Da li zaista odmarate kada ne trenirate?


Način na koji upravljate slobodnim danima može veoma da utiče na vašu sposobnost da gradite mišiće i postajete jači. Za posvećenog vežbača problem nije uzimanje slobodnog dana za odmor. Problem se krije u izbegavanju odmora.

Oni koji idu 6 do 7 puta u teretanu nedeljno sporije napreduju od onih koji idu 4 do 5 puta. I to je činjenično stanje.

 

To je dan za rast, ne slobodan dan.

 

Kada uzmete slobodni dan za rast, vi zapravo gradite više mišića, lakše popunjavate glikogenske rezerve i dopuštate da se nervni sistem vrati na stanje optimalnog rada. Ovo će vam pomoći da rastete brže, ali će takođe povećati vaše performanse na dan kada se vratite u teretanu. Istina je da vaše telo ima ograničene resurse. Tokom dana za odmor posvećujte više resursa rastu i rehabilitaciji. Vaš nervni, imuni i hormonalni sistem takođe se vraća u situaciju pogodnu za rast i performanse. “Dani za rast” čine da rastete direktno tako što vam omogućavaju odmor.

 

Greške u ishrani

 

Ako želite da gradite mišiće i dobijate snagu što je više moguće, trebalo bi da slobodne dane gledate kao dane kojima pokušavate da uradite sve što možete da biste maksimizirali rast i performanse, ne kao dane gde ne radite ništa. Mislite o slobodnom vremenu kao investiciji.

Sa ovim na umu, šta bi bilo mudro uraditi po pitanju ishrane? Smanjiti hidrate i kalorije, ostavljajući sebe sa mišićima koji nisu potpuno obnovljeni glikogenom i ostavljajući se u nemogućnosti da iskoristite anaboličke prednosti insulina? Ne! Uradite suprotno. Insulin je hormon sa najjačim anaboličkim dejstvom u telu. On prekida katabolizam (razgradnju proteina ili otpadanje mišića) i pojačava anabolizam – sintezu proteina ili gradnju mišića. Mišići puni glikogena su sami po sebi anabolički. Kao bonus, puniji mišić je jači mišić.

 

Koliko treninga nedeljno je dovoljno?

 

Većina ljudi trenira 4 puta nedeljno. Za normalnu osobu 4 zahtevna (teža) treninga nedeljno je sve što treba da radite. Naravno, trenirati češće je moguće, ali bi zahtevalo oprezno i precizno korišćenje dana treninga sa mnogo manjim nivoom stresa.

Zlatno pravilo: izbegavajte dva dana za odmor uzastopce. Performanse imaju običaj da budu iste nakon dva dana odmora i kvalitet treninga uvek ispašta. Zato evo najbolje opcije za 3 dana za rast i 4 treninga nedeljno:

 

* Ponedeljak: Trening

* Utorak: Trening

* Srda: Dan za rast

* Četvrtak: Dan Trening

* Petak: Dan za rast

* Subota: Trening

* Nedelja: Dan za rast

 

Trenirajte pametno. Odmarajte jače.


Apsolutnom posvećenošću i motivacijom, sve greške se mogu prevideti i ispraviti. Kvalitetne vežbe za ruke mogu vam pokazati i treneri The Classic Gym u Novom Sadu – jedinstvenog mesta koji pruža dobrodošlicu svim profesionalcima i rekreativcima. U zavisnosti od godina, pola, volje i stanja kondicije, ljubazno i profesionalno osoblje ovog objekta će vam u pomoći u realizaciji vaših zacrtanih ciljeva.

Tekst je autorskog karaktera, preuzet sa bloga o ishrani, treninzima i suplementaciji Ogistra Nutrition.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.