Med – zašto se smatra čudesnom namirnicom za vaše zdravlje?

Prva asocijacija za jesen jesu vitamini. Neminovne su virusne prehlade koje se javljaju kao posledica hladnijeg vremena, čime vaš organizam reaguje na takve promene. Bez obzira na godišnje doba, briga o zdravlju treba i mora uvek biti vaš prioritet broj jedan. Ukoliko ste vlasnik/ca personalizovane FitPass kartice, sigurno ste upoznati i svesni činjenice da što brže usvajate zdrave životne obrasce, sebe dovodite u takvo stanje posle kojeg ćete se osećati lepše i bolje u sopstvenoj koži. Pročitajte u nastavku zašto se med smatra jednom od najzdravijih prirodnih namirnica. I ne preterujemo kada to kažemo.

 

I kao hrana i kao lek

 

I ovo je zaista tačno. Štaviše, u poslednjih nekoliko godina unazad, naučnici su postepeno razvili novu disciplinu, takozvanu – apiterapiju, koja se bavi pravilnom primenom pčelinjih proizvoda u svrhe lečenja i preventive. Čak iako niste preterani ljubitelj meda, sigurno ste od davnina, a i dan danas čujete u vašem okruženju koliko je med zdrav, a da vi zapravo toga niste ni svesni. Med je suštinski glavni pčelinji proizvod, a svakako su vam poznati i propolis, matični mleč, pčelinji otrov (koji je, iako možda paradoksalno zvuči dokazan kao jedan od najzdravijih proizvoda) kao i ostali produkti. Ukratko, njegovo veličanstvo med predstavlja nezaobilazni dodatak zdravoj ishrani i brojnim delikatesima, koristi se kako u hrani, tako i kroz zdrave napitke, lepšem polu je saveznik za savršenu kožu i predivnu kosu, a celokupan uticaj na zdravstveno stanje je nemerljiv. Postoji više vrsta meda u zavisnosti od brojnih činilaca, načina pravljenja i ostalih segmenata. Naši propisi, u suštini, propisuju tri grupe meda: cvetni med (dobijen od soka brojnih cvetonoša – kadulja, ruzmarin, bagrem), crnogorični med (dobijen od produkata takozvanih crnogorica – smreke, bora i ostalih), kao i medljikovac (dobijen od medne rose, medljike, koja se javlja na lišćarima). Isto tako, postoji i prepoznatljiv opšti med koji ima tamniju boju od ostalih vrsta i sadrži ostatke voska. Isto tako, poznata je i podela na regionalne, florističke i tehnološke medove, odnosno podela prema ovim navedenim osnovama. Ono što je uglavnom svim laicima, a naročito profesionalcima poznata podela jeste sledeća:

#1 Bagremov med, izuzetno tražen med koji je prepoznatljiv po svojoj svetloj boji i skoro pa neutralnom ukusu, pa ga mogu konzumirati sve generacije. Preporučuje se za prevenciju protiv kardiovaskularnih bolesti, za pušače koji žele da smanje ili u potpunosti izbace ovu naviku, kao i za svaku vrstu anksioznog stanja: nesanicu, nervozu i uplašenost. Kao i za bilo koju vrstu meda, pa i ovu, preporučuje se svako jutro i veče konzumacija jedne kašičice ovog meda (najbolje na prazan stomak) jer na taj način svi zdravi sastojci odlaze direktno u krv i krvne sudove.

#2 Lipov med, se izuzetno preporučuje kod virusnih prehlada i bilo kojih tegoba respiratornog sistema. Podstiče rad probave, kao i znojenje prilikom izbacivanja štetnih toksina iz organizma. Međutim, lipov med je zabranjen za konzumaciju od strane srčanih bolesnika!

#3 Livadski med, ili popularno cvetni med je produkt dobijen od različitih vrsta cveća, pa je zbog toga opijajućeg, odnosno aromatičnog ukusa. Izuzetno se preporučuje za podizanje imuniteta, za bilo koju vrstu alergije, a naročito kod sezonske astme. Kako biste ovo sprečili, preporuka jeste da tokom cele godine, ujutru i uveče uzimate jednu kašičicu ovog meda (svakako najbolje na prazan stomak).

