Zdravlje na tanjiru: Sezonsko voće i povrće


Da li uživate u zdravoj ishrani? I šta podrazumevate pod njom? Ukoliko ste ljubitelj sezonskog voća i povrća, dobra vest je ta da uvek možete uživati u kvalitetnim poslasticama. Pogotovo, što imate šarenolik izbor onoga što možete iskoristiti u svojoj ishrani. Naš savet je da ravnomerno rasporedite svaki obrok i koristiti što više blagodeti jednog godišnjeg doba. Ukoliko ste svakodnevno na radnom mestu, dobra vest je ta da sa vašom personalizovanom FitPass karticom ne morate više sami da mozgate o tome šta ćete jesti za ručak, već ćete moći da iskoristite usluge sjajnih keteringa koji pripremaju ukusne obroke.

 

Šarenilo u tanjiru koje ne smete preskočiti

 

Leto kao takvo je omiljeno godišnje doba (u većini slučajeva) ne samo zbog sunčanih dana, morskih avantura i godišnjih odmora, već i zbog činjenice da tokom tih meseci (deo juna, ceo jul, ceo avgust i deo septembra) na trpezi imamo mnoštvo zdravih namirnica. To voće i povrće uvek možete iskoristiti na pravilan način, pogotovo ako vam je cilj da se zdravo hranite. Ukoliko ste u procesu detoksikacije, i izabrali ste da taj proces uradite putem hrane, pročitajte par saveta u nastavku. Hrana je prva i osnovna potreba koja se javlja u procesu detoksikacije. Nephodno je da u tom procesu izbacite svu industrijsko proizvedenu hranu. Namirnice koje se preporučuju u detoks borbi jesu: voće (prirodni antioksidansi zbog čega je izuzetno omiljeno među celom populacijom, lako se vari, u svakom godišnjem dobu je uključeno u ishranu. Tu spadaju kisele i slatke jabuke, koje od svih voćki imaju najveće detoksiokaciono dejstvo. Južno voće poput pomorandži, nara i limuna su svakako nešto što se podrazumeva jer tolikom količinom vitamina C čisti se jetra od svih unetih toksina), zatim spanać, kelj, brokoli, blitva su odlični borci za čišćenje organizma bez obzira da li ih unosite u vidu tečne, kuvane ili barene hrane. Sirovo povrće, takođe čisti telo od svih unetih štetnih materija. Tu spadaju šargarepa, luk, kupus, paprika i cvekla koja se posebno preporučuje za čišćenje krvi. Orašasti plodovi i semenke su izuzetno omiljene, počevši od semenki suncokreta, badema, preko bundeve i lana. Odlična i hranljiva užina. Takođe, ovas, ječam i integralni pirinač su uvek poželjni na svakoj trpezi.

 

Sezonsko povrće na vašem tanjiru

 

Voće, a pogotovo povrće su od davnina prepoznatljivi kao izuzetno zdrave namirnice i ujedno najvažnije u vašoj ishrani. Ukoliko ih ne uzgajate sami i ne pravite sami gotove proizvode od njih, nabavljajte ih od pouzdanih dobavljača, bilo da je u pitanju privatna proizvodnja ili sa pijaca koje akcenat stavljaju samo na prirodno.

Toliko je raznovrsnog povrća koje možete jesti tokom letnjeg perioda, da bi bilo prava šteta propustiti bilo koji dan, a da svoje obroke niste upotpunili njima. Krastavac, boranija, plavi patlidžan, krompir, paradajz, paprika, beli i crni luk, grašak, salata, kupus, kelj, brokoli, šargarepa, rotkvica, celer i kukuruz šećerac.

 

 

Ono što mi od povrća preporučujemo…

 

#1 Krastavac, povrtarka zdravlja vredna

Krastavac je vrsta zeljaste biljke koja pripada porodici bundeve i lubenice. Kao i lubenice, 95% krastavaca je sačinjeno od vode što ga čini niskokaloričnom namirnicom koja će, osim što će vas učini sitim, pomoći hidrataciji tela u vrelim letnjim danima. Krastavci su puni vitamina C, u tragovima ima gotovo svih vitamina B, a sadrže i karoten. Od minerala su prisutni fosfor, kalijum, gvožđe, mangan i jod, a savršen odnos natrijuma i kalijuma (mali procenat natrijuma, veliki kalijuma) čini ga savršenim diuretikom koji pomaže prilikom izbacivanja tečnosti i toksina iz organizma.

