Masaža: Redovna navika koju morate uključiti u vaš život (1. deo)


Masaža kao takva nije više stvar luksuz, nego potreba. I to je činjenično stanje. Masaže su zbog mnogobrojnih zdravstvenih prednosti popularne širom sveta. Efekti mogu da budu umirujući i sedativni, pružajući olakšanje kod nervne razdražljivosti. Poremećaji kao što su nesanica, napetost, glavobolje i ostala stanja izazvana stresom, reaguju na isceliteljsku moć dodira kojim se mir i harmonija vraćaju u uznemireni um. Alternativno, efekti masaže na nerve mogu biti i stimulativni, dovodeći do povećanja aktivnosti mišića, krvnih sudova i žlezda. Vrednost masaže na uticaj zdravstvenog stanja je neprocenjiva. Ukoliko ste vlasnik/ca personalizovane FitPass kartice, sigurno ste upoznati sa benefitima FitPass kluba u okviru kojeg su vam na raspolaganju usluge naših partnera, između ostalog – i masaže.

Pročitajte u nastavku teksta neke od najpopularnijih vrsta masaža u celom svetu.

 

Relaks masaža

 

Umirujuća ili relax masaža je prijatna ručna masaža kojom se postiže opuštanje organizma sjedinjavanjem protoka energije. Cilj ove masaže je negovanje tela radi podizanje opšteg zdravstvenog stanja. Služi za prevenciju stresa i premora, kao i relaksaciju mišića. Masaža se može raditi parcijalno ili može obuhvatiti celo telo. Ovu vrstu masaže možete i morate sebi priuštiti makar na dve nedelje.

Refleksologija

 

Refleksologija je drevna veština koja se temelji na masaži refleksnih tačaka na stopalima i rukama, koje su povezane s određenim organima, a sve u cilju poboljšanja njihovih funkcija. Masažom refleksnih tačaka na stopalima terapeut može da otkrije neravnotežu u nekim delovima organizma i da ih određenim tehnikama masaže, koristeći palac i prste, stimuliše pre nego što se ta neravnoteža manifestuje kao simptom bolesti. Kada se odblokiraju sve neravnoteže, omogućava se ponovni protok životne energije, a organizam se vraća u ravnotežu. Refleksologija se primenjuje za lečenje skoro svih organa i većine delova tela, a najdelotvornija je kod: sportskih povreda, bolova u leđima, ramenu, vratu, želudcu, kod nadimanja, dijareje, menstrualnih bolova, glavobolje, kod hroničnog umora, stresa, depresije, anksioznosti, astme, bronhitisa, upale sinusa, povišenog krvnog pritiska i poremećaja cirkulacije.

Sportska Masaža

 

Sportska masaža je poseban tip masaže koji se preporučuje kako profesionalnim sportistima tako i rekreativcima, kao i svima čije je telo izloženo većim naporima. Zagrevanje i opuštanje tkiva, poboljšavanje cirkulacije, poravnavanje mišićnih vlakana, ubrzavanje izbacivanja mlečnih kiselina iz organizma – razlog su za primenu sportske masaže.

 

Dodir je suština i osnova masaže. Masiranje se smatra dodirom, odnosno pritiskom na meka tkiva u cilju opuštanja mišića i podsticanja cirkulacije i kruženja energije kroz organizam.

 

Cupping terapija (ventuza)

 

Cupping terapija (Ventuza) je tradicionalna metoda izlečenja, prisutna u mnogim kulturama sveta. Cupping je terapija vakuumom i jedna je od najstarijih metoda preuzeta iz tradicionalne kineske medicine gde se koriste male staklene caše – ventuze. Čaša se ostavlja na par minuta, tokom kojih pruža opuštajući i detoksikacijski učinak. Cupping podstiče oslobađanje toksina, stimuliše periferni nervni sistem, akivira limfni sistem, oslobađa blokade u telu, čisti i aktivira krvne žile, arterije i kapilare, izglađuje strije i ožiljke, čisti kožu i poboljšava njen izgled, te joj daje elastičnost. Neke od primena cupping terapije: fibromijalgija, traume i sportske povrede, prehlada, kašalj, bronhitis, upala pluća, limfna drenaža, detoksikacija organizma, celulit, strije, ožiljci i relaksacija.

 

Šijacu Masaža

 

Šijacu masaža je tehnika stara preko 3.000 godina i potiče iz Japana, a primenjuje se i u Kini i sada već širom sveta. Cilj ove masaže je pročišćavanje dvanaest meridijana koji su osnova kineske tradicionalne medicine. Pritiskom na određene tačke na tim meridijanima vrši se akupresura tačaka i aktivira se nagomilana zablokirana energija.

Šijacu masažom se može postaviti dijagnoza, otkloniti uzroci i simptomi bolesti, smanjiti bol i ograničenja, psihofizički relaksirati pacijent i uravnotežiti telo, um i duh. Njom se leče mnoga oboljenja. Najčešće su to: degenerativni i zapaljenski procesi lokomotornog aparata, uganuća i istegnuća, skolioze i spondiloze, lumbago, neuralgije, išijas, hipertenzija, problemi srca i cirkulacije, glavobolja, migrene, sinuzitisi i alergije.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.