Kako se izboriti sa glavoboljom bez korišćenja lekova?


Glavobolja je jedno od najčešćih bolnih stanja koja ne zaobilazi nikoga, a svima se dešava s vremena na vreme.

Bol koji se javlja u predelu glave, uzrokovan je bolom u mišićima i krvnim sudovima koji se nalaze oko mozga. Kada osetimo probadajući bol, to je naznaka da se krvni sudovi šire.

 

Postoje nekoliko vrsta glavobolja, a uzroci iste mogu da se podele u sledeće grupe:

 

  • Dehidratacija

Glava može da vas zaboli ukoliko se ne hidrirate dovoljno tokom dana. Razlog tome je gradivna komponenta mozga – voda. Kada ne unosite dovoljno tečnosti, voda može da se istroši što rezultira aktivaciju receptora bola oko mozga. Takođe, nedovoljno vode uzrokuje smanjenje nivoa kiseonika što dodatno pojačava glavobolju.

 

  • Zavisnost od kofeina

Kada redovno konzumirate napitke sa kofeinom, vaše telo može postati zavisno od njega. Takođe, kofein je jedan od uzroka dehidratacije. Kada redovno pijete kafu, vaše telo postepeno razvija toleranciju na efekte kofeina, pa vam se ova supstanca traži sve više. Pokušajte da nađete neko alternativno rešenje.

 

  • Deficit hranljivih sastojaka

Manjak vitamina i minerala može doći u korelaciju sa glavoboljama, a pogotovo kad je reč o magnezijumu. Između ostalih stvari, magnezijum je zadužen za opuštanje mišića i krvnih sudova. Manjak magnezijuma je iznenađujuće čest, a uzrokuju ga stres, rafinisani šećer, kofein i alkohol.

 

  • Promene vremena i godišnjih doba

Iako stručnjaci i dalje nisu sigurni zašto atmosferske promene utiču na izazivanje glavobolje, izvesno je da promene vlažnosti vazduha, suvi vremenski uslovi, kao i pad temperature izazivaju bolove u glavi. Neki od njih pretpostavljaju da vremenski faktori izazivaju neravnotežu u hemiji u mozgu, odnosno pad serotonina, što izaziva glavobolje.

 

  • Šećer u krvi

Ovaj deo je zapravo povezan sa hormonskim statusom tela, ali njega pokreće nagla promena u količini šećera u krvi. Nivo šećera prirodno raste i opada tokom dana nakon jela, međutim kada unostie veće količine šećera, nivo šećera u krvi fluktuira mnogo brže da bi se isti metabolisao. Nažalost, ekstremne fluktuacije šećera u krvi su uzrok mnogih problema, a glavobolja je samo jedna od njih. 

 

  • Hormonski disbalans

Dok je povećanje nivoa insulina vezan za šećer, viši nivo estrogena kod žena može doći u vezu sa izazivanjem bolova u predelu glave.

 

  • Stres

Stres utiče na glavobolju na više načina. Oduzima telu esencijalne vitamine i minerale poput kalcijuma i magnezijuma, a koji su neophodni za dobro funkcionisanje mišića. S druge strane, afektuje i naglu promenu u količini šećera u krvi o čemu je bilo reči iznad. Na kraju, kada smo u stresnim situacijama skloni smo plitkom i ubrzanom disanju koje dovodi do smanjenja kiseonika koji ide ka mozgu.

 

  • Ostali uzroci

Postoje još neki uzročnici glavobolja poput naprezanja oka usled potrebe za naočarima ili sočivima, kao i specijalni uslovi života, poput trudnoće.

 

 

Sad kad smo saznali šta sve može da izazove glavobolju i potrudili se da uklonimo uzročnike, prelazimo na lečenje posledica, odnosno priču o najboljim lekovima koji prirodnim putem otklanjaju ovaj tip bolova.

