Sportsko Penjanje

Trenirajte Sportsko Penjanje u Srbiji


Sportsko Penjanje je ekstremna aktivnost rasprostranjena širom sveta. Svoju popularnost steklo je zahvaljujući brojnim zdravstvenim prednostima koje pruža, kao i činjenici da je jedan od sportova koji imaju najveći kalorijski utrošak. Nakon što dostignete svoj cilj, u sportskom penjanju osetićete se kao da ste na vrhu sveta! 


Sportsko penjanjeSportsko Penjanje

Sportsko penjanje je svestran i zahtevan sport koji je nastao iz alpinizma – jednostavnom promenom cilja penjanja. Umesto osvajanja vrhova planina, sportski penjači su se koncentrisali na rešavanje ekstremno teških detalja u stenama koje su se smatrale iznad mogućnosti ljudskih granica.

Smisao sportskog penjanja je savladavanje što težih detalja “slobodnom tehnikom” bez obzira na visinu uspona. Uz svakodnevno vežbanje snage, gipkosti i koncentracije, sportski penjači uspevali su da prelaze gotovo glatke stene, previse i plafone u stenama.

Što je veći izazov, to je pobeda slađa. 

Svakodnevno penjući i pomerajući sopstvenu granicu mogućeg, sportski penjači sjedinjuju maksimalan adrenalinski doživljaj, izuzetnu psihološku stabilnost, potpuno učešće svih mišića i lepotu mekog, gracioznog penjanja.

U penjanju ne postoji rivalstvo među protivničkim klubovima. Ne postoji vika, galama, neprijateljska netrpeljivost jer jedinu borbu koju vodite – jeste ona protiv sebe. Sami sebe izazivate na bolje poduhvate i nove uspehe.

Pročitajte 6 prednosti sportskog penjanja i izazovite sebe da se oprobate u ovoj popularnoj sportskoj discipini. Uverite se i sami u prednosti koje ona pruža!

6 Prednosti Sportskog Penjanja

Penjanje aktivira naš organizam kroz nekoliko aspekata: jača mišićne grupe celog tela, ubrzava krvni pritisak, razvija stabilnost i koordinaciju pokreta… Gornji deo tela jača se sam od sebe svakim pokretom penjanja, dok se snaga donjeg dela i izdržljivost mišića jačaju održavanjem ravnoteže.

Istraživanje objavljano 1997. godine pokazalo je da je energija utrošena identična utrošenoj energiji prikom trčanja tempom od 5-8 minuta po kilometru.  Takođe, izjavljeno je i da osoba od 70kg u toku jednog treninga penjanja može da sagori i do 818 kalorija što ga svrstava u sportove koji u jedinici vremena imaju najveći kalorijski utrošak.

  • Bolji Tonus i Snaga Mišića 

Sportsko penjanje aktivira nekoliko različitih mišićnih grupa tokom treninga. Trbušnjaci, bočni trbušnjaci, deltoidni mišić, trapez, biceps, lat mišići… Dok se penjač drži on ojačava čak i mišiće podlaktice. Zbog načina izvođenja pokreta, penjanje uključuje sve mišićne grupe istovremeno, što dovodi do njihovog zatezanja, oblikovanja i jačanja.

Istraživanje objavljeno 2011. godine izvestilo je da iskusni sportski penjači često imaju niži indeks telesne mase, manji procenat masti i jači stisak šake.

  • Poboljšana Fleksibilnost i Koordinacija Pokreta 

Penjanje podstiče učesnike da povećaju opseg svog pokreta. Fleksibilnost i spremnost na prilagođavanje su neophodni kako bi penjači uspeli da dohvate grebene za sledeći pokret i dostignu cilj. Takođe, procenom razdaljine i sigurnosti grebena kao svog sledećeg koraka o kojem mora brzo da razmišlja, penjanje uspešno razvija i koordinaciju pokreta.

Istraživanje objavljeno 2011. godine u “Medicina i Nauka u Sportu i Vežbanju” predložilo je vežbe istezanja kao obaveznu aktivnost koju je potrebno praktikovati najmanje dva puta nedeljno da bi penjači poboljšali fleksibilnost, opseg pokreta i regulisali krvni pritisak i cirkulaciju.

Sportsko Penjanje

  • Bolja Mentalna Snaga i Redukovan Stres 

U boulderingu (penjanje po niskoj steni bez osiguranja) izražena je sposobnost rešavanja problema i pronalaženje brzog rešenja za trenutnu situaciju. Svaka vrsta penjanja zahteva koncentraciju, procenu situacije, poznavanje sopstvenih mogućnosti i energije, određivanje sledećeg koraka i rute do cilja. Na taj način razvijaju se moždane vijuge i jača mentalna snaga.

Sam fokus koji penjač mora da ima, nateraće ga da se preporusti i u potpunosti udubi u trenutak, što će skrenuti misli sa problema i obaveza koje ima. Pozitivan uticaj ostvarenja cilja, postignutih rezultata i ostalih uspeha uticaće na njegovo samopouzdanje i raspoloženje. Uz to, kao i svaka fizička aktivnost, penjanje oslobađa hormon sreće – endofrin, koji će nesumnjivo dobrineti raspoloženju učesnika.

  • Prevencija Hroničnih Oboljenja 

Kombinacija pokreta i vežbi koje se izvode prilikom penjanja mogu da utiču na sprečavanje nastanka hroničnih oboljenja poput: srčanih problema, visokog krvnog pritiska, problema sa holesterolom ili dijabetesa. Centar za Kontrolu i Prevenciju Bolesti je izjavio da je sportsko penjanje intenzivna fizička disciplina koja, kao takva, ima brojne psiho-fizičke prednosti od smanjenja stresa, poboljšanja kardio-vaskularnog sistema do jačanja mišića. Zbog specifičnosti položaja prilikom penjanja u kojem su glava i kičma dosta savijeni unazad, dolazi do ispravljanja kičmenog stuba i pravilnog držanja tela.

Sve prednosti pozitivno utiču na generalno zdravstveno stanje.

  • Jedinstveno Iskustvo 

Bilo da se penjate u prirodi ili u zatvorenom prostoru osećaj euforije nakon što dođete do svog cilja neće izostati. Osvajanje vrha, pogotovo u prirodi na visokim visinama, propraćeno je adrenalinom, srećom i uzbuđenjem – svim pozitivnim osećajima koji dolaze sa ostvarenjem uspeha nakon teškog vremena i uloženog vremena.

Napomena: Sportsko penjanje važi za ekstremnu disciplinu, međutim ono ne mora biti opasno. Pre početka penjanja je potrebno konsultovati se sa stručnim licem i steći osnovno znanje o penjanju, a kasnije se pridržavati pravila koja važe u ovom sportu. 

Sportsko Penjanje
Da li ste spremi da se oprobate u novom sportu? Uzmite svoju FitPass karticu i krenite na sportsko penjanje!

Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.