Prirodni izvori gvožđa


Jesen je uveliko stigla, čak iako smo mislima i dalje na suncu, uživajući još uvek u toplim danima. Ukoliko ste ljubitelj sezonskog voća i povrća, dobra vest je ta da uvek možete konzumirati kvalitetne, a prevashodno zdrave namirnice. Pogotovo, što imate šarenolik izbor onoga što možete iskoristiti u svojoj ishrani. Naš savet je da ravnomerno rasporedite svaki obrok i koristiti što više blagodeti jednog godišnjeg doba. Hladno vreme povezujemo i sa sve češćim virusnim i bakterijskim infekcijama i dosadnim prehladama koje nas ometaju u svakodnevnim aktivnostima. Tada se uveliko treba pripremiti zdravim namirnicama i čuvati zdravlje na sve raspoložive načine. Ukoliko ste svakodnevno na radnom mestu, dobra vest je ta da sa vašom personalizovanom FitPass karticom ne morate više sami da mozgate o tome šta ćete od konzumirati od obroka, već imate na raspolaganju veliki izbor restorana zdrave ishrane čiji jelovnici upravo akcenat stavljaju na kvalitetne namirnice. Pročitajte u nastavku koliko gvožđe kao mineral čini dobro vašem zdravstvenom stanju. I na koje sve prirodne načine ga možete unositi u vaš organizam.

 

Šta je gvožđe?

 

Gvožđe je mineral bez kojeg naše telo u celini ne može da funkcioniše. Tu prevashodno mislimo da bez gvožđa, organizam ne može da obavlja vitalne funkcije, pogotovo što je ono esencijalna komponenta proteina – hemoglobin koji zapravo prenosi kiseonik kroz crvene krvne zrnce. Sigurno vam se mali milion puta desilo da u nekom periodu dana (bez obzira da li odmarate ili aktivno radite) osetite neobjašnjiv umor i nesnosnu vrtoglavicu – i to najčešće kad naglo ustanete. Ti simptomi se povezuju sa nedostatkom gvožđa i hroničnim umorom. Sindrom hroničnog umora (the Chronic Fatigue Syndrome) kao što sam naziv govori je sindrom, odnosno stanje konstantne fizičke i psihičke iscrpljenosti za koju ne postoji konkretan uzrok. Ono što je i te kako karakteristično za ovo stanje jeste nedostatak energije za bilo koju statičku ili dinamičku aktivnost. Veliki nedostatak ovog minerala u vašem organizmu može da dovede i do pojave anemije, u početku bezazlenog zdravstvenog stanja za koje je neophodna odgovarajuća terapija. Zapravo, anemija usled deficita gvožđa je najčešći tip anemije koji u najvećem broju slučajeva pogađa žensku populaciju.

Simptomi koji signalizuju ozbiljan nedostatak gvožđa jesu konstantan umor i premor bez obzira da li ste naspavani ili niste, vrtoglavica i tupa glavobolja, hladne ruke i stopala (koji se u ovom slučaju ne povezuju sa lošom cirkulacijom), lomljenje i listanje noktiju sa karakterističnom žutom bojom, bleda koža, opadanje kose, trnjenje nogu, kratak dah i osećaj da vam srce preskače na nekarakterističan način (nepravilan rad srca).

 

Namirnice bogate gvožđem koje morate uvrstiti u vašu ishranu:

 

#1 Cvekla – izuzetno omiljeno povrće koje možete jesti sirovo, u sastavu turšije, izrendanu sa šargarepom kako biste dobili ukusnu salatu. Sadrži izuzetno visok procenat gvožđa, a takođe ima u sebi sve ostale moguće minerale: kalijum, kalcijum, natrijum, magnezijum, jod, litijum, a zbog vitamina C i grupe vitamina B, smatra se odličnim čuvarem vašeg zdravlja u slučaju potencijalnih prehlada.

#2 Crna čokolada – osim što je nemerljivo zdravija od obične, mlečne čokolade, za ovu se od davnina poznato da sadrži flavonoide koji deluju kao antioksidansi za vaš organizam. Ublažava kašalj, poboljšava cirkulaciju, smanjuje visok krvni pritisak i hrani vaš organizam neophodnom količinom gvožđa. Međutim, umereno je konzumirajte jer sadrži određen procenat masti i ugljenih hidrata.

#3 Pasulj – poznat je i kao čuvar ženskog zdravlja. Dobar je za kardiovaskularna oboljenja, protiv moždanog udara, upale bubrega, hroničnog umora i stresa. Pomaže kod različitih oblika raka, pogotovo zbog činjenice da sadrži sve moguće vitamine i minerale (uključujući i visok procenat gvožđa).

