Zašto se plivanje smatra najzdravijom fizičkom aktivnošću?

Prednosti plivanja su brojne. Plivanje može biti od koristi ljudima bez obzira na uzrast i sposobnosti – od najmlađih do najstarijih, od najsporijih do najbržih, ljudima sa povredama, trudnicama, početnicima i profesionalnim sportistima. Plivanje pozitivno utiče na mnoge aspekte života, uključujući fizičke, mentalne i emocionalne dobrobiti. Nije ni čudo što lekari, fizioterapeuti, psiholozi, lični i sportski treneri podjednako preporučuju plivanje kao jedan od najboljih načina da ostanete u formi.

 

Vrste i stilovi plivanja

 

Vrste plivanja su rekreativno, takmičarsko i maratornsko plivanje. Rekreativnim plivanjem može se baviti svako, bez obzira na godine, takmičarsko plivanje se najčešće prekida nakon 28 godine, a maratonsko nakon 50 godine života. Poznato je da postoje različite tehnike (stilovi) plivanja koji se primenjuju u skladu sa uzrastom, polom i efektom koji želite da postignete : slobodni stil (disciplina koja u teoriji pokriva bilo koji stil plivanja, ali je u praksi to najčešće kraul), leđni stil (takođe poznat i kao leđni kraul), prsni stil i delfin (ili leptir) stil. Ukoliko ne postoji zdravstvena prepreka (kontraindikacija), najpoželjnije bi bilo upražnjavanje svih stilova kako bi se postigao najbolji efekat i svi mišići se ravnomerno razvijali.

Plivanje je aktivnost koja ne zahteva puno, ali isto tako pruža mnogo benefita – kako fizičkom, tako i mentalnom zdravlju.

 

Kako plivanje utiče na vaše zdravlje?

 

Stručnjaci ističu da je plivanje najzdravija fizička aktivnost.

 • Utiče na visok krvni pritisak: Istraživanja su pokazala da plivanje vrlo laganim tempom, pozitivno utice na visok krvni pritisak. Preporučuje se plivanje 30 minuta, minimalno 3 puta nedeljno. Idealno bi bilo četiri, do pet puta. Krenuti sa kratkim stazama i dugačkim pauzama, a vremenom skraćivati pauze i produžiti putanje.
 • Utiče na nizak krvni pritisak: Iako niski krvni pritisak nije toliko opasan koliko i visoki, svakako je neprijatan. Laganim plivanjem dolazi do dubljeg disanja, a samim tim kiseonik uspeva da dođe do svih stanica u organizmu, što se ublažiti neprijatnosti niskog krvnog pritiska. Takođe, plivanje protiv otpora vode dovodi do poboljšanja cirkulacije, što će svakako dosta pomoći.
 • Pomaže obolelima od astme: Mnogi astmatičari prilikom treniranja i vežbanja dobijaju napade i upravo je to razlog zašto je plivanje najbolji izbor za njih. Tehnika disanja koja se odvija u toku plivanja jača mišiće koji omogućuju odvijanje izdaha, a koji je kod obolelih problematičan. Stilovi koji se preporučuju su : prsno ili kraul.
 • Otklanja bolove u leđima: Kako danas gotovo 90% populacije ima bolove u leđima, bilo da je ono u akutnom ili hroničnom obliku, preporučuje se leđno plivanje u nešto toplijoj vodi (od 27 do 30 °C). Izbegavati prsno i leptir plivanje.
 • Prevencija raka dojkeIstraživanja su pokazala da žene koje plivaju pet puta nedeljno i do 20% smanjuju rizik od oboljevanja od raka dojke.
 • Pospešuje cirkulaciju.
 • Redukuje težinu: Smatra se idealnim sportom za osobe sa prekomernom težinom. Plivanje ne opterećuje zglobove, a kalorije se brže sagorevaju jer – osim vežbanja i pokreta tela, Vi se suočavate sa otporom vode. U početku je preporuka lagano plivanje prsnom tehnikom ili slobodnim stilom minimalno tri puta nedeljno, u trajanju od 20 do 45 minuta. Kasnije se preporučuje i leđni stil.
 • Ravnomerno jača sve mišiće tela: U plivanju se istovremeno koriste mišići kako ruku i nogu, tako i mišići leđa, trbuha i prsa što dovodi do zatezanja čitavog tela.

