Deset saveta za bolji san


Svi smo svesni činjenice da spavanje utiče na naše zdravlje, na više načina i nivoa nego što to možemo u potpunosti da shvatimo. Nedostatak istog može biti poguban pojedinačno i u celini – a medicinska istraživanja su pokazala da ono može biti povezano sa demencijom. Isto tako, svi znamo da je za optimalno funkcionisanje neophodno od 7 do 9 sati sna. Vežbajte dobru higijenu spavanja i određene rituale stavite kao prioritetne kako bi vaše sveukupno zdravstveno stanje bilo na nivou. Ukoliko ste vlasnik/ca personalizovane FitPass kartice, sigurno ste svesni činjenice da pravilnom kombinacijom vežbanja, ishrane i sna možete postići najoptimalnije rezultate.

U nastavku teksta možete pročitati zlatne savete koje morate usvojiti kako bi svoj kvalitet života unapredili na najbolji mogući način:

 

#1 Kreirajte najbolje okruženje za spavanje

 

Iako možda zvuči nemoguće, potrudite se da u vašoj spavaćoj sobi nemate apsolutno nikakve gedžete. Isto tako, bilo bi odlično da vaše utočište za spavanje ima baš zamračene zavese i umerenu temperaturu kako vam tokom zime ne bi bilo hladno, a tokom leta ne previše vruće. Dokazano je da pravi jastuk čini razliku u kvalitetu spavanja. Ukoliko i pored svega imate probleme sa spavanjem, čitajte knjigu pred isto ili pokušajte da meditirate.

 

#2 Ono što oblačite za spavanje takođe utiče na kvalitet sna

 

Vodite se mišlju i da kvalitet tkanine u kojoj spavate utiče na spavanje. Popularni brend Under Armour godinama unazad radi na razvoju specijalnih tkanina koje pomažu u oporavku tokom spavanja. Njihova glavna karakteristika jeste u regulisanju telesne temperature i sistema cirkulacije. Spavajte u pamučnim pidžamama, odnosno odeći u kojoj telo može da diše, to se pogotovo odnosi na hladni period kada se uglavnom pokrivate toplijim prekrivačima.

 

#3 …a i ono što unosite u svoj organizam putem hrane

 

Visoko kalorična hrana, kofein, alkohol i noćne užine su vaši neprijatelji koji mogu i te kako da utiču na kvalitet sna. Međutim, postoji veliki broj namirnica koje mogu da poboljšaju spavanje, a tu spadaju krompir i jela od njega, kao i jogurt, odnosno kefir koji je odličan za rad vaših creva ne samo uveče, nego tokom dana. Dobra vest je ta da što bolje spavate, više ćete kontrolisati vašu veliku želju za šećerom.

 

#4 Poza u kojoj spavate dosta govori o vašem zdravstvenom stanju

 

Neke poze su zapravo mnogo bolje od drugih. Zašto? One kao takve doprinose boljem držanju (a samim tim i manjim bolovima u leđima) i radu kardiovaskularnog i respiratornog sistema. Većina doktora se slaže sa time da je najbolje spavati na leđima, dok za spavanje na strani i na stomaku postoje protivurečna mišljenja. Za spavanje na stranu ide u prilog trudnicama jer se na taj način pospešuje rad srca i celokupne cirkulacije mame i bebe, dok sa druge strane se stavlja pritisak na većinu organa, trnu ruke i ramena, i generalno ume da bude nezgodan položaj. Spavanje na stomaku se ne preporučuje zbog mogućih bolova u leđima i vratu. Sveukupno, doktori savetuju da spavate u onoj pozi koja vam najviše odgovara i u kojoj se najbolje osećate.

 

#5 Odlaganje alarma uopšte nije pametan potez

 

Najslađi je onaj san u kojem se odlaganje alarma redovno događa. Ova aktivnost kao takva nije uopšte preporučljiva za vaše zdravstveno stanje jer će vam telo biti još umornije i iscrpljenije. Umesto toga, budite disciplinovani i naviknite se na raniji sistem buđenja. Ukoliko želite da vam jutro bude produktivnije, za to vreme u kojem biste produžili san, možete odraditi skup vežbi za razbuđivanje.

 

#6 Ostavite tehnologiju po strani

 

Jedan od najvećih krivaca lošeg sna jeste korišćenje mobilnih telefona, laptop i tablet uređaja neposredno pred spavanje. Tu spada i gledanje televizijskog programa koje će vam samo odgoditi san. Umesto toga, najbolja preporuka za uspavljivanje jesu čitanje i meditacija.

 

#7 Vežbanje vam pomaže da spavate bolje

 

I to je zapravo činjenično stanje. Zato se u najvećem broju slučajeva preporučuje aktivan trening dva sata pre odlaska u krevet. Osetićete zdrav umor i želju da kasnije spavate što kvalitetnije.

 

 

#8 Popodnevna dremka se preporučuje u izuzetnim slučajevima

 

Ukoliko duži period ne spavate kako treba ili ako imate nizak pritisak, dremka može biti jedno od rešenja, pogotovo ako ste imali ’’jak’’ trening. Na kraju, ovakva vrsta spavanja je najbolji način za nedostatak sna. Ako ni ovako ne možete da oporavite vaš organizam, izađite u šetnju na dnevnu svetlost ili odradite lagan, kućni trening u vidu istezanja.

 

#9 Naučite vaše cikluse spavanja

 

Spavanje kao proces se odvija u nekoliko faza. Sigurno ste upoznati sa takozvanim REM i ne-REM fazama spavanja kao dva glavna tipa sna. U REM fazi sanjamo najviše i nje smo manje-više nesvesni, jer i do dan-danas naučnici pokušavaju da objasne na koji način ona funkcioniše. Ukoliko još nemate vaše ustaljene cikluse spavanje, pokušajte da saznate njihov uzrok i pronađite rešenje.

 

#10 Koliko u proseku sati odspavate?

 

Poznavanje vaših potreba po pitanju spavanja je izuzetno važan proces. Najoptimalniji broj sati kreće se od 7 do 9h. Pokušajte da pronađete balans, jer ako spavate premalo, neraspoloženost i glavobolje su nešto što će vas pratiti celog dana, dok prekomerno spavanje može znatno da uspori vaš metabolizam, što će opet negativno uticati na vaše zdravlje.

 

U svemu pronađite meru, ali ipak budite svesni da je spavanje bitno za vaše zdravlje. Nedostatak istog se ne preporučuje, jer ćete zbog takvog životnog stila vrlo brzo osetiti posledice. Brinite o sebi, a to će vam se višestruko vratiti.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.