#4 Lavandin med, za sve ljubitelje ove lila biljke, ovo je idealna hrana. Naime, sam proizvod je intenzivnog mirisa, ukusa i boje, omogućava bolju apsorciju vitamina, kalijuma, kalcijuma i gvožđa iz hrane. Preporučuje se trudnicama, ljudima koji imaju hronične probleme sa visokim krvnim pritiskom, osteoporozom i zubima. Konzumirajte ga tokom cele godine.

#5 Planinski med, jer je prva asocijacija na ovu vrstu meda izuzetno zdravi sastojci, odnosno čisto i nezagađeno planinsko, divlje bilje, pa je upravo zbog njihovog lekovitog dejstva izuzetno tražen.

#6 Šumski med, iliti još popularan kao medljikovac, je proizvod tamne boje i nezaboravnog ukusa. Doktori posebno preporučuju njegovu konzumaciju za respiratorne probleme i osobama koje imaju anemične tegobe, odnosno nizak nivo gvožđa u krvi. Isto tako, trudnice ne bi trebalo da ga zaobilaze tokom blagoslovenog stanja.

 

A znate li zašto je propolis toliko tražen?

 

Propolis ili pčelinji lepak je namirnica koja opravdava svoj kvalitet i cenu. Ako bismo krenuli od njegovog dobijanja, pčele radilice ovu smolu sakupljaju iz pupoljaka različitih biljaka, koja se u najvećem procentu sastoji od pčelinjeg voska, polena i eteričnih ulja. Blagotvorno dejstvo propolisa je poznato od davnina za bilo koju boljku ili zdravstveni problem. Pad imuniteta, zarastanje rana, ženske bolesti su samo neke od tegoba čija redovna konzumacija propolisa rešava. Kod respiratornih infekcija se poseno preporučuje upotreba kombinacije propolisa sa alkoholnim rastvorom na nekoliko načina: razmućivanjem u toplim napicima ili kroz kocku šećera. Dovoljna je odluka za korišćenje ovog prirodnog antibiotika u vašoj svakodnevnoj ishrani.

 

Spisak njegovih pozitivnih dejstava je beskrajan…

 

jer ne postoji doktor koji se neće složiti sa tezom da med nije lekovit i da nema učinka na vaše zdravlje. Jer ima. Međutim, ono što se izričito naglašava jeste činjenica da med jeste zdrav samo ako se konzumira u granicama normale. Šta to znači? To znači da bez obzira što med sadrži slobodne šećere (fruktozu i glukozu), njegova prekomerna konzumacija (odnosno prekomerni unos šećera) predstavlja nezdrav unos u naš organizam. Štaviše, naučno je dokazano da samo sirov med ima zdravstvene funkcije, a da zapravo skoro 90% meda koje nalazite u prodaji nema zdravstvena svojstva. Preporučuje se da vašu dozu ove namirnice nabavljate od pouzdanih pčelara, jer samo oni imaju sirov med (a to je onaj koji se vadi direktno iz košnica, bez dodatnog zagrevanja i umetanja aditiva).

“Ono što se izričito naglašava jeste činjenica da med jeste zdrav samo ako se konzumira u granicama normale.“

Med kao takav, daje odličan bust energije, pa se preporučuje svima koji učestvuju u manjim ili većim fizičkim naporima; isto tako, med jača imunitet i smanjuje alergiju, spušta holesterol i visok krvni pritisak, intenzivno se koristi u kozmetičke svrhe kao dodatak prizvoda za očuvanje lepote i elastičnosti kože i kose, omiljeni je saveznik u borbi sa respiratornim problemima, čuva kompletan kardiovaskularni sistem, poboljšava cirkulaciju, povećava kvalitet sna, utiče na smanjenje stresa, a čest je i saveznik različitih režima ishrane.

Ono što se preporučuje jeste njegova konzumacija na prazan stomak ili barem sat vremena pre jela, a naročito kroz tople napitke i to samo specijalizovanom, drvenom kašičicom, nikako metalnom. I to naravno u ograničenim količinama.

Potrudite se da ako već niste, med svrstate u vašu obaveznu, svakodnevnu rutinu i garantujemo vam da će vam to biti jedna od najbolje donešenih odluka. Jer se tiče vašeg zdravlja. A šta ima bolje od konzumacije prirodnih proizvoda?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *