Zdravi Recepti: Omiljena Brza Hrana na Zdrav Način


Pljeskavice, pice, visokokalorične tortilje, palačinke, sladoledi… Definitivno nije reč o zdravim namirnicama, ali dobra vest je da one više ne moraju biti loše. Izvojili smo pet zdravih recepata omiljene brze hrane uz pomoć kojih će nezdrava hrana postati zdrava i dobra za vaše zdravlje.

Sve što vam je potrebno je blender, par namirnica koje možete pronaći u frižideru ili bilo kojoj prodavnici i volja da se posvetite zdravijem načinu života. Ne brinite, ukus vas neće razočarati, a telo će vam biti zahvalno. Prijatno!

Pročitajte još: Saveti za Zdrav i Dugovečan Život (dr Marija Trifunović) 

Nezdrava Hrana na Zdrav Način

Niskokalorična Pica sa Karfiolom

Napravite picu od zdravih sastojaka i nećete morati da brinete o kalorijama!

Potrebni sastojci:

  • 1 kg karfiola (ili glavica svežeg omanjeg karfiola)
  • 1 jaje
  • Preliv: Po želji. Kombinujte mocarelu, iseckani paradajz, suve ili sveže začine, himalajsku ili krupnu morsku so, pršutu, domaći sos od paradajza

Recept:

Pripremite glavicu karfiola, isecite na manje komade i stavite u blender dok ga u potpunosti ne usitnite. Potom ga stavite u mikrotalasnu pećnicu na osam minuta (srednja jačina temperature) ili ga skuvajte u vodi, prebacite u krpu, zamotajte i dobro procedite. Gotovom karfiolu dodajte jedno jaje, dobro promešajte i pripremljenu smesu oblikujte po volji, a potom postavite na papir za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, 15-20 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Izvadite testo iz rerne, postavite željene sastojke za picu i vratite u rernu na još 10 minuta. Kada bude gotovo, izvucite vašu zdravu picu iz rerne, dodajte sveže začine (savet: svež, sitno seckan bosiljak) i poslužite!

Zdrava Pljeskavica Punjena Povrćem

Da li ste ikada probali zdravu pljeskavicu, od pravog mesa i svežeg povrća? Probajte ovaj jednostavan recept koji će vam oduzeti samo 30 minuta vremena.

Sastojci:

  • 400 gr mlevene junetine ili govedine (potrudite se da bude bez masti)
  • 1 žuta paprika
  • 1 crveni luk
  • kukuruz (po ukusu)
  • sveži šampinjoni
  • himalajska ili krupna morska so
  • biber
  • maslinovo ulje

Recept:

Pomešajte meso sa omiljenim začinima i kukuruzom (po želji). Oblikujte male loptice, napravite udubljenje u svakoj i dodajte sitno seckanu papriku, šampinjone, crveni luk i feta sir. “Džepić” zatvorite mesom, a potom pljeskavice oblikujte i postavite na papir za pečenje. Pecite oko pola sata, dok ne porumene.

Pljeskavice možete služiti uz salatu ili integralnu lepinju sa svežim povrćem i zdravim namazima.

Proteinske Palačinke sa Kokosom, Čokoladom i Voćem 

Divna vest! Napokon slatkiši i omiljene palačinke koje možete jesti bez griže savesti!

Sastojci (za jednu porciju):

  • 3 belanca
  • 1 merica protein praha
  • 1 kašika (do dve) kokosovog brašna
  • Kokosovo ulje

Recept:

U tri belanca dodajte mericu protein praha (od omiljenog ukusa, preporučujemo vanilu) i kašiku kokosa. Promešajte, i po potrebi dodajte još kokosa dok ne dobijete željenu gustinu. Zagrejte teflonski tiganj, dodajte malo kokosovog ulja i nanesite pola kutlače pripremljene smese. Smanjite temperaturu na srednju jačinu, oblikujte palačinku po želji i pecite oko jedan minut. Kada se budu pojavile tačkice na gornjoj, okrenite palačinku na drugu stranu i pecite još pola minuta. Pecite palačinke koliko imate smese, a pre svake nanesite malo kokosovog ulja na tiganj.

Palačinke premažite blendiranim šumskim voćem, kikiriki puterom, ili poređajte sitno seckano voće po izboru. Poređajte ih jednu preko druge, a na vrhu narendajte crnu čokoladu ili komadiće svežeg voća.

Burito sa Integralnim Tortiljama

Da li ste znali da samo jedna tortilja u proseku sadrži oko 260 kalorija, a pravi se isključivo od belog brašna, kvasca, praška za pecivo i ostalih štetnih sastojaka? Napravite integralnu tortilju, dodajte sastojke za burito i uživajte u identičnom ukusu na zdrav način.

Sastojci:

  • 4 šolje integralnog brašna
  • 1 šolja belog brašna
  • 2 ravne kašičice himalajske soli
  • 0,5 šolje maslinovog ulja

Recept:

Pomešajte brašno, dodajte so i ulje i potom rukama umutite testo. Napravite udubljenje u sredini, u koje ćete sipati vrelu vodu, a potom sjedini masu (dok testo ne postane glatko i ne počne da se odvaja od prstiju). Napravite loptice (60 gr) od testa, postavite na jednu vlažnu i prekrijte drugom suvom krpom. Ostavite loptice najmanje sat vremena da odstoje, a potom stavite svaku u posebnu najlonsku kesu i oklagijom polako razvucite. Zagrejte teflonski tiganj i pržite ih sa obe strane dok se ne pojave crne tačkice (oko 30 sekundi za svaku stranu).

Osvežavajući Sladoled od Smrznutog Voća

Napravite ledenu poslasticu od omiljenog voća koja vam neće nabaciti kilograme! Ukoliko ste ljubitelj čokolade, dodajte punu kašiku kakao praha u mešavinu voća (preporučujemo višnje sa kakao prahom – odlična kombinacija) i uživajte u ukusu.

Sastojci:

  • 80-100 gr smrznutog voća
  • 80-100 gr voća na sobnoj temperaturu
  • zaleđeno kokosovo mleko (po izboru)
  • omiljeni orašasti plodovi, cimet, ekstrakt vanile (po izboru)

Recept:

Da biste napravili sladoled, potrebno je da polovina voća koje koristite bude zamrznuta. Ubacite sve sastojke u blender i mutite dok se masa ne sjedini, tj dok komadići voća prestanu da budu vidljivi. Nakon što bude gotovo, prespite u posude i služite odmah. Ukoliko vam nakon blendiranja sladoled ne deluje previše smrznuto, ostavite ga u zamrzivaču još 15 minuta, a potom dobro promešajte i poslužite. Smesu možete čuvati u frižideru ili zamrzivaču.

Kako bi unapredili i očuvali svoje zdravlje, neophodno je da posvetite malo vremena i redovnoj fizičkoj aktivnosti.

Više ne morate da brinete o propuštenim treninzima i isteklim članarinama – naručite FitPass karticu i trenirajte u preko 500 sportskih objekata, po ceni od samo jedne mesečne članarine. Spakujte opremu za trening, ponesite FitPass karticu i trenirajte gde god se nalazite.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.