#4 Spanać – štiti od svih vrsta bolesti i smatra se prirodnim lekom za različite oblike kancera, kardiovaskularnih bolesti i loš holesterol. Sadrži veliki procenat kalcijuma, vitamina C i gvožđa koji zadovoljavaju potrebe dnevnog unosa ovog minerala.

 

#5 Kopriva – ova zeljasta biljka nije toliko loša samo zato što ima ’’ljute’’ listove. Kopriva je prava mala riznica vitamina i gvožđa. Osobe koje imaju problem sa anemijom se preporučuje terapija konzumacije čaja od koprive. Jedna je od najcenjenijih lekovitih biljaka koja poseduje antivirusna, protivupalna, antibakterijska i diuretička svojstva. Umesto spanaća u jelima se često stavlja kopriva, a ukus joj je fantastičan. Uvrstite ovu namirnicu u svoj jelovnik, nećete pogrešiti.

 

Univerzalna dijeta prilagođena svakom tipu osobe

 

Mnogobrojni saveti, planovi ishrane i treninga, svakakvi trikovi, sve su to neizostavni delovi sveke od njih. Sta ste postizali primanjivanjem istih?

Večiti jo-jo efekat je postao glavni neprijatelj svih dijeta, jer nakon uloženog truda i rada, odricanja i žrtvovanja, izgubljeni kilogrami se vrate. Neretko se vrati i koji kilogram preko.

Lako je isplanirati jelovnik za svaki dan i odrediti hranu koje ćete jesti u okviru trajanja dijete. Ali šta se dešava kada završite sa njom?
Ukoliko želite da zadržite stečenu kilažu morate da nastavite da se hranite zdravo.

Predstavljamo vam “dijetu za svakoga”. Ona zapravo i nije “dijeta” u klasičnom smislu jer ne zahteva nikakvo odricanje ili striktan režim ishrane, već vas “samo” uči da se hranite i živite zdravo.

  • Jedite na svaka 3-4 sata
    Stabilno snabdevanje hranom čini vas punim energije tokom čitavog dana i ubrzava vaš metabolizam. Uzimajte manje obroke kako bi izbegli preterani unos kalorija odjednom.
  • Uvek doručkujte
    Aktivirajte vaš metabolizam čim ustanete i time ćete regulisati nivo šećera u krvi. Zaustavite potrebu za slatkišima pre nego što je i počela!
  • Što više sveže i sirove hrane
    Konzumiranje svežeg, sirovog voća i povrća je najbolji način da unesete sve hranljive materije koje one pružaju. Možda niste znali da svakom termičkom obradom gubite veliki deo njihovih nutritivnih vrednosti? Jedite ih sveže i birajte što šarenije.
  • Birajte protein iz različitih izvora
    Životinjski proizvodi sadrže visok nivo zasićenih masti. Malo mesa je u redu, ali često konzumiranje u velikim količinama može ozbiljno da našteti vašem srcu.
    Uzimanjem proteina iz izvora poput nemasnih mlečnih proizvoda ili orašastih plodova ćete dobiti istu količinu proteina, ali sa zdravim, nezasićenim mastima koje su zapravo dobre za vaše srce i sveukupno zdravlje.
  • Izaberite prave  žitarice
    Neophodno je unositi ugljene hidrate, pogotovo na početku dana, ali se pobrinite da unosite neobrađena, cela zrna. Obrađivanjem žitarica gubite ono najbolje iz njih – vlakna, vitamine i minerale. Izaberite hleb i testenine koji su napravljeni od celog zrna žitarica, kao i integralni pirinač.
  • Izbegavajte šećer
    Šećer je najveći neprijatelj vašeg tela. Ne samo da je glavni krivac vaše prekomerne telesne težine, već iz vašeg tela izvlači sve korisne materije. Ne sadrži ni jedan vitamin niti mineral, ali uzrokuje gubitak hroma, kalcijuma, fosfora i gvožđa. Takođe će poremetiti nivo šećera u krvi, a sve češće dovodi i do dijabetesa.
    Izbegavajte ga u potpunosti ili kao alternativu iskoristite prirodni šećer koga najviše ima u voću.
  • Ne zaboravite tečnosti
    Unosite puno vode u toku dana kako biste istopili masti, poboljšali energiju, hidrirali se i smanjili osećaj gladi.

Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.