Koji su glavni neprijatelji mišićne mase? Kako ih pobediti?


Često predanost nekom cilju može da predstavlja nedostatak. Pogotovo ako pričamo o segmentu treniranja. Preteniranost nije stran pojam, već segment koji je i te kako prisutan u fitnes zajednici, ali se o njemu malo zna. Ova pojava je česta i kod rekreativaca i kod profesionalaca. Čak i svim fitnes entuzijastima, koji samo žele da poprave kondiciju ili u manjoj meri smanje višak kilograma desi se ova faza pretreniranosti koji može značajno da uspori vaš progres. U nastavku možete saznati koje greške dovode do ovog stanja, a koje su fatalne:

 

#1 Prekomerno treniranje

 

Ljudsko telo ima svoja ograničenja jer mu je potrebno određeno vreme da se oporavi od treninga. Prekomerno treniranje nije izraz koji se isključivo koristi za višak vežbanja i umor – to je zapravo telesno stanje sa merljivim karakteristikama. Vaš metabolizam, sposobnost razvoja mišića i telesna temperatura su narušeni. Postoje načini kako da ovo preduhitrite:

  • Odmor, odmor i samo odmor (ovo se najviše odnosi na momenat pauze između treninga);
  • Omogućite telu da se u potpunosti oporavite pre nego što se vratite na treninge.

 

#2 Previše kardia

 

I profesionalci i rekreativci koriste intenzivne kardio vežbe kako bi ‘’istrošili’’ višak masnoća. Kardio vežbe su idealne za kontrolu težine jer brzo smanjujete nakupljene masnoće, pokrećete metabolizam zbog čega ćete trošiti više kalorija tokom vremena kada ne vežbate, ali kardio vežbe ne grade mišićnu masu. Baš suprotno, preterivanje u treninzima izdržljivosti smanjuje mišićnu masu. Za većinu bodiblidera 30-45 minuta od 3 do 5 puta nedeljno je puno u smislu kardio vežbi. Više od toga će vas dovesti do stanja iscrpljenosti.

 

#3 Nedostatak glikogena

 

Zalihe mišićnog glikogena u vašem organizmu možete iscrpeti tokom jednog ili dva teška treninga, pogotovo ako se fokusirate na kardio treninge. Glikogen je zapravo zaliha ugljenih hidrata iz hrane i predstavlja primarni izvor energije za trening. Do iscrpljivanja dolazi kada imate intenzivan trening i ne jedete dovoljno ugljenih hidrata kako biste nadoknadili potrošenu energiju. Glikogen je takođe primarni izvor energije za mozak i nervni sistem jer je njemu potrebno gorivo, a bez glikogena mentalno se umarate i nemate energije za funkcionisanje.

 

#4 Preterivanje sa dijetom

 

Premala količina ugljenih hidrata nije jedina greška u dijetama. Unos premalog broja kalorija takođe može predstavljati problem. Telu je potrebna adekvatna količina hrane, ne samo u ulozi goriva, već i za izgradnju i održavanje mišićne mase. Ako ono nema određenu količinu nutrijenata, uključujući aminokiseline, vitamine i minerale, vaša muskulatura, raspoloženje i nivo energije mogu biti narušeni. Imajte na umu da što je dijeta ekstremnija, veća je verovatnoća da ćete izgubiti mišićnu masu zajedno sa mastima.

 

ZAKLJUČAK:

 

Doći do željenih rezultata često predstavlja izazov. Imajte na umu da je za razvoj lepog, a pre svega zdravog tela neophodno da isto štitite od potencijalnih posledica zbog prethodno navedenih uzroka. Ukoliko kao saveznika imate svoju FitPass karticu, svaki trening će predstavljati zadovoljstvo i dodatna motivacjia za ostvarivanjem cilja u vežbanju.


Apsolutnom posvećenošću i motivacijom, sve greške se mogu prevideti i ispraviti. Kvalitetne vežbe za ruke mogu vam pokazati i treneri The Classic Gym u Novom Sadu – jedinstvenog mesta koji pruža dobrodošlicu svim profesionalcima i rekreativcima. U zavisnosti od godina, pola, volje i stanja kondicije, ljubazno i profesionalno osoblje ovog objekta će vam u pomoći u realizaciji vaših zacrtanih ciljeva.

Tekst je autorskog karaktera, preuzet sa bloga o ishrani, treninzima i suplementaciji Ogistra Nutrition.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.