Jednostavne i efikasne strategije za smanjenje stresa


Lista ”okidača” je beskonačna

Ne postoji magično dugme koje ćete pritisnuti i tako se osloboditi nakupljenog stresa. Brojni su faktori koji dovode do toga da u jednom momentu ”pregorimo”. I nažalost, ne postoje ekspresna rešenja. Isto tako, postoji lista okidača stresa koje možemo na ovaj ili onaj način prevideti i sprečiti da do njih uopšte i dođe. Ono što vam uvek možemo savetovati jeste da (ukoliko niste) počnete da se bavite određenom fizičkom aktivnošću koja će vam pomoći da sebe i svoje zdravlje sačuvate od bespotrebnih nerviranja i anksioznih stanja. Porazna je činjenica ta da su istraživanja Instituta za zdravstvenu zaštitu ”Batut” pokazala da je skoro 45% našeg stanovništva pod konstantnim stresom. Ukoliko ste vlasnik/ca personalizovane FitPass kartice verujemo da ste odabrali omiljeni sportski objekat u kojem ćete izbaciti višak negativne energije i prikupljene nervoze. Rešenje postoji, pa vam u nastavku teksta prikazujemo nekoliko jednostavnih strategija koje možete odmah preduzeti kako do stresnih situacija ne bi ni došlo.

 

#1 Praktikujte meditaciju

Praktikujte meditaciju s razlogom

 

Ne, meditacija nije loša, niti zarazna. Naprotiv – toliko dobra može doprineti vašoj mentalnoj higijeni, da se ona ustalila u svakodnevnu rutinu mnogih ljudi. Prevashodno je naučno dokazano koliko svakodnevna 10-minutna meditacija oslobađa od prikupljenog stresa i nervoze. Ustanite ranije, fokusirajte se na neku lepu misao, zvuk, miris ili fragment oko vas i vrlo brzo ćete osetiti njene benefite. Ukoliko vas tišina još više zbunjuje, uvek u pozadini možete pustiti smirujuću, tihu muziku i uživati u meditaciji. Ukoliko niste jutarnji tip, onda je vreme pred spavanje idealno za ovu aktivnost.

 

#2 Započnite svoj dan na pravi način

 

Pronađite svoj mali, jutarnji ritual i pridžavajte se njega

Koji je to pravi način, zavisi samo od vas. Ono što nikako ne preporučujemo jeste da nakon alarma instant uključujete internet i proveravate vaše mejlove i naloge na društvenim mrežama. Štaviše, dodatno će vas uzrujati. Ustanite, skuvajte čaj, doručkujte. Odslušajte omiljenu pesmu ili pročitajte jedan pasus opet vama omiljene knjige. Uradite par vežbi za istezanje. To nije gubljenje vremena, već 10-minutna rutina koja će vas učiniti dodatno produktivnim.

 

#3 Popišite listu stvari koje vam izazivaju stresna stanja i situacije

 

”Bacite” sve na papir i skoncentrišite se ispunjenje toga

Prvi savet ne samo kod ovog aspekta, već kod bilo kojeg segmenta vašeg života, jeste da uzmete papir i olovku. Popišete stvari, aktivnosti i događaje. U ovom slučaju – listu stvari zbog kojih se budite nervozni i ostajete u stanju panike, straha, tuge i nezadovoljstva tokom celog dana. Kada eliminišete ono što vam smeta, precrtajte sa spiska. I što je najvažnije – budite zahvalni svakog dana na nečemu što imate, a što možda drugi nemaju. Zahvalnost je momenat koji će vam alarmirati da je vaš život jedan, jedinstven i samo vaš.

 

#4 Nikako ne zapostavljajte bilo koji oblik fizičke aktivnosti!

 

Izaberite fizičku aktivnost u kojoj se osećate najbolje

Ne postoji bilo koji oblik fizičke aktivnosti koji ne čini dobro vašem zdravstvenom stanju. Ukoliko niste ljubitelj teretane, uvek izaberite neki grupni sport; šetnja, plivanje, vožnja bicikla su uvek odlične opcije. Pa čak i prosti kućni poslovi će vas zaokupirati. Ne dozvolite sebi da vas stres proguta, već pružite sebi priliku da se osećate dobro i korisno. Zbog toga je FitPass kartica idealno rešenje kada želite da kombinujete ove aktivnosti.

 

 

#5 Pronađite svoju sigurnu luku u okruženju oko vas

 

Ko je vaša sigurna luka?

Nažalost, trenutna digitalna era nas sve više čini otuđenim jedni od drugih, a vreme je i te kako ograničeno. Pogotovo slobodno vreme u kojem ćemo se opustiti. Sigurni smo da kad nastupi loš period sa svojim usponima i padovima želite da pronađete svoju sigurnu luku u dobrim ljudima oko vas. Roditelji, dragi prijatelji, pa čak i treća neutralna lica kroz običan, iskren razgovor vam pomoći da se osetite bolje. Kad na svetlo iznesete vaše probleme i strepnje, lakše ćete se sa njima suočiti. Obična šetnja sa vašim prijateljem, igra sa vašim kućnim ljubimcem ili gledanje omiljenog filma su mala zadovoljstva koje treba praktikovati kad god mislite da nema dalje sa količinom stresa koju proživljavate.

 

I zapamtite – niste sami. Toliko je načina da se osetite bolje. Promenite neke stvari u svojoj svakodnevnoj rutini i videćete da je stres prolazan. Ne dozvolite da vaši dani budu protraćeni, već ih iskoristite na način zbog kojeg ćete vi biti srećni i ispunjeni, pa makar to bilo ispijanje čaja sa vašim najboljim prijateljima ili čas joge koji ste propustili prošle nedelje. Mi vam podržavamo u svakoj odluci koja se tiče vašeg zdravlja.

U nastavku vam, između ostalog, preporučujemo opuštajuću muziku, uživajte u malim i lepim zadovoljstvima:


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.