Osam mitova o ishrani u koje morate prestati da verujete


Saveti za zdravu ishranu možete pronaći na svakom uglu, ali pitanje je koliko su oni transparentni i tačni. Pogotovo zbog činjenice da se trendovi u ishrani periodično i brzo menjanju. Ukoliko ste vlasnik/ca personalizovane FitPass kartice, sigurno ste upoznati sa benefitima koje ostvarujete u sklopu FitPass kluba (FitPass Club), a koji uključuju popuste kod naših partnera, a vezani su za segmente zdravog života.

U nastavku teksta pročitajte najčešće mitove o ishrani u koje populacija naširoko veruje, ali zapravo ne postoji osnov da se klasifikuju kao mitovi.

 

Mit #1 Kafa dovodi do dehidracije

Ovo je manje-više poznat mit o kojem se još manje zna, a uveliko se priča. Svima je poznato njeno diuretičko delovanje, a i činjenično stanje je da kafa kao napitak sadrži dosta vode. Međutim, postoji ustaljeno mišljenje da ona dehidrira vaš organizam što je zapravo netačno, jer količina tečnosti koju biste uneli i koja bi vas dovela do dehidracije je zapravo enormna i nezdrava. Stoga – ne, kafa neće dehidrirati vaš organizam i ne preterujte sa njenim unosom na dnevnom nivou!

Mit #2 Žumanca su loša po vaše zdravlje

Jaja uključujući proteine, sadrže i holesterol, a postoji uverenje da je zbog toga žumance kaloričnije i nezdravije. Mnoga istraživanja su pokazala da celo jaje kao takvo jeste deo zdrave ishrane i ne može dovesti do toga da se gore osećate. Samo u svemu imajte meru.

Mit #3 Prirodni šećer je zdraviji od njegove prerađene verzije

Šećer je šećer. I to je činjenično stanje. Slikovito rečeno, šećer u jabuci je isti kao i u kašičici kojom ćete zasladiti kafu. Jedino je razlika u načinu na koji naša tela razgrađuju šećer kada se kombinuje sa drugim sastojcima poput vlakna i proterina. Šećer u celom voću zajedno sa vlaknima usporava varenje i sprečava nagli skok šećera u krvi. Ali kada iscedite sok, pijete sirup ili jedete med, vaše telo reaguje na isti način kao i šećer u nekom gaziranom piću.

Mit #4 Organska hrana je automatski zdravija

Ovaj mit je najšire rasprostranjen. Naime, sam pridev ’’organski’’ automatski asocira na zdravlje. Međutim, istina je da su organske grickalice i dalje grickalice, kao što je organski čokoladni sirup još uvek organski čokoladni sirup. Isto tako, organski kolačići, krekeri, čips i slatkiši imaju istu količinu šećera, masti i praznih kalorija kao i neorganske verzije. Nemojte se odmah ’’hvatati’’ na ovaj momenat, već se detaljno informišite o sastojcima koje unosite u vaš organizam.

Mit #5 Margarin je zdraviji od putera

Margarin sve više postaje popularan, ali on zapravo sadrži trans-masne kiseline (hidrogenizovana ulja), koje su po vaše zdravlje gore nego prirodno zasićene masnoće u maslacu. Margarini se generalno ne preporučuju baš zbog ove gore činjenice, ali ako ste njihov ljubitelj, uvek birajte one sa maslinovim uljem kako biste dobili dobru dozu zdrave masnoće na biljnoj bazi.

Mit #6 Salate su uvek zdraviji izbor

Misleći da kada birate salate za obrok, zapravo smatrate da je to zdrava opcija. Međutim, svi oni dodaci na njoj čine skup masnoća, šećera i kalorija koji takvo jelo skupa čine jednako bombastično kao i bilo koji hamburger. Pokušajte da izbegnete prelive poput onih kremastih, sirnih namaza, krutona ili zaslađenog, sušenog voća. Ostali sastojci poput avokada i orašastih plodova su zdravi, ali u malim količinama pa se poslužuju u prevelikim količinama. Da biste bili sigurni da je vaša salata što zdravija, potražite je sa zelenim povrćem, nemasnim proteinima, malom porcijom zdrave masti.

Mit #7 Ne postoji razlika između dobrih i loših masti

Mit o kojem se i dalje vode određene polemike, ali činjenično stanje je takvo da su masti neophodan činilac zdrave ishrane. Ljudi idu logikom da se izbacivanjem masti iz ishrane direktno smanjuje broj unetih kalorija, ali je zapravo cilj izabrati prave masti, bez kompletnog izbacivanja istih. Kada se masnoća ukloni iz ishrane, ona se obično zamenjuje šećerom ili soli, što je opet nezdrava opcija i mnogo štetnija po vas.

Mit #8 Bićemo zdraviji ukoliko u potpunosti izbacimo gluten iz ishrane

Mit koji je široko rasprostranjen. Zašto? Naime, nisu sve namirnice bez glutena napravljene na podjednako zdrav način. Na primer, hlebovi i određeni polu-gotovi proizvodi u svom sastavu imaju brašna koja su rafinisana i siromašna hranljivim sastojcima. Ukoliko u bilo kojem momentu sumnjate da ste osetljivi na gluten, obavezno idite na testiranja i preduhitrite eventualne negativne posledice po vaše zdravlje.

 

 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.