Na koji način su hroničan umor i vremenske (ne)prilike povezane?


Iliti – zašto se u poslednje vreme konstantno osećate umornim? Sindrom hroničnog umora kao što sam naziv govori je sindrom, odnosno stanje konstantne fizičke i psihičke iscrpljenosti za koju ne postoji konkretan uzrok. Zapravo, ovo stanje je posledica nekoliko faktora i može trajati i duže od šest meseci. Čak i godinama. Zbog toga postoji dilema oko toga da li hroničan umor spada u bilo koje medicinsko stanje. Možda univerzalni odgovor za pojavu hroničnog umora jeste savremen način života, gde važi univerzalna relacija: hroničan umor = hroničan, dugotrajan stres. Ukoliko ste vlasnik/ca personalizovane FitPass kartice, sigurno znate da u skupu od 650 sportskih objekata možete izabrati onaj u kojem ćete se najbolje osećati po pitanju fizičke aktivnosti i uopšteno – rekreacije.

 

Razlozi zašto ste konstantno umorni (pored nedovoljnog broja sati spavanja):

 

#1 Anemija

 

Sigurno ste na ovaj ili onaj način imali dodira sa anemijom, ili barem nekim njenim blažim oblikom. Ukoliko imate osećaje konstantnog umora preko dana, hladno vam je, kratkog ste daha i vrti vam se u glavi – znači da ste anemični. Procenjuje se da je skoro 5 miliona Amerikanaca anemično. Najčešći uzroci uključuju nedostatak gvožđa, trudnoća i stresni periodi. Ukoliko niste sigurni, izvadite krv kod lekara, koji će vam na osnovu rezultata preporučiti određen režim ishrane ili dodatke prehrani. Gvožđe u crvenom mesu ili plodovima mora se izuzetno preporučuju. Na taj način ćete spojiti zdravo i korisno, a i postepeno ćete rešavati ove zdravstvene probleme.

 

#2 Apneja

 

Apneja zvanično predstavlja kratkotrajni prekid disanja ili pauzu u disanju koja traje duže od 3, a kraće od 10 sekundi. Tada istovremeno dolazi do kratkotrajnog pada krvnog pritiska, bledila i usporenog rada srca. Ovaj poremećaj dovodi do povećanja rizika od moždanog udara i malignih oboljenja. Naš najtopliji savet jeste da posetite lekara kako bi vam odredio pravilnu terapiju. Velika mogućnost jeste situacija u kojoj imate ovaj poremećaj, ali niste svesni da vam se to dešava.

 

#3 Anksiozna i depresivna stanja

 

Depresija i anksioznost su iscrpljujući. U istraživanju od 2018. godine, umor i stres su zahvatili više od 90% svetske populacije. Čak i blaži oblici ovih stanja mogu učiniti da se osećate umorno. Problemi sa spavanjem, uključujući i loš kvalitet života su simptomi depresije. Osim umora, ljudi usled hroničnog stresa takođe doživljavaju tugu, gubitak volje, probleme sa koncentracijom i imaju slab apetit. Za svaki zdravstveni problem postoji rešenje. Stoga, nemojte se libiti da ćutite o svom stanju, već potražite savet i bilo koju vrstu podrške.

 

#4 Problemi sa tiroidnom žlezdom

 

Nepravilan rad štitne žlezde može biti razlog zašto ste stalno umorni. U slučaju pojave hipetireodizma (posledica nedovoljne proizvodnje, nedovoljnog dejstva ili neadekvatne raspodele hormona štitne žlezde), ona usporava sve metaboličke procese. Hipetireodizam može, između ostalog, da prouzrokuje loše spavanje, gojaznost, suvu kožu, slabost mišića i depresivna stanja. Nemojte se igrati po pitanju ovog zdravstvenog problema, već kod nadležnog endokrinologa utvrdite koja terapija vam je neophodna kako biste se što pre osećali bolje.

 

I na kraju…

 

…ukoliko shvatite da nijedan od ovih prethodnih razloga nije uzrok vašeg konstantnog umora, ne postavljajte sami sebi dijagnozu, već pravac kod doktora koji će vam pomoći da svoje zdravstveno stanje poboljšate na najefikasniji mogući način. A za svaku ostalu vrstu podrške, stojimo vam na raspolaganju.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.