Trikovi u ishrani za brže mršavljenje koje morate probati


Gubljenje viška kilograma je proces. A ne kratkotrajna odluka. Naime, u tom procesu morate biti istrajni i prevahodno – disciplinovani. Godinama unazad nutricionisti na osnovu prakse po pitanju zdravog gubitka viška kilograma, definišu brojne trikove u ishrani koji zaista dovode do bržeg mršavljenja – i to zdravog.

U nastavku teksta, pročitajte neke od često spominjanih i delotvornih trikova:

 

#1 Pijte vodu pre samog obroka

Prosto je – jednostavna konzumacija dve čaše hladne vode pre glavnih obroka, dovodi do gubljenja viška kilograma, tačnije smanjuje se apetit. Kada je u pitanju korišćenje hladne ili tople vode, probajte kombinaciju obe opcije. Hladna voda bolje hidrira telo, a za sportiste koji se često znoje, to je ključno za oporavak. Sa druge strane, topla voda može poboljšati cirkulaciju i celokupan probavni sistem.

 

#2 Konzumirajte proteinske šejkove kao užinu

Oni su uvek dobar i zdrav izbor. Izaberite omiljeni, po želji dodajte sezonsko voće ili povrće i uživajte u ukusu. Na taj način, mišiće ćete ’’održavati’’ u kondiciji dok ne nastupi sledeći trening.

 

#3 Pileća supa je isto odličan izbor

Ili bilo koja supa. Istraživanja pokazuju da konzumiranje supice pre glavnog obroka može pomoći u smanjenju broja kalorija potrošenih u tom obroku. Ovo je odlična opcija za sve vežbače, pogotovo za koštani sistem i njegovo funkcionisanje.

 

#4 Jaja za doručak su najbolja opcija

I savršen izvor proteina. Jaja su se ponovo našla na listi najzdravije hrane, pogotovo ako ih spremate za doručak. Štaviše, dokazane su dve činjenice: ljudi koji ujutru konzumiraju najveći procenat proteina, nastavljaju da unose manje kalorija tokom ostatka dana. I drugo, žumance doprinosi proizvodnji supstance koja aktivira celokupno mišićno tkivo.

 

#5 Budite sigurni da pravo voće jedete u pravo vreme

Objasnićemo vam na primeru banana. Naime, zrelost nekog voća može promeniti njegovu upotrebnu vrednost. Recimo, konzumacija banana koje su zelene (manje zrele), znači da ćete unositi manje šećera. Kako se plod sve više ’’žuti’’, on postaje slađi zbog veće koncentracije šećera. Ako ste ih uvrstili u svoju svakodnevnu užinu, izaberite manje zrele banane koje sadrže više vlakana i manje šećera.

 

#6 Pripremite obroke unapred

Pitate se zašto? Naime, kuvanje, hlađenje, pa ponovno zagrevanje hrane (pogotovo one koje koja se bazira na testenini i ostalim proizvodima od belog brašna), čini manje verovatnim da ona utiče na nivo šećera u krvi. Ovo je dobra vest za sportiste koji žele da jedu više ugljenih hidrata, ne brinući se o povećanom apetitu ili padom energije.

 

#7 Pokušajte sa postom

Post je jedan i te kako zdrav proces. Pogotovo ako u svom okruženju poznajete osobe koje pored poštovanja oba posta u potpunosti (40 dana), poste i jedanput nedeljno. Na primer, možete početi sa ograničavanjem unosa hrane na 12 sati dnevno. Ukoliko ne trenirate aktivno, možete postaviti ograničenje i na 8 sati dnevno. Samo imajte na umu da je post kao takav vremenski definisan, pa tako nastojte da konzumirate uravnoteženu i zdravu hranu.

 

#8 Žvakaća guma je uvek u modi

I to kažemo sa razlogom. Jedan od poznatih trikova jeste i ovaj: ako vam se jede desert i svesni ste da ste preterali sa glavnim jelom, jednostavno uzmite žvaku, očistite zube ili čak koristite konac. Prosto obražanje pažnju na vašu oralnu higijenu nakon obroka ubija potrebu da ponovo jedete. Zanimljivo, zar ne?

 

#9 Dokumentujte promene u kilaži

Dokaz da ovakvi koraci zaista ubrzavaju proces gubljenja kilograma jesu i fotografije na digitalnoj platformi Instagram. Možda zvuči suludo na prvu loptu, ali ovaj korak može da poboljša vaše navike u ishrani. Najbolje fotografije sa hranom imaju tendenciju da budu ’’koloritne’’, prikazane kao manje porcije i da sadrže više biljnih sastojaka, pa će vam to ujedno smanjiti vaš apetit.

 

#10 Upotrebite vaša čula

Upravo tako. I to sa akcentom na čulo mirisa. Njuškanje hrane može prevariti mozak da se on oseća sitim i pre nego što je zagrizete. Ukoliko ste u dilemi da li ćete zagristi jabuku ili čokoladu, pustite svoja čula da osete hranu, dobar i proveren trik.

 

 

 

#11 ’’Plavo, volim te plavo’’

Koliko god zvučalo čudo, plava boja može odvratiti vaš fokus od hrane. Naučno je dokazano da ishrana u okruženju u kojem dominira plavo osvetljenje može smanjiti apetit. Probajte, pa nam javite da li je eksperiment uspeo.

 

#12 Moć vizualizacije

Studije su pokazale da postojanje vizuelnog podsetnika o tome koliko ste hrane potrošili ili konzumirali dovodi do bržeg zaustavljanja tog procesa. Na primer, izaberite namirnice koje ostavljaju vizuelne dokaze kao što su morski plodovi u ljusci, tvrde bombone u omotima i slično. Umesto da bacate nejestive delove, imaćete ih kao vizuelnu posledicu toga koliko ste pojeli do sada. Dodatna korist od uklanjanja tih nejestivih delova, jeste što ćete biti prisiljeni da jedete sporije i bićete brže zasićeni.

Nadamo se da ćete barem neke od ovih saveta usvojiti. Al imajte na umu da sve u životu, pa tako i u ovom zdravom segmentu – balans dovodi do najboljih rezultata. Bilo da je u pitanju ishrana u kombinaciji sa treninzima, disciplina zajedno sa motivacijom je uvek pun pogodak. A mi smo tu da vam uvek pružimo podršku.

 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.