Osnovne činjenice koje morate znati pre prvog časa boksa


Šta volite najviše da trenirate? U kom periodu? I što je najvažnije – da li vas ti određeni treninzi ispunjavaju? Ukoliko se na neka od ovih pitanja dvoumite, znači da vam je neophodna promena. Ili se ta promena odnosi na novu sportsku disciplinu ili na intenzitet treninga. Ako smatrate da neki sportovi na prvi pogled deluju nepristupačno i možda agresivno, uradite suprotnu stvar – počnite da ih trenirate. Shvatićete da su takve sportske discipline fantastične za vaše psihofizičko zdravlje. Pogotovo ako govorimo o boksu i njegovim modalitetima. Ukoliko ste vlasnik/ca personalizovane FitPass kartice, sasvim smo sigurni da ćete pronaći ili ste pronašli odgovarajući sportski objekat u vašoj blizini (bez obzira da li je u pitanju mesto stanovanja ili radno mesto) koji će vam pružiti kvalitetne časove boksa. U nastavku pročitajte zašto i zbog čega je ova disciplina postala planetarno popularna u svim krajevima sveta. Zovu ga još i plemenitom, a ne samo borilačkom veštinom. I to sa pravom. Naime, osim što je intenzivan sport, on je ujedno i umni sport, gde protivnici ne samo tokom meča, već i mnogo pre njega razrađuju svoje i tuđe taktike i naredne poteze.

Kada je reč o ovoj disciplini, postoje neke osnove koje morate znati pre nego što stupite u ring:

 

#1 Ne trenirajte dan pred prvi čas

 

Pitate se zašto? Naime, neophodno je da se telo pripremi za prvi čas, a priprema se uz dovoljnu hidraciju i opuštenost mišića koji isu pod upalom i zategnutošću od postojećeg treninga. Uvek je dobra ideja odmoriti pre nego što pređete na jedan izuzetno intenzivan trening kao što je boks. Mnogo je teže ostvariti dobru formu dok su vaši mišići bolni ili zategnuti od treninga.

 

#2 Pripremite se za jedan ozbiljan, jak i celovit trening

 

Žargonski rečeno, boks je sport od glave do pete. Ljudi često misle da on tangira samo ruke i gornji deo tela, međutim, brzina i snaga je u nogama, tako da donji deo ima veliku ulogu u uspešnosti jednog boksing meča.

 

#3 Da li znate šta se podrazumeva pod bokserskim stavom?

 

Naime, jedna od najboljih stvari koje možete naučiti na časovima boksa jeste stav u odnosu na sebe, protivnika i pravila igre. Čvrsta i uravnotežena snaga i energija su nešto što se podrazumeva u svakom meču. Ono što vam omogućava da se brzo pokrećete u ringu, jeste vaša ravnoteža u nogama i momenat u kojem bi trebalo da znate kada da se odbranite i protivniku zadate udarac.

 

#4 Čuvajte snagu

 

I to se odnosi na momenat preterivanja kada sve svoje udarce namenjene protivniku želite odmah da zadate. To nemojte nikako da radite! Možda će se preko puta vas naći igrač koji je duplo veći i teži od vas, a ne očekujete kako i kada će pokušati da vam zada udarac. Zbog toga na časovima učite brojne tehnike i proverene trikove za pobedu.

 

#5 Prvi čas boksa ne mora biti uspešan

 

I to je skroz u redu. On je izuzetno zahtevna fizička i mentalna veština. Vežbe se sastoje od različitih kombinacija udaraca i drugih pokreta koji se moraju pratiti i pamtiti što nije nimalo naivno. Budite spremni na greške, koje su skroz u redu i prihvaćene. Nemojte dozvoliti da vas to obeshrabri. Držite fokus i nastavite sa pokušavanjem. Ako i dalje niste zadovoljni, uvek možete gledati boksing mečeve na tematskim televizijskim kanalima i video kanalima na internetu. I zapamtite – ovakvo iskustvo bi trebalo da bude zabavno. Ne stresirajte se kada pogrešite, duboko udahnite i počnite ponovo. 🙂

 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.