Čudesna bobica: Najzdravija biljka na svetu


Prirodni lekovi su najzdraviji izbor za vas. I to se poslednjih godina sve više propagira, u smislu isticanja važnosti o zdravoj, umerenoj i kvalitetnoj ishrani. Prevashodno misleći na delimično ili u potpunosti organske proizvode koji vam obezbeđuju sve neophodne sastojke. Prva asocijacija na bilo koje godišnje doba, u ovom slučaju jesen jesu hladno vreme, šarenilo boja, ukusa i mirisa, a sportskoj zajednici početak nove, izazovne sezone. Bilo da ste profesionalni sportista ili samo rekreativac, jesen označava start određenog broja odluka. Među njima jeste i prelazak na unapređenu ishranu koju obeležavaju sezonske namirnice na jesenjoj trpezi. Ukoliko ste vlasnik/ca personalizovane FitPass kartice, sigurno ste upoznati sa našim FitPass klubom (FP Club) u okviru kojeg ostvarujete raznovrsne popuste, a uključuju raznovrsne usluge restorana zdrave ishrane, nutricionista i usluge brojnih medicinskih ustanova. U nastavku vam dajemo prikaz namirnice koja se smatra možda i najzdravijom biljkom na svetu – aronija.

 

Zašto aronija?

 

Ova već sada popularna bobica (Aronia melanocarpa), poreklom iz Severne Amerike, za vrlo kratko vreme je stekla ogromnu popularnost na našim prostorima. Njena lekovitost je odavno poznata prethodnim civilizacijama, a njena vrsta, takozvana sibirska borovnica ili sibirska aronija koja se gaji u izuzetno hladnim uslovima, dajući tako ukusne i zdrave bobice. I dan danas se lekovitost ovih malih, tamnih bobica proučava u laboratorijama širom sveta. Pre njene upotrebe, svuda i uvek se ističe činjenica o dozvoljenom unosu ovih bobica: jedna kašika svežih bobica je preporučen dnevni unos. Naučno dokazana svojstva su brojna, a evo nekih u nastavku:

 

#1 Aronija uništava ćelije raka

Naučno je dokazano da sastojci i jedinjenja iz aronije uspešno štite organizam od rizika dobijanja raka debelog creva, kao i da ubijaju obolele ćelije ove maligne bolesti. Bez obzira na stanje, sok ili sveži plodovi su nešto što ne smete preskakati u ovom procesu.

#2 Aronija štiti vaš probavni sistem

Ukoliko dugo mučite muku sa želucem ili celokupnim probavnim sistemom, suve bobice aronije su rešenje za vas. Redovnim unošenjem suvih bobica aronije, vašem telu obezbeđujete onu količinu vlakana koju inače ne biste dobili u tolikoj količini i to prirodnim putem. Isto tako, redovnom konzumacijom aronije poboljšava se rad stolice, rad creva, smanjuje se takozvani loš holesterol, a želudačni problemi i dijareja postaju prošlost zahvaljujući ovom plodu.

#3 Aronija kao lek za prehladu i respiratorne tegobe

Redovna konzumacija aronije štiti vaš organizam od virusnih infekcija, jer ima antivirusna svojstva koja eliminišu eventualne prehlade. Zbog visokog sadržaja vitamina C, svrstava se u red antibakterijskih proizvoda, a konzumacija čaja ili svežih bobica je i te kako preporučljiva tokom perioda prehlada.

#4 Aronija čuva vaše oči

I to je naučno dokazana tvrdnja. Ove bobice sadrže veliku količinu beta karotena koji štiti vaše oči od brojnih infekcija, uključujući i dobijanje katarakte. Baš zbog toga što spada u sam vrh najjačih antioksidansa, aronija je suvo karotensko zlato u borbi sa bolestima i infekcijama. Isto tako, aronija sadrži i flavonoide koje štite oči od takozvane makularne bolesti (koja prouzrokuje neprijatne upale oka, a pogađaju stariju populaciju).

