Na koje načine voda može uticati na gubitak masti u vašem organizmu?


Koliko je zaista tačna teorija o ispijanju vode i sagorevanju masti u telu? Za vitke muškarce, veoma značajno; za vitke žene, sagoreće ekstra kalorije; za gojazne – ubrzaće metabolizam!

Lako je dobiti višak kilograma. To je tako normalno da se često dešava bez naše namere, a najgore je što se dešava i onda kad ne želimo da se ugojimo. Pošto se već problem pojavljuje tako lako, ispravno je očekivati da je i njegovo rešenje jednako lako i prirodno. Ali, kako se do sada pokazalo u raznim istraživanjima, prevencija od gojaznosti nije nimalo jednostavna, pa cak i izgleda kao nemoguća.

Gojaznost nije neizbežna. Gubitak kilograma je izvodljiv proces, a još je lakše održati zdravu težinu. Pojedinci usmereni ka fitnesu često imaju sužen fokus ka gubitku masti radije nego ka nespecifičnom gubitku težine. Formula za gubitak i gomilanje masti nije jednačina sa jednom nepoznatom. Temelj gubitka telesne težine su hipokalorična dijeta (unos manje kalorija nego što potrošite tokom dana) i vežbanje. Dva, takodje ključna kamena temeljca koje često zaboravljamo, su spavanje i unos vode u organizam. Iz nekih studija saznajemo da ako spavamo manje od 6 sati dnevno dobijamo na težini. Najbolje je odspavati izmedju 7,5-8,5 sati dnevno.

 

Šta kažu istraživanja?

 

U medicinskoj literaturi ima mnogo studija koje pokazuju uticaj vode na mehanizme gubitka masti u telu. Neke sadrže ključne teze koje povezuju vodu i gubitak masti. Novija rasprava na ovu temu (”Internacionalni žurnal o gojaznosti”), je u kojoj se postavlja pitanje da li je gubitak telesne težine zbog ACE-inhibicije kod testiranih životinja posledica povećane konzumacije vode. Odgovor su dali Dr. Matai i Dr. Vajsinger.

ACE- inhibicija smanjuje lučenje hormona vazopresina iz zadnjeg dela hipofize. On sužava krvne sudove i smanjuje izlučivanje urina kad je krvni pritisak nizak. Ukoliko je jedan od signalizatora niskog pritiska blokiran, tada će i stimulans za oslobadjanje vazopresina da bude smanje, a rezultat je povećano mokrenje i potreba za većim unošenjem vode. Testirani pacovi su se zaista tako i ponašali. Zanimljivo je da ACE-inhibicija pojačava insulinsku osetljivost i pospešuje metabolizam masti u ćelijama.

Skorija serija istraživanja koje su sproveli Dr. Majkl Bosman i njegove kolege u Berlinu, demonstriraju pravi potencijal ispijanja vode u cilju redukcije masnih naslaga. Pokazali su da je kod odraslih osoba sa normalnom težinom, ispijanje 500 ml vode za rezultat imalo povećanje brzine metabolizma od 30% za 60 minuta. Ne samo da je telo moralo da pojača metabolizam da bi zagrejalo vodu do telesne temperature, već je i promena u jedinici gustine krvi takođe povećala tonalitet. Drugim rečima, kako se krv u krvotoku razredila zbog većeg unosa vode, adrenalin i norepinifrin se ispuštaju da se izbore sa nastalim promenama. Ovaj talas adrenalina deluje na organizam kao mini doza efedrina, povećavajuci stvaranje toplote sagorevanjem više kalorija. Te kalorije kod muškaraca dolaze iz sala, a kod žena od konzumiranih ugljenih hidrata. Ova informacija ima veliku praktičnu primenu kod aktivnih žena i trenažnih trenera. Konzumiranje vode je zdravo, jeftino i efektivno.

 

Kako to zaista izgleda?