Verovali ili ne, verovatno već posedujete neke od lekova za suzbijanje glavobolje bez medicinskih sredstava. Ova pomagala su lako dostupna, jeftinija od lekova iz apoteke, a pogodna su za skoro sve starosne grupe.

 

  1. Toplo-hladni kontrast

Topla voda pomaže širenju krvnih sudova, dok ih hladna skuplja. Da biste smanjili bol u glavi, jednostavno stavite stopala u lavor tople vode, dok držite hladnu oblogu na čelu.

 

 

  1. Đumbir u prahu

Đumbir je prirodno protivupalno sredstvo koje se već dosta vremena proučava zbog njegovog dejstva na migrene. Ukoliko se odlučite za đumbir u prahu, krenite sa 1/8 kafene kašičice, pa postepeno povećavajte količinu do 1/3 kašičice. Takođe, možete koristiti i sveži rendani đumbir tako što ga dodate u sok ili čaj.

 

  1. Eterično ulje lavande

Inhalacija eteričnim uljem lavande dokazalo se kao pravo sredstvo u borbi protiv glavobolje. Dve do tri kapi stavite na dlanove, prekrijte nos i udišite 10 sekundi. Takođe, možete ga dodati u kupku ili natrljati na slepoočnice. Trudnice moraju proveriti sa svojim lekarom da li smeju koristiti bilo kakva eterična ulja.

 

  1. Magnezijum

Magnezijum je mineral koji blagotvorno deluje na mišiće i opušta ih. Savremeni načini života i ishrane snižavaju nivo ovog bitnog elementa, a jednostavnim korišćenjem šumaće tablete magnezijuma ili kapsule, možete brzo ublažiti bol u predelu glave.

 

  1. Svež vazduh

Glavobolja može biti znak da mozak ne prima dovoljno kiseonika, te se preporučuje svež i čist vazduh, pogotovo u prirodi gde je manje zagađivača – u šumi, na planini ili pored mora.

 

  1. Lagane vežbe

Lagane vežbe pomažu da se krv ravnomerno ubrza po celom telu i da relaksira krvne sudove u glavi u kojima je uzrok glavobolje.

Opuštajuća joga je idealan način smirivanja jake glavobolje, pri kojoj se insistira na pravilnim vežbama disanja koje više kiseonika šalju do mozga.

 

  1. Voda

Unošenje veće količine vode je jednostavan, ali izuzetno efikasan prirodni lek za rešavanje glavobolje bez lekova. Čak i ako ne mislite da ste dehidrirani, moguće je da ipak jeste. Konzumiranje kafe, šećera ili alkohola, onda promene vremenskih uslova ili vežbanje dehidriraju organizam, pa je pravilna hidratacija neophodna.

Pokušajte da popijete nekoliko čaša vode sobne temperature kada počnete da osećate bolove u glavi. Dodatna hidratacija će ih ublažiti, a takođe i smanjiti vreme trajanja.

 

Način života kao najbitniji faktor

Iako su gorepomenuti prirodni lekovi za glavobolju veoma korisni, važno je da bolje sagledate način ishrane i način života, kako biste videli da li i koliko igraju ulogu u stvaranju glavobolje. Na taj način je možete preduprediti.

Na primer:

  • Da li jedete raznovrsno povrće svaki dan? Povrće sadrži vitamine i minerale koji ne dozvoljavaju pojavu bolova u glavi
  • Da li ste, u trenutku pojave glavobolje, izloženi većoj količini stresa?
  • Spavate previše ili premalo?
  • Vežbate prečesto ili nedovoljno?

 

Fizička aktivnost je dobra polazna tačka jer aktivira organizam, ubrzava metabolizam, reguliše hormone i nivo šećera u krvi. Takođe, iziskuje dodatnu hidrataciju i unošenje kiseonika kao i raznovrsniju ishranu zbog građenja snage. Sve su to elementi koji će vam pomoći da se oslobodite neugodnih glavobolja, a prvi korak možete napraviti već danas tako što ćete nabaviti svoju FitPass članarinu.

 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.