#5 Aronija u službi čuvanja urinarnog trakta

Porazna činjenica jeste ona koja govori o brojki od milion ljudi na svetu koji boluju od neke bolesti urinarnog trakta, najčešće upale mokraćnih kanala koju prouzrokuje bakterija ešerihija koli. Većini je poznat onaj neprijatni bol i peckanje, sa tegobama koje se u nekom vremenskom periodu vrate. Čaj od lišća aronije, kao i čist sok bez dodatih šećera uspešno rešavaju ove neprijatne boljke.

#6 Aronija u borbi sa viškom kilograma

Zbog opštepoznate činjenice da aronija sadrži izuzetno mali broj kalorija i masnoća, ona istovremeno sadrži i dijetalna vlakna, pa se zbog toga svrstava u grupu najzdravijih biljki na svetu. Uspešna je u režimima ishrane, gde se u dogledno vreme, bez ikakvih povrtanih efekata gubi nakupljena masnoća oko kritičnih delova tela.

#7 Aronija protiv loše cirkulacije i sindroma ’’hladnih stopala’’

Oni koji se godinama unazad muče sa lošom cirkulacijom znaju koliko hladne šake i stopala mogu biti nesnosni problemi, pogotovo ako su oni genetske prirode. Upravo bobice aronije doprinose većoj elastičnosti krvnih sudova, sprečavaju njihovo začepljenje i doprinose smanjenju upala, čime zapravo dezinfikuju celokupni kardiovaskularni sistem. Isto tako, aronija održava normalan krvni pritisak, pa se uveliko sok ili čaj od lišća aronije preporučuju u rešavanju ovih tegoba.

 

Ono što vam takođe od zdravih namirnica preporučujemo jesu i:

 

#1 Cimet – da, da, dobro ste pročitali. Cimet je u srednjem veku bio smatran elitnim začinom – i to sa razlogom! Prepun je mangana, vlakana, kalcijuma i gvožđa, što ga čini savršenim začinom za vaše obroke. Smanjuje nivo šećera u krvi, poboljšava insulinsku osetljivost, ubrzava metabolizam i na prirodan način suzbija apetit. Eksperimentišite sa cimetom i otkrijte svoju omiljenu kombinaciju – palačinke sa jabukom i cimetom, cimet sa jogurtom, voćem ili sladoledom.

#2 Đumbir – đumbir je koren poreklom iz Indije, a danas se gaji i u Japanu, Zapadnoj i Južnoj Americi. U lekovite svrhe se koristi preko 5000 godina – sa razlogom. Može se koristiti svež ili u prahu (prethodno se osuši koren), ima antibakterijsko i protivupalno dejstvo, pomažeu lečenju mnogih bolesti – preko bronhitisa i bronhijalne astme, preko zapaljenja jetre i bubrega do artritisa. Na prirodan način poboljšava cirkulaciju krvi, otklanja toksine i regeneriše bolesno tkivo. Time dolazi do razlaganja gustih tečnosti u organizmu, stagnirane tečnosti ponovo protiču, organizam je ponovo zdrav, a čovek opet dolazi u stanje opuštenosti koje ga čine srećnim.

#3 Mandarine – jesen sa sobom donosi niže temperature i mnoštvo sezonskih virusa i prehlada. Mandarine su voće prepuno antioksinadima koje, ne samo da vam mogu pomoći da smršate, već i da poboljšate svoj imuni sistem. Sadržeći manje od 50 kalorija po voćki, mandarine uspešno uslišuju potrebu za slatkišima i smanjuju apetit.

#4 Nar – nar ili super-voće, kako ga drugačije nazivaju, je voće za koje se tvrdi da je efikasno protiv bolesti srca, visokog krvnog pritiska, upala i nekih kancera, uključujući i rak prostate. Sadrži vitamine A, C, E i B5, minerale (kalijum i gvožđe) i brojne antioksidante (posebno bitan – tanin). Od njega se mogu praviti sokovi, sirupi i razni dezerti, ali ukoliko želite da ga koristite za mršavljenje najbolje je da ga jedete.

Ne zaboravite i ne zapostavite vaše zdravlje. To se prevashodno odnosi na učestalo korišćenje i svrstavanje aronije u vaš svakodnevni jelovnik. Bez obzira da li ste zdravi ili ne. Ne kaže se sa razlogom da je ova biljka najzdravija, a verujemo da će vam uskoro postati omiljena.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.