Plivanje pruža i ostale pogodnosti:

  • Opuštajuć i miran oblik vežbanja
  • Oslobađa od stresa
  • Poboljšava koordinaciju, ravnotežu i držanje tela
  • Poboljšava gipkost
  • Takođe je terapija sa slabim uticajem za neke povrede
  • Predivan način za rashlađivanje u vrelim danima

 

Saveti za plivanje

Pre nego što odete na plivanje:

 • Uverite se da znate da plivate.
 • Odaberite sigurno okruženje, bilo to da je more, jezero ili bazen.
 • Nemojte preterivati ukoliko ste tek počeli da vežbate.
 • Posetite lekara ukoliko niste vežbali dugo.

Uz sve blagodati koje nam plivanje pruža, šteta bi bilo ograničiti ga samo na letnje mesece ili još gore – godišnje odmore. Plivanje bi trebalo upražnjavati čitave godine. Ako, nažalost, to nije moguće na otvorenom moru ili u prirodi, postoje brojni sportski centri, banje i hoteli.

 

 

U nastavku vam prikazujemo najposećenije (prema komentarima i ocenama korisnika) bazene u kojima možete trenirati, a ujedno i uživati u ovoj fantastičnoj aktivnosti:

 

#1 SRC Tašmajdan (Palilula, Beogradska 71, Beograd)

 

Svima prepoznatljiv bazen koji je dostupan svim korisnicima FitPass kartice. Sam zatvoren bazen je otvoren 13. decembra daleke 1968. godine i od tada je postao jedno od omiljenih mesta za rekreaciju svih ljubitelja plivanja. Kao i u otvorenom bazenu, obezbeđena je čistota vode do najvišeg stepena. U sklopu bazena nalazi se svlačionica i druge prateće prostorije. Povedite vama omiljene osobe i uživajte u plivanju baš na Tašu!

 

 

#2 Sportski centar Banjica – Vaterpolo klub Partizan (Banjica, Crnotravvska 4, Beograd)

 

Sportski centar Banjica se nalazi u jednom od najlepših delova Beograda, nadomak banjičke šume, svega pet kilometara od centra grada do kojeg se dolazi uz pomoć jako dobrih autobuskih i trolejbuskih veza. Svim korisnicima FitPass kartice, ovaj sportski centar nudi dva zatvorena olimpijska bazena. Zimski bazen je na raspolaganju našim korisnicima svaki dan u godini dok letnji bazen, sa moderno uređenim platoom za sunčanje i odmor predstavlja pravi magnet za sve posetioce.

 

#3 SC Čair (Centar, 9. Brigade bb, Niš)

 

Sportski centar Čair nudi ljudima željnim relaksacije, treniranja i opuštanja niz zanimljivih sadržaja. Olimpijski bazen dimenzija 21 x 50 x 2×2 m služi za vaterpolo, ronjenje, plivanje i sinhrono plivanje. Rekreacioni bazen kao što sam naziv govori služi za rekreaciju, obuku neplivača, školu plivanja i dečiji bazen. Objekat raspolaže sa tri timske kabine i garderobom za 2.000 kupača.

 

 

 

#4 Spens (Centar – Stari grad, Sutjeska 2, Novi Sad)

 

Sportski i poslovni centar ‘’Vojvodina’’, popularno nazvan SPENS (to je zapravo skraćenica od Stonotenisko Prvenstvo Novi Sadd održanog 1981. godine) je sportsko-poslovni centar koji se nalazi u Novom Sadu, u delu grada Stari Grad. Žitelji srpske Atine vrlo rado posećuju ovo mesto, željni zabave, rekreacije i dobrih učinaka na celokupno zdravstveno stanje. Spens ima dve hale: veliku i malu, ledenu dvoranu, zatvoreni bazen, kuglanu, trenažno-takmičarske sale za boks, džudo i stoni tenis, dva press centra i amfiteatar. Pored sportskih objekata, u njemu se nalazi i oko 200 lokala u kojima su smeštene mnogobrojne prodavnice. Svratite u Spens i uživajte u plivanju!

 

Nadamo se da smo vas ubedili u činjenicu zašto se plivanje smatra najzdravijom sportskom aktivnošću. Ne libite sebe zabave i zdravih navika, izaberite ovu aktivnost kao redovnu u svom kalendaru i vrlo brzo ćete se osećati bolje i ispunjenije u svakom segmentu.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *