Fitnes pravila: Šta treba da radite pre, tokom i posle treninga?


Za najbolje rezultate vežbanja nije neophodno samo trenirati, već se akcenat stavlja na aktivnosti pre i nakon odrađenog treninga. Dok dolazak u teretanu predstavlja najveću prepreku, ipak i kada to savladate, postoji mnogo načina na koje možete maksimizirati rezultate vežbanja.

U nastavku testa pročitajte savete koji preporučuju svetski poznati treneri, a tiču se aktivnosti pre, tokom i nakon treninga. Pridržavajte ih se, pa rezultati neće izostati:

 

PRE TRENINGA:

 

#1 Dobro se naspavajte

 

Kada ste u dubokom snu, vaše telo se na ovaj ili onaj način oporavlja. Svi delovi tela imaju velike benefite od adekvatnog sna, uključujući i vaš mišićni sistem. Sedam sati je minimum koji morate pružiti vašem organizmu i tako se osećati odmorno narednog dana. To isto važi i za treninge, bez obzira na njihov intenzitet.

 

#2 Imajte obroke na pravi način

 

A to ističe važnost šta i kada jedete. Do dva sata pred trening je preporučljivo da konzumirate hranu. Vašem telu (bez obzira bili ili ne na određenom režimu ishrane) je potrebna energija, a nju dobija kroz pravilan unos ugljenih hidrata. Ako ne preferirate obilne obroke pre treninga, makar uključite užine u svoju rutinu.

 

#3 Nikako ne preskačite zagrevanje

 

Od presudne je važnosti da pripremite svoje telo za trening koji je pred vama. Dinamičko zagrevanje povećava temperaturu vašeg tela, olakšava cirkulaciju, smanjuje rizik od povreda i priprema ga za predstojeći napor. Samo zagrevanje ne mora da bude komplikovano da bi bilo efikasno. Trčanje na traci, bicikl ili nordijsko skijanje su sasvim dovoljni da pokrenete vaš organizam.

 

TOKOM TRENINGA:

 

#1 Posvetite se treningu na pravi način

 

Ovo znači da ukoliko ste odredili sat vremena za trening, neka taj trening bude efikasan i kvalitetan. Neophodne su vam slušalice i dobra muzika? Spremite je unapred. Umom i telom budite koncentrisani na vežbe, radite ih pravilno, a rezultati će se ubrzo manifestovati. Ignorišite poruke i pozive, ostavite ih za kasnije i vežbajte na pravi način.

 

#2 Dišite

 

Dišite u sinhronizaciji sa treningom. Da li ste zapravo svesni svojih obrazaca disanja? Tokom bilo koje vežbe koja zahteva veći napor, udišite kada podižete težinu i izdišite kada je spuštate. Tokom džoginga, na primer, preporučuje se da dva puta udišete kroz nos i dva puta izdišete kroz nos. Male promene u vašem disanju će značajno uticati na kvalitet vašeg treninga.

 

#3 Povežite vaš um i mišiće

 

Nije nikakva spiritualistička metoda, već proverena studija koja pokazuje da postoji značajna relacija između našeg uma i tela. Kada radite određenu grupu mišića, vaš mozak je usredsređen da pokret dobro uradi. Možete čak koristiti i tehnike vizuelizacije kako biste sebi pomogli da savladate više izazovnih vežbi ili veća opterećenja.

 

NAKON ZAVRŠENOG TRENINGA:

 

#1 Obavezno istezanje

 

Ono što je zagrevanje pre, to je istezanje nakon završenog treninga. Opustite se i dišite. Vreme koje izdvojite da opustite telo um pomoći će vam da maksimalno povećate rezultate treninga na duže staze. Odaberite najbolji način istezanja, tako da do potencijalnih povreda neće ni doći.

 

#2 Pratite progres

 

I to revnosno. Koje ste vežbe, ponavljanja, težine i udaljenosti napravili? Napravite podsetnik na to koji deo treninga ste bez problema savladali, a koji vam teško ide. Vođenje fitnes dnevnika je odličan podsetnik na to kada vam je potrebno malo motivacije.

 

#3 Uzimajte pravo ’’gorivo’’

 

Ne preskačite ovaj deo čak i kada niste gladni i kada žurite na posao. Ništa nećete postići izgladnjivanjem, a najbolji način jeste uzimanje hrane i pića koje sadrži dovoljnu količinu proteina, jer ćete ubrzo osetiti glad. Banane, orasi, pa čak i čokoladno mleko mogu obnoviti vaše mišiće i pomoći njihovom rastu.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.