Zategnut stomak – bauk ili lako rešiv izazov


Leto je odmah tu iza ćoška. I ovo je jedna od omiljenih motivacionih poruka svih ljubitelja zdravog života koji podrazumeva dobro organizovanu fizičku aktivnost, pridržavanje plana ishrane, a svakako najvažnije – volju da ono što ste zacrtali, uspešno i ostvarite. Mnogo je razloga koji govore u prilog tome koliko je vežbanje neophodno i delotvorno kako za vaše fizičko stanje, tako i za emotivno i mentalno. Stoga, ako što zbog viška obaveza, a što zbog manjka volje i vremena sebe motivišete i priključite se FitPass zajednici, vežbanje će vam ići mnogo jednostavnije, lepše i lakše.

Gojaznost kao značajan zdravstveni problem današnjice uzima sve više maha, a neophodno je poznavati činioce koji je prouzrokuju. Naime, kada u svoj organizam unesete više šećera nego što je zaista potrebno, skladišni kapaciteti su daleko premašeni. Što će reći, da jetra taj višak šećera pretvara u masne kiseline i transportuje ih do mesta gde se skladišti energija, odnosno salo. Posebna regija koja svima predstavlja bolnu tačku jeste stomak. Skidanje sala sa stomaka uvek stoji kao veliki izazov, a u nastavku možete pročitati na šta najviše da se fokusirate kad je u pitanju ova regija.

Najbolje vežbe za skidanje sala sa stomaka

Prva asocijacija na vežbe za stomak jesu trbušnjaci. I za muškarce i za žene, stomak je bio i ostao najkritičniji deo tela, a nekako je danas izazov postaviti određen vremenski period u kojem će takozvani pivski stomak nestati, a sve to zahvaljujući pametno kreiranom planu ishrane i vežbama.

Bitno je da ne očajavate, budete istrajni, jer će vaš trud i strpljenje biti višestruko nagrađeni samo ukoliko pravilno izvodite ove vežbe.

1. Obrnuti trbušnjaci – iako u početku može delovati izuzetno zahtevno, ova vežba je idealna za skidanje donjeg stomaka, najvidljivijeg i najranjivijeg dela ove regije. Kako skinuti donji stomak je često postavljeno pitanje, ali nije tu potrebna velika nauka kako bismo vam odgovorili da ova vežba tangira salo koje je tu prikupljeno. Lezite na pod, čvrsto oslonjeni leđima na tvrdu površinu, noge blago savijte u kolenima i podignite ih u vis. Potom, noge spuštajte ka podu, držite ih par sekundi iznad zemlje i vratite u početni položaj. Osetićete blagi napor u stomaku, a u koliko serija želite da radite ovu vežbu, to zavisi od vas i vašeg plana treninga. Kroz nekoliko ponavljanja, primetićete da ćete je raditi sve lakše i lakše. Različite modifikacije ove vežbe podrazumevaju i podizanje ispravljenih nogu u vazduh (bez podizanja glave i ramena), ukrštanje nogu i imitiranje bicikla, a svaka od ovih varijacija će imati uticaj na vaš donji stomak. Takođe, česta greška koja se pravi jeste podizanje glave ka telu prilikom vežbanja, čime se opterećuje vrat i gubi fokus sa vašeg stomaka. Stoga, potrudite se da glavu čvrsto držite na podu, efekti su veći.

2. Zadržaj u skleku – ili pojednostavljeno, izdržaji su fantastična vežba koja će vašem stomaku bukvalno činiti čuda. Pored toga što su delotvorni za mišiće nogu, ruku, zadnjice, njenom redovnom ″upotrebom″ ćete vrlo brzo primetiti efekte. Potrebno je samo da telo držite u gornjem položaju skleka, bez spuštanja kolena na pod. Koliko ćete vremenski raditi izdržaje, zavisi od vas i od vašeg zacrtanog plana, ali se preporučuje da to bude minimalno 20 sekundi, a makcimalno 240 sekundi.

3. Trbušnjaci – na pitanje kako skinuti stomak, vaš automatski odgovor bi bio raditi trbušnjake. To je svakako tačan odgovor, ali u celoj priči, neophodno je te trbušnjake raditi pravilno. Bilo da podižete glavu sa prekrštenim ili spuštenim rukama, bilo da radite takozvane bočne trbušnjake, nezagrejani i bez pauza, samo ćete sebe dovesti u nezgodno stanje, a možda će i odsustvo želje biti uzrok zanemarivanja vašeg stomaka. Često se kao dopunska vežba spominje i dodirivanje prstiju na nogama. Iz uspravnog položaja, pokušajte da dodirnete prste na nogama, bez savijanja kolena. Izuzetno delotvorna vežba, samo budite dovoljno uporni.

