Da li su prehlada i trening dobitna kombinacija? Saznajte u nastavku.


Sezona prehlada, virusa i gripa nam se polako približava, pogotovo u ovom prelaznom periodu kada niste ni sigurni kako da se obučete, jer vam je čas pretoplo, čas hladno, a pred vama značajan izbor po pitanju zdrave ishrane kako biste što pre ozdravili. Da li je pametno otići na trening i preznojiti se ili je bolje ostati kod kuće i preskočiti nekoliko treninga dok prehlada ne prođe? Često pitanje vežbača glasi “Trenirati sa prehladom – da ili ne„? Pročitajte kada će fizička aktivnost pomoći prilikom suzbijana simptoma prehlade, a kada je ipak bolje propustiti trening i konsultovati lekara. Barem sa FitPass karticom imate slobodu izbora po pitanju odgovarajućih sportskih objekata i momenata kada želite da pauzirate sa treniranjem.

U hladnim danima kada se svakodnevno susrećemo sa simptomima prehlade – kašljem, kijanjem i groznicom, čak i najotporniji ljudi sa jakim imunitetom će se u nekom trenutku osetiti malaksalo. Trenirati sa prehladom ili ipak ostati kod kuće i odmoriti? U daljem tekstu ćemo pokušati da odgovorimo na pitanje.

 

Trening sa prehladom – da ili ne?

 

Redovna fizička aktivnost omogućiće nam dug i zdrav život – ona će ojačati naše telo i učiniti da bude izdržljivije, otpornije i da se lakše opire svakodnevnim naporima u životu. Zdrava i izbalansirana ishrana unaprediće zdravstveno stanje i funkcionisanje imunog sistema, kako bi se lakše odbranili od virusa i bolesti.

 

Kada fizička aktivnost radi u korist, a kada protiv našeg zdravlja? 

 

Pre svega, potrebno je znati da tokom fizičke aktivnosti srčana frekvencija i temperatura tela rastu. Takođe, dolazi do ubrzane potrošnje energije i gubljenja vode iz organizma kroz pojačano znojenje. Iako je to inače bezopasno za organizam, ukoliko smo prehlađeni, ove promene mogu dovesti do ozbiljnih poremećaja i bolesti, a samim tim uticati kontraproduktivno po zdravlje.

 

Trening sa blagim simptomima prehlade

 

Ukoliko osećate blage simptome prehlade: slab kašalj ili kijavicu, bol i crvenilo u grlu ili blagu vrtoglavicu, ne brinite – ne morate odmah propustiti trening! Istraživanje koje je urađeno na Američkom univerzitetu je pokazalo da fizička aktivnost umerenog intenziteta neće doprineti razvoju bolesti, niti će prolongirati simptome prehlade. Međutim, trening na kakav ste navikli ili vežbe visokog intenziteta se ne preporučuju. Aktivnosti niskog do umerenog intenziteta, uz pravljenje dužih pauza između vežbi, pojačan unos vode pre, tokom i nakon vežbanja i kvalitetan odmor, su dobrodošli i preporučljivi u periodu prehlade.

Aktivnosti koje se preporučuju tokom blažih simptoma prehlade su:

  • Šetnja;
  • Vožnja bicikla laganim tempom;
  • Plivanje;
  • Džogiranje;
  • Joga;
  • Thai Chi.

Ove aktivnosti nisu dovoljno visokog intenziteta da bi naškodile imunitetu i pogoršale zdravstveno stanje. Odmarajte se i unosite više vitamina i minerala.  Ukoliko se pridržavate pravila, fizička aktivnost će vam pomoći da se izborite sa virusom i simptomima prehlade, kao i da ojačate funkcionisanje imunog sistema za naredne viruse.

 

Trening sa težim simptomima prehlade

 

Sam trening i vežbanje predstavlju „stres“ za telo. To je kratkotrajan stres na koji se organizam vremenom prilagođava, zbog čega i postaje otporniji, jači i izdržljiviji. Međutim, ukoliko se organizam već bori sa postojećim stresom, poput prehlade, bitno je prepoznati simptome i smanjiti intenzitet ili potpuno prestati sa fizičkim aktivnostima.

Osim prehlade postoje i druge vrste stresa koje mogu igrati veliku ulogu na opterećivanje organizma. To mogu biti:

  • Fizički stres: fizička aktivnost, sport, napor…
  • Psihološki stres: problemi u vezama, porodici, karijeri, finansijama…
  • Stres nastao pod uticajem životne okoline: promena klimatskih uslova ili godišnjeg doba, nadmorske visine, zagađenje okoline…
  • Svakodnevni stres: loša ishrana, konzumiranje alkohola, cigareta, lekova, loša higijena…

Ukoliko osećate teže simptome prehlade poput glavobolje, bolova u zgobovima ili mišićima, vrtoglavicu, malaksalost, pojačan sekret iz nosa, jak kašalj ili bol u plućima, propustite trening i ostanite kod kuće. Ako simptomi ne prođu ili se pogoršaju kroz par dana, obavezno posetite lekara.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.