 

Bosmanova grupa je 2007. godine objavila studiju o posmatranju gojaznih osoba. Pored 500 ml vode, dve iste grupe ispitanika pile su 50 ml vode i 500 ml alkalne soli. Alkalna so je u suštini slana voda, a njena svrha u testu je bila da se vidi da li promena metabolizma ima veze sa promenom gustine krvi, jer bi one trebalo da su prisutne kod alkalne soli. Poenta testa je dokazivanje da li je telo osetljivo na promene gustine tečnosti ili na njenu količinu.

Na osnovu rasprave između Torntove i Matai grupe, za očekivati je da se pojačani metabolizam vidi kod grupe koja je pila samo vodu, pod pretpostavkom da gojazni ljudi na test reaguju isto kao i njihove vitke kolege. To je bio i predmet posmatranja. Ispijanje 500 ml vode je pojačalo metabolizam za 24%, kao i prethodno spomenuta studija kod vitkih ljudi. Test sa 500 ml slane vode nije imao taj efekat kao ni test sa 50 ml vode. Bosmanova grupa je zaključila da je povećanje energije (sagorevanje kalorija) bila funkcija razređivanja krvi zbog konzumacije vode, a nezavisno od količine tečnosti ili od rastezanja stomaka. Voda se vrlo brzo apsorbuje. Snimci testiranih osoba pokazuju da se 75% vode apsorbovalo u prvih 40 minuta. Shodno tome i stomak se uvećao za kratko vreme (uzrokujući veće sagorevanje kalorija) i krv koja je cirkulisala iz stomaka u jetru se brzo razredila.

Ovaj deo krvnog toka je poseban „tok“ u ljudskom telu. Nazvan je glavna (portalna) cirkulacija jer se vene iz donjeg dela stomaka i creva skupljaju u veći venski snop nazvan glavna vena. Glavna vena se sliva direktno u jetru umesto u srce kao što je slučaj sa ostatkom krvotoka. Jetra (donekle i creva) je odgovorna za detoksifikaciju hrane, lekova i otpada koje unosimo modernim dijetama. Specificčno za ovaj primer, glavna cirkulacija signalizira relativnu razređenost ili koncentraciju „stvari“ u glavnom krvotoku. Organ koji igra glavnu ulogu u tome koje izvore energije treba utrošiti je jetra.

 

Voda i sagorevanje masti

 

Ono što se preporučuje jeste da sačekate 4h nakon obroka kako bi mu se omogućio ”dobar prolaz” kroz digestivni trakt, i da se izbegne unošenje tečnosti 90-120 minuta da bi glavnoj cirkulaciji omogućili dostizanjene određene koncentracije. Interesantno je da 50 ml vode nije imalo efekta, ali 500 ml jeste, tako što je povećalo energiju za 30% kod vitkih ljudi. Bilo bi zanimljivo videti dijagrame sa podacima o maksimalnoj, bezbednoj i efektivnoj vrednosti. Da li je moguće da konzumiranje celog litra vode nasuprot samo 500 ml moze da ima bolji rezultat?

Iako je 2/3 organizma sastavljeno od vode i bez obzira što je ona najzdravije piće, prekomerna konzumacija može da vam naškodi. Kao i u svim ostalim aktivnostima, razmislite šta vam prija i nemojte piti više od jednog litra na sat vremena, jer ovo prelazi limit bubrežnih funkcija. Bitno je da unosite i elektrolite da bi se nadoknadili natrijum i kalijum koji se izbacuju mokraćom.


Apsolutnom posvećenošću i motivacijom, sve greške se mogu prevideti i ispraviti. Kvalitetne vežbe za ruke mogu vam pokazati i treneri The Classic Gym u Novom Sadu – jedinstvenog mesta koji pruža dobrodošlicu svim profesionalcima i rekreativcima. U zavisnosti od godina, pola, volje i stanja kondicije, ljubazno i profesionalno osoblje ovog objekta će vam u pomoći u realizaciji vaših zacrtanih ciljeva.

Tekst je autorskog karaktera, preuzet sa bloga o ishrani, treninzima i suplementaciji Ogistra Nutrition.

Naslovna fotografija: Pixabay (Victor Freitas)


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.