Neke od prednosti ovog fantastičnog povrća jesu: štiti mozak (poboljšava pamćenje i čuva nervne ćelije od posledica starenja, a jedno istraživanje na miševima je pokazalo povoljne rezultate na sposobnost pamćenja i učenja od dejstva Alchajmerove bolesti), štiti od raka (krastavci sadrže polifenole koji se nazivaju lignani, koji mogu da spreče nastanak raznih tipova bolesti i kancera : rak dojke, materice, jajnika i prostate), osvežava dah i štiti od stresa (sprečava neprijatan zadah i uništava bakterije u ustima. Dovoljno je da, uz redovnu oralnu higijenu, pojedete parče krastavca. Takođe, sadrže mnoštvo B vitamina, uključujući vitamin B1, vitamin B5 i vitamin B7 (biotin). B vitamini su poznati po svojom pozitivnom efektu na smanjenje anksioznosti, nervoze i straha, a veruje se da mogu i da uklone posledice nastalih usled stresnih situacija). Krastavce uvek možete kombinovati uz bilo koju salatu jer je toliko hranljiv i znatno poboljšava segmente vašeg zdravlja.

 

#2 Paradajz, crvena riznica zdravlja

 

Za paradajz se od davnina zna da je i te kako zdrav. Pretežno je crvene boje (i takav je zbog velike količine likopena koji je opšte prepoznatljiv zbog svoje antioksidansne uloge). Paradajz kao takav sadrži dovoljnu količinu vitamina koji regulišu vašu količinu šećera u krvi. Isto tako, nezamenljiv je u procesu izbacivanja vode iz organizma (i to samo nesoljen paradajz) jer sadrži veliku količinu kalijuma koji podstiče organizam da se štiti od otoka, smanjivanjem peska i kamenja u mokraćnim kanalima, a štiti i bešiku od brojnih, poznatih infekcija. Svakako da smanjuje rizik od dobijanja moždanog udara i infarkta, zato je srčanim bolesnicima on obavezan u jelovniku. Čuva lepotu, poboljšava vid (zahvaljujući vitaminu A), a nedavna istraživanja su pokazala da se koristi i za određena neurološka oboljenja.

 

#3 Grašak i boranija

 

Većina ljudi nije preterani ljubitelj ove dve namirnice. Ali su zapravo toliko zdrave, da je njihova konzumacija u svakodnevnoj ishrani izuzetno preporučljiva. Bogati su vlaknima, mineralima, pogotovo boranija koja je zadužena za regulisanje šećera u krvi, dok grašak se od davnina preporučuje za zaštitu respiratornog i kardiovaskularnog sistema. Štaviše, jedna šolja graška sadrži skoro 15% gvožđa, što je 2x više od ostalih namirnica koje se preporučuju. Uvrstite ih u vašu ishranu, ovo naročito važi za aktivne sportiste, jer grašak i boranija sadrže polovinu potrebne količine proteina koja se inače preporučuje na dnevnom nivou. Ako ih ne volite, naučite to, jer su usmereni na vaše zdravlje.

 

Ono što mi od voća preporučujemo…

 

#1 Maline, omiljene letnje voćke

I to sa razlogom. Toliko su nezamenljive na letnjoj trpezi, da ih je teško ignorisati u svakom desertu ili voćnoj užini. Osim što imaju nisku kalorijsku vrednost, one su i te kako hranljive, a istraživanja su pokazala da su izuzetno delotvorne po pitanju eliminacije malignih oboljenja. Zbog visokog sadržaja vitamina C, imaju odlično antioksidansno dejstvo. Uključite ih u vašu užinu ili slatku poslasticu i verujemo da ćete uživati.

 

#2 Šljive, srpska vitaminska bomba

 

Neprskane šljive su jedna od omiljenih letnjih voćki. Najslađe ih je konzumirati pre samog obroka. Ono što je karakteristično za njih jeste velika količina broma i kalijuma koji grade čuvaju vaše kosti i zglobove o ozbiljnih oboljenja. Šljive su, takođe, prepoznatljive zbog čuvanja crevne flore i kao takve su efikasnije od farmaceutskih lekova. Uvrstite ovu voćku i uživajte u njenom ukusu.

 

#3 Breskve, kraljice voća

 

Ne postoji osoba koja ne uživa u ukusu breskvi. Osim što osvežavaju, predstavljaju pravo, malo bogatstvo vitamina, vlakana, magnezijuma, gvožđa, kalijuma, kalcijuma i ostalih zdravih sastojaka neophodnih za funkcionisanje vašeg organizma. Svaki deo breskve je upotrebljiv, počevši od ploda, koštice, pa do samog lista koji se koristi kao čaj za upalna i respiratorna oboljenja. Odlična je za eliminaciju i olakšavanje preko 20 zdravstvenih tegoba, a preporučuje se za nadoknadu izgubljene tečnosti zbog znojenja tokom vrelih, letnjih dana.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.