Zašto je plivanje dobro za vaše telo?


Prednosti plivanja su brojne. Plivanje može biti od koristi ljudima bez obzira na uzrast i sposobnosti – od najmlađih do najstarijih, od najsporijih do najbržih, ljudima sa povredama, trudnicama, početnicima i profesionalnim sportistima. Plivanje pozitivno utiče na mnoge aspekte života, uključujući fizičke, mentalne i emocionalne dobrobiti. Nije ni čudo što lekari, fizioterapeuti, psiholozi, lični i sportski treneri podjednako preporučuju plivanje kao jedan od najboljih načina da ostanete u formi.

Vrste i stilovi plivanja  

Vrste plivanja su rekreativno, takmičarsko i maratornsko plivanje. Rekreativnim plivanjem može se baviti svako, bez obzira na godine, takmičarsko plivanje se najčešće prekida nakon 28 godine, a maratonsko nakon 50 godine života.

Poznato je da postoje različite tehnike (stilovi) plivanja koji se primenjuju u skladu sa uzrastom, polom i efektom koji želite da postignete : slobodni stil (disciplina koja u teoriji pokriva bilo koji stil plivanja, ali je u praksi to najčešće kraul), leđni stil (takođe poznat i kao leđni kraul), prsni stil i delfin (ili leptir) stil.

Ukoliko ne postoji zdravstvena prepreka (kontraindikacija), najpoželjnije bi bilo upražnjavanje svih stilova kako bi se postigao najbolji efekat i svi mišići se ravnomerno razvijali.

Zdravo koliko i zabavno, plivanje je odličan način da ostanete vitki i u formi.

Kako plivanje utiče na zdravlje 

Stručnjaci ističu da je plivanje najzdravija fizička aktivnost.

  • Utiče na visok krvni pritisak: Istraživanja su pokazala da plivanje vrlo laganim tempom, pozitivno utice na visok krvni pritisak. Preporučuje se plivanje 30 minuta, minimalno 3 puta nedeljno. Idealno bi bilo četiri, do pet puta. Krenuti sa kratkim stazama i dugačkim pauzama, a vremenom skraćivati pauze i produžiti putanje.
  • Utiče na nizak krvni pritisak: Iako niski krvni pritisak nije toliko opasan koliko i visoki, svakako je neprijatan. Laganim plivanjem dolazi do dubljeg disanja, a samim tim kiseonik uspeva da dođe do svih stanica u organizmu, što se ublažiti neprijatnosti niskog krvnog pritiska. Takođe, plivanje protiv otpora vode dovodi do poboljšanja cirkulacije, što će svakako dosta pomoći.
  • Pomaže obolelima od astme: Mnogi astmatičari prilikom treniranja i vežbanja dobijaju napade i upravo je to razlog zašto je plivanje najbolji izbor za njih. Tehnika disanja koja se odvija u toku plivanja jača mišiće koji omogućuju odvijanje izdaha, a koji je kod obolelih problematičan. Stilovi koji se preporučuju su : prsno ili kraul.
  • Otklanja bolove u leđima: Kako danas gotovo 90% populacije ima bolove u leđima, bilo da je ono u akutnom ili hroničnom obliku, preporučuje se leđno plivanje u nešto toplijoj vodi (od 27 do 30 °C). Izbegavati prsno i leptir plivanje.
  • Prevencija raka dojkeIstraživanja su pokazala da žene koje plivaju pet puta nedeljno i do 20% smanjuju rizik od oboljevanja od raka dojke.
  • Pospešuje cirkulaciju.
  • Redukuje težinu: Smatra se idealnim sportom za osobe sa prekomernom težinom. Plivanje ne opterećuje zglobove, a kalorije se brže sagorevaju jer – osim vežbanja i pokreta tela, Vi se suočavate sa otporom vode. U početku je preporuka lagano plivanje prsnom tehnikom ili slobodnim stilom minimalno tri puta nedeljno, u trajanju od 20 do 45 minuta. Kasnije se preporučuje i leđni stil.
  • Ravnomerno jača sve mišiće tela: U plivanju se istovremeno koriste mišići kako ruku i nogu, tako i mišići leđa, trbuha i prsa što dovodi do zatezanja čitavog tela.

Ostale prednosti plivanja 

Plivanje pruža i ostale pogodnosti:

  • Opuštajuć i miran oblik vežbanja
  • Oslobađa od stresa
  • Poboljšava koordinaciju, ravnotežu i držanje tela
  • Poboljšava gipkost
  • Takođe je terapija sa slabim uticajem za neke povrede
  • Predivan način za rashlađivanje u vrelim danima.

Plivanje je aktivnost koja ne zahteva puno, ali pruža puno – kako fizičkom, tako i mentalnom zdravlju.

Saveti za plivanje

Pre nego što odete na plivanje:

  • Uverite se da znate da plivate.
  • Odaberite sigurno okruženje, bilo to da je more, jezero ili bazen.
  • Nemojte preterivati ukoliko ste tek počeli da vežbate.
  • Posetite lekara ukoliko niste vežbali dugo.

Uz sve blagodati koje nam plivanje pruža, šteta bi bilo ograničiti ga samo na letnje mesece ili još gore – godišnje odmore. Plivanje bi trebalo upražnjavati čitave godine. Ako, nažalost, to nije moguće na otvorenom moru ili u prirodi, postoje brojni sportski centri, banje i hoteli.

Plivajte tokom cele godine, na vise lokacija uz FitPass Karticu.

Ponuda uključuje:
SC Vračar ,
Plivački klub “NUN”
KSC “Pinki”
Wellness Hotel Park
i mnoge druge objekte.


Fit Pass vam nudi pristup u vise od 500+ objekata na teritoriji cele Srbije po ceni jedne članarine.
Saznajte više ovde.

plivanje


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.