Metabolički sindrom – zašto je ovo poremećaj XXI veka?


Svedoci smo velike epidemiju XXI veka – ali ako ste pomislili da je ta epidemija gojaznost – pogrešili ste. Radi se o metaboličkm sindromu.

“Metabolički bolestan” znači imati neki od danas izuzetno rasprostranjenih metaboličkih poremećaja. Najjednostavnije rečeno, metabolički sindrom predstavlja skup stanja i simptoma, poput povišenog pritiska, visokog šećera u krvi, insulinske rezistencije, prekomernih triglicerida, niskog HDLa, viška masti oko struka (visceralnih)… Sve zajedno povećavaju rizike od bolesti srca, moždanog udara, raka, dijabetesa, autoimunih bolesti…

 

Statistika koja postoji za odrasle osobe je poprilično šokantna:

  • Od 100% ljudi, nih 30% je gojazno. Od toga, njih 80% ima metabolički sindrom. Oni su gojazni i metabolički bolesni. Samo 20% su gojazni i zdravi.
  • Od 100% ljudi, njih 70% su mršavi. Od njih, 60% je zdravo. Ali njih 40% je metabolički bolesno.

Dakle, na svakih 100 ljudi u zapadnom svetu njih:

  • 24  je gojazno i bolesno
  • 6 gojazno i zdravo
  • 28 mršavo i bolesno
  • 42 mršavo i zdravo

24 + 28 = 52 što to čini više od pola odraslih koji su metabolički bolesni. Više od pola je strašna cifra. Zamislite samo da odjednom, u istom trenutku, 52% neke populacije ima onaj običan, najobičniji grip! Došlo bi do katastrofe neslućenih razmera. Zamislite pola ljudi na poslu, na ulicama – a drugu polovinu u krevetu. Nepojmljivo koliko bi to bila stravična situacija! A običan grip je brzo prolazan i izlečiv.

 

Metabolički poremećaji, koji na duge staze ugrožavaju kvalitet života i sam život, postaju sve učestaliji. Najgore je što preporučljiva telesna težina više ne pomaže ni mršavim ljudima da budu zdravi.

 

Postoje 3 vrste masti na telu:

  1. Ona koju vidimo golim okom i nervira nas kad obučemo kupaći kostim. Ipak, koliko god se žene nervirale zbog sala na zadnjici, ono je potpuno bezopasno
  2. Visceralne masti oko stomaka i unutrašnjih organa, koje mogu da budu pokazatelj rizika
  3. Najopasnije od svih – masti u jetri

Masna jetra ošetećena šećerom i alkoholom izgleda identično. Nealkoholičarska masna jetra (ili NAFL na engleskom) daje 3.5 puta više šansi da se oboli od dijabetesa!

Masna jetra je uzrok metaboličkog sindroma. Naravno, ako je masna jetra epicentar iz koga naš organizam postaje ugrožen – glavno pitanje na koje ćemo odgovoriti je: odakle višak masti u jetri?


Izvor: Maja Petrović, vitkigurman.com  https://vitkigurman.com/metabolicki-sindrom/

Tekst je autorski i pisan od strane naše brend ambasadorke Maje Petrović, renomirane blogerke i autorke iz oblasti ishrane i nutricionizma.

Za više detalja i pitanja, dostupne su vam Majine društvene mreže: Facebook i Instagram.

Za više inspiracije, saveta i recepata, posetite Majin zvaničan sajt: www.vitkigurman.com


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.