Ovo je jedna od najvećih neprijatnosti bez obzira da li vežbate ili ne. Proverite kako da je uklonite.


Neko je jednom mudro izrekao da se lečimo dok smo zdravi, a ne suprotno. I postoje raznoliki načini za to. Ukoliko ste kao vlasnik/ca personalizovane FitPass kartice upoznati sa benefitima koje ostvarujete, znači da ste se već opredelili za određenu medicinsku uslugu kod naših partnera. Verujemo da ćete svaki zdravstveni problem uspeti da rešite sve dok reagujete na vreme. U nastavku vam ćemo pružiti bolju sliku o neprijatnosti koja može preći u ozbiljnu boljku ukoliko se ne leči na pravi način. U pitanju su grčevi u nogama.

 

Šta se podrazumeva pod spazmom mišića?

 

Iako vam neke boljke bezazleno zvuče, uvek postoje razlozi zašto su se javile. Ili su posledica niza prethodnih odluka donešenih po pitanju vašeg zdravstvenog stanja. Sami grčevi su zapravo svakodnevna pojava i nije tajna da se dešavaju i zdravim osobama. Neko bi ih okarakterisao kao trenutnu neprijatnost, a neko kao neugodnost koja se često dešava. Ukoliko je njihova pojava učestala, u tom slučaju odlazak doktoru je najbolje rešenje za njihovu prevenciju. Grčevi ili spazam mišića kako se još nazivaju odmah asociraju na trenutnu neprijatnost, stezanje mišića koje je praćeno izuzetno neugodnim bolom. Najčešće se javljaju u ležećem stanju, dok dugo sedite ispred računara, ili dok u dužem periodu vozite, nalazite se u stresnim situacijama, a vrlo često se povezuju i sa dehidratacijom. Traju nekoliko sekundi, a ako se povezuju sa nekom ozbiljnijom bolešću, traju i do 24h. U tom slučaju, poziv lekaru se nikako ne odlaže. Grčevi se najčešće povezuju u onim prelaznim periodima kada želite da u što kraćem roku skinete višak kilograma, bez prethodne konsultacije sa stručnim licem koje će vas uputiti na pravi režim ishrane. Takav proces uključuje i beskorisne dijete, bez umerenosti i izbalansiranosti sa fizičkom aktivnošću, čime vašem telu signalizirate da nešto nije u redu. Upravo te jednolične dijete koje podrazumevaju unos samo ugljenih hidrata, proteina i istih namirnica dovode do faze da vaš organizam trpi određene posledice.

Ukoliko u procesu mršavljenja prednost dajete treninzima, sa određenim akcentom na ishranu, usled preteranog znojenja, a nedoknađivanjem tečnosti opet može doći do grčeva u mišićima. I to u stopalima i listovima, i to je onaj prepoznatljiv oštar bol koji onemogućava vašim mišićima da se opuste, a ukočenost ne jenjava. Grčevi kao takvi se povezuju i slabom cirkulacijom, koja se javlja ljudima u starijem dobu ili pak mlađim generacijama.

Medicinski dokazan razlog grčeva krije se u nedostatku elektrolita, odnosno kalcijuma, kalijuma, natrijuma i magnezijuma, a taj nedostatak je opet posledica dehidratacije (nedovoljan unos tečnosti i preterano znojenje) pri čemu dolazi do kratkih, oštrih bolova. Baš zbog toga, što se magnezijum i kalcijum brzo troše, potreban je svakodnevan unos ovih elemenata prirodnim putem (odnosno hranom i pićem). Ono što lekari takođe ističu jeste i da konstantan bol u mišićima može biti posledica trovanja, šećerne bolesti ili znak oboljenja štitne žlezde, bubrega i nervnog sistema. Takođe, grčevi se dešavaju i trudnicama upravo zbog nedostatka magnezijuma i kalcijuma, a za sportiste pojava grčeva je redovna pojava.

 

Postoje i korisne vežbe za grčeve…

 

Za trudnice se ne preporučuje ležanje na leđima i to u dužem vremenskom periodu, a uvek je najbolja alternativa ležanje na boku. Takođe, ne samo za trudnice, već i za sportiste kao i poslovne ljude preporuka je izbegavanje prekrštanja nogu jer to znatno usporuje cirkulaciju i pravi pritisak u listovima. Uvek se preporučuje da nakon dugog stajanja, noge podignete uz sam zid i držite ih par minuta dok ne osetite olakšanje. Bitno je samo da što duže opružite list i tako ga opustite. Takođe, za probadajući bol u listu, ispravite stopalo kao da gurate neki predmet od sebe, čime istovremeno spoljašnju stranu stopala povlačite ka sebi. Pošto se grčevi poistovećuju sa jakim stezanjem mišića, uvek je najbolje raditi suprotno – opuštati ih. To možete postići i putem lagane masaže (konjska mast se preporučuje kod ovakvih tipova bola), flaše sa toplom vodom koja će opustiti zgrčen mišić, kao i tople kupke sa eteričnim uljima (poput ulja čajevca ili lavande). Uvek ističemo značaj hidracije, kao i unošenja zdravih namirnica (sa akcentom na magnezijum, kalijum i kalcijum), sa izbegavanjem zasoljenih namirnica.

https://www.youtube.com/watch?v=ClrDhBpyZ30

 

Isto tako kao vrstu prevencije navodimo i maksimalno izbegavanje alkohola i kofeina i umesto toga koristite zdravije napitke, poput zelenog čaja ili mlečnih (sa niskim procentom mlečne masti) proizvoda. Ukoliko ne stižete od poslovnih obaveza da se posvetite fizičkoj aktivnosti, izaberite laganu vožnju biciklom ili šetnju kako bi grč u mišiću popustio. Spazam mišića vrata se često dešava ljudima koji neprestano sede za računarom u jednom položaju i karakteriše se kao jak, neprijatan bol koji je često uzrok baš jakih glavobolja. U takvoj situaciji se uvek preporučuju vežbe za vrat, okretanjem glave kružnim pokretima i kratkom pauzom u radu. Ono što je ipak najvažnije ukoliko osetite grč jeste da ne paničite. U najvećem brojevu slučajeva grčevi su bezopasni i proćiće, bitno je da odmah opustite zgrčeni mišić i poradite na prevenciji ove trenutne nelagodnosti.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.