete velike kilometraže kako biste ispunili dnevni cilj. Štaviše, potrebno je određeno vreme kako bi ponašanje prešlo u naviku, odnosno rutinu. Za početak je dovoljno 10 minuta oko vaše zgrade, odnosno kuće. Ukoliko živite blizu parka, iskoristite i tu prednost. Povećavajte vašu kilometražu, to jest vreme šetanja kada osetite da vam se telo naviklo na ovu rutinu.

#4 Šetajte sa prijateljem

Ukoliko u svom okruženju imate podjednako motivisanu osobu koja želi da poradi na svom fizičkom i mentalnom zdravlju, krenite zajedno u pohod. Istovremeno (kada šetate sa vama dragom osobom, bez obzira da li je u pitanju vaš dobar prijatelj ili član porodice), podstičete društvenu interakciju i bolje se osećate po pitanju svakog aspekta vašeg zdravstvenog stanja. Ako već preferirate tišinu, prepusite se solo šetnji ili šetnji sa vašim kućnim ljubimcem. Garantujemo vam lepši ugođaj.

#5 Iskombinujte šetnju sa dodatnom zanimacijom

Omiljena plejlista? Što da ne! Ako hodanje povežete sa nečim u čemu uživate, šetnja će vam biti duplo uživanje. Ne mora nužno to da bude muzika, slušanje vesti ili motivacionih govora će takođe biti podsticajno po vaše zdravlje. Pogotovo ako niste preterani ljubitelj tišine u ovoj aktivnosti.

#6 Promenite vašu rutu

Još jedna stavka koja će vas dodatno motivisati za jutarnjom šetnjom. Istražite nova područja u vašem kraju ili prođite kroz ulice u kojima nikada niste kročili. Pogled na novu okolinu će vaše receptore dodatno osvežiti i podsetiti zašto je jutarnja šetnja kao takva i te kako zdrava. Istovremeno ćete se radovati novim rutama.

 

I, šta ste odlučili? Jutarnja šetnja je odavno postala obavezni deo svakodnevice stanovnika Amerike i Severne Evrope, gde je fitnes kultura kao takva postala nužna potreba. I nešto što se podrazumeva. Brinite o sebi i svojim zdravim navikama, jer će vam se dvostruko vratiti. Počnite sa ovom aktivnošću.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.