Zašto je program treninga od velike važnosti kod dosadnog sala na stomaku?

Ne postoji univerzalan program treninga, niti je svaki program za svaku osobu idealan. U zavisnosti od tipa vežbe i vaše spremnosti da skinete dosadno i na oko bespotrebno salo sa stomaka, poštujte mala, ali značajna pravila pre svakog treninga. Zagrevanjem (5-10 minuta) uspevate da razmrdate ceo organizam, u smislu podizanja temperature tela, prokrvljenosti mišića, čime smanjujete kasnije upale i eventualne povrede tokom samog treninga. Postepeno podižete puls, pa vam je telo spremno za fizički napor. Čim osetite da je on za nijansu veći, a da je temperatura tela svakako povišena, spremni ste za vežbanje.

Često svetska i bodi bilding zajednica preporučuju da vaš program treninga traje između 4 i 12 nedelja, a konkretno za stomak taj period obuhvata 2 meseca. Svakako, za svaku osobu je to individualno, ali se najbolji rezultati primete uz konstatno kombinovanje kardio vežbi i vežbi kondicije i izdržljivosti. Za početnike, prve dve nedelje će biti zahtevnije zbog velikog napora koji uključuje ubrzano sagorevanje kalorija kroz učestalo smenjivanje vežbi za stomak, leđa, noge i ruke. One se izvode u intervalu od 20-30 minuta, a savetuje se i odmor do 2 dana nedeljno. Cilj je smanjiti procenat masti na ključnim regijama, a to ćete uspeti putem balansiranih vežbi i pravilne ishrane.

Hranom do savršenog stomaka

ishrana

Naučna istraživanja su dokazala da je skidanje sala sa stomaka direktno povezano sa ishranom, odnosno, za salo koje ćete izgubiti najzaslužnija je pravilna ishrana (čak 60%). Pogrešna pretpostavka kojom se svako u početku vodio jeste da su trbušnjaci odgovorni za skidanje sala sa stomaka. Sa druge strane, činjenica je ta da pomoću trbušnjaka jačate trbušne mišiće koji se nalaze ispod sala, a njegovo gubljenje samo pomoću fizičkog treninga je nemoguće.

Mišići nisu povezani sa salom. Niti će vežbanje učiniti da se vaš obim struka smanji. Ukoliko pravilno redukujete vašu ishranu, i pridržavate se već unapred smišljenih pravila, vrlo brzo ćete primetiti rezultate. Stoga, neophodno je da:

nikad ne preskačete doručak – opštepoznato je da kao najvažniji obrok treba da uključuje sve ono što će vas držati sitim i puni energije do naredne zakuske. Ovo takođe, podrazumeva da ne večerate nakon 20h, čak i ako ne možete da kontrolišete glad u tom periodu, najbolje da jedete hranu koja neće opterećivati vaš želudac;

izbacite šećer i gazirana pića – kako skinuti salo sa stomaka se krije u ovoj tezi. Glavni uzrok nagomilavanja sala oko struka je rafinisani šećer. Izuzetno je nezdrav jer šteti celokupnom metabolizmu, uključujući stvaranje anomalije na jetri, a njegovo taloženje na stomaku je brzo vidljivo. Veštački zaslađena pića uvek možete zameniti voćem koje sadrži prirodnu fruktozu;

redovno unosite vlakna, proteine, a izbacite ugljene hidrate – saznajte koja hrana vam prija, a kroz koju ćete unositi vlakna i proteine jer su oni vaši najveći prijatelji u borbi sa salom. Ljubitelji testa i slatkiša će morati da smanje njihovu konzumaciju upravo zbog velike količine ugljenih hidrata koji su direktno odgovorni za pivski stomačić. Budite istrajni i nemojte pokleknuti ukoliko vas privuče torta koja stoji u frižideru.

često hidrirajte organizam – iako je na dnevnom nivou 2l vode preporučen unos u sam organizam, opet je za svaku osobu ta količina individualna. Ne zaboravite da žeđ ne smete zanemarivati i na osnovu toga koliko vode unosite/ne unosite utiče na salo na vašem stomaku. Isto tako, nemojte se nalivati vodom, kako ne biste preopteretili rad bubrega.

Ne treba ni dodatno isticati kako su stres, preterana emotivna briga i zanemarivanje vašeg fizičkog stanja među glavnim činiocima pojave šlaufa na vašem struku. Promenom navika ćete najlakše skinuti stomak. Ukoliko kao pojedinac niste motivisani da vežbate, svakako će vam moral i raspoloženje biti veći ako trenirate u grupi, sa vašom porodicom, prijateljima ili kolegama sa posla. Pridružite se i našem FitPass timu, kojem nikad ne manjka motivacije, ni podrške, a vežbanje će vam biti jedna od omiljenih, svakodnevnih aktivnosti.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.