Šest zdravih namirnica koje bi trebalo svakodnevno da imate na svom jelovniku


Većina dijeta koje su sad u trendu u najvećem broju slučajeva imaju listu jela sa ograničenjima. Ona se odnose na namirnice koje volimo, ali su zbog svojih kalorija i dodataka štetne po naše zdravlje. Kako bi se postigli određeni zdravstveni ciljevi, pre toga je neophodno postaviti prioritete. Šta smete da jedete, a šta ne smete. Da li smete to u dužem vremenskom periodu da konzumirate ili ste limitirani? Najveći broj nutricionista se složio sa činjenicom da je neophodan fokus na sveže, celovite namirnice koje sadrže najbolju proporciju proteina i zdravih masti.

U nastavku teksta se nalazi spisak namirnca koje su obavezne na vašoj svakodnevnoj trpezi, bez obzira u kojem obliku ćete ih konzumirati:

 

#1 Zeleniš

 

Nema ništa bolje od sezonskog zelenog povrća koje je em zdravo, em dostupno svima. Spanać, kelj, blitva, zelena salata – izbor je veliki. Idealno je za mnogobrojne dijete jer sadrže mnogo esencijalnih vitamina (A, C i K), minerale i gvožđe. Anemične osobe bi trebalo što pre ovo povrće da uvrste u svoje jelovnike. Da li ćete kroz smutije, salate ili mesne obroke, sve je na vama.

 

#2 Avokado

 

Nutricionisti će vam u najvećem broju slučajeva savetovati da u svoju ishranu uključite zdrave masnoće. Avokado i te kako ulazi u ovu grupu namirnica jer je bogat monozasićenim mastima koje su povezane sa funkcionisanjem kardiovaskularnim sistemom. Avokado je isto tako bogat vlaknima i grupom vitamina B. Možete ga koristiti u svemu, od pileće salate, preko tosta sa slatkim krompirom, pa čak i u desertnim poslasticama.

 

#3 Losos

 

Losos je jedan od najboljih izvoa omega-3 masnih kiselina koje su nezamenljive za zdravlje srca i krvnih sudova. Zbog njegovih dragocenih sastojaka, i te kako se koristi u svim obrocima, bilo da je lagana jutarnja salata ili ’’jaka’’ večera.

 

 

#4 Orasi

 

Ljudi koji redovno konzumiraju orašaste plodove imaju manji rizik obolevanja od kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti. Oni su posebni jer sadrže određen tip omega-3 masne kiseline: alfa-linoleinsku kiselinu. Orasi su, takođe, bogati magnezijumom koji ima ključnu ulogu u više od 300 biohemijskih reakcija u organizmu.

#5 Maslinovo ulje

 

Danas nijedno jelo se ne može zamisliti bez maslinovog ulja. Pogotovo što je on neizostavan sastojak mediteranske ishrane. Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija ovog ulja dovodi do kvalitetnog gubljenja telesne težine. Koristite ga za kuvanje povrća, testenine i za supe.

 

#6 Bobičasto voće

 

Šta vam više prija: maline, kupine, borovnice ili jagode? Šta god da izaberete, nećete pogrešiti u izboru jer sadrže polifenole koji su značajni u borbi protiv malignih oboljenja. Lepo vreme i sezonu iskoristite za voćne salate i uživajte u njima. Jer šta lepše ima od toga.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.