Provereni trikovi za postizanje boljih rezultata u teretani


Najteže je početi. Pogotovo ako je reč o fizičkoj aktivnosti. Da li znate da više od 1,4 milijarde odraslih širom sveta ima povišen rizik od infarkta i moždanog udara zbog nedovoljne fizičke aktivnosti? Kako se navodi u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, preporučeno trajanje fizičke aktivnosti je 150 minuta nedeljno. Možda zvuči kao mnogo, ali zapravo nije. Ukoliko ste vlasnik/ca personalizovane FitPass kartice, verujemo da ste odabrali vama najomiljeniji objekat u kojem možete da trenirate. U nastavku teksta, pročitajte koji su to provereni trikovi, koji su realni, jasno definisani i napraviće progres vašeg zdravstvenog stanja:

 

#1 Ne smete preskakati zagrevanje i istezanje!

 

Ovo su dve krucijalne aktivnosti kod vežbanja. Neophodno je zagrejati telo pre glavnog treninga. Da li će to biti trčanje na traci ili nordijsko skijanje na primer, na vama je. Bitno je da od 15 do 20 minuta utrošite na zagrevanje tela. Isto tako, mnogi vežbači zaboravljaju istezanje jer obično njegovim neizvođenjem dolazi do neprijatnih upala mišića.

 

 

#2 Trening snage najmanje 2x nedeljno

 

Trening snage je ako ne najvažniji, onda sigurno jedan u 3 najbitnija treninga. Osim što gradi mišiće (ako se vežbe rade pravilno), sagoreva masti i poboljšava gustinu kostiju. Planirajte najmanje dva treninga snage nedeljno kako biste dostigli ove benefite. Odredite koju partiju mišića ćete raditi taj dan i budite disciplinovani.

 

#3 Pravite naizmenične pauze tokom kardia

 

Iako mislite da ovo nema nekog naročitog smisla, varate se. Između trčanja na traci, vožnje bicikla i nordijskog skijanja napravite male, ali značajne pauze kako bi se vaše telo naviklo na reakciju nakon konstantnog vežbanja jedne aktivnosti. Ubrzo ćete privići na ove momente.

 

 

#4 Vežbajte napolju

 

Ništa bolje ne motiviše kao vežbanje na otvorenom. Osim što ćete biti inspirisani, raspoloženiji i energičniji, aktivnosti na otvorenom utiču na smanjenje stresa i povećanje zadovoljstva. Sunčevom svetlošću ćete istovremeno apsorbovati vitamin D. Samo izaberite omiljenu akitvnost (šetnju, trčanje, biciklizam) od 2 do 3 puta nedeljno i uživajte.

 

#5 Započnite jutro na kvalitetan način

 

Čim ustanete, uradite jednostavne funkcionalne pokrete – bilo da je istezanje celokupnog tela, vežbe za ruke i ramena, jer za njih uvek možete pronaći do 10 minuta vašeg vremena. Na taj način svakodnevno radite na svom zdravlju, poboljšavajući fleksibilnost i mobilnost mišića. To važi i za teretanu. U pauzi između određenih treninga na spravi, uradite kratku seriju ovih prostih, ali značajnih vežbi.

 

 

#6 Tajna je u rekvizitima

 

Doktori preporučuju da pre treninga iskoristite rekvizite u vašem fitnes centru – istežite se na lopti ili metalnom valjku, tako ćete dodatno zagrejati telo pre glavnog treninga, a smanjiti eventualne povrede nakon vežbanja.

 

#7 Stajanje može uvek da pomogne

 

Ako imate aktivan posao koji vas stalno održava u pokretu – odlična vest. Ali za one čitaoce koji su vezani sedenjem tokom radnog vremena, to može izazvati posledice po zdravlje. Zapravo, istraživanja su pokazala relaciju između prekomernog sedenja i prerane smrtnosti. Čak iako zvuči smešno, stavite podsetnik na telefonu ili računaru da svakog dana stojite oko pola sata na nogama. Dovoljno dobrog ćete uraditi po vaše zdravlje.

 

 

#8 Poštujte raspored spavanja

 

Bespotrebno je reći da spavanje ’’gradi’’ vaše zdravlje. Štaviše, preporučeno je od 7 do 9 sati sna. Premalo sati sna dovodi do pada imuniteta, dijabetesa i uvećanog stresa. Pogotovo ako se aktivno bavite fizičkom aktivnošću, jer je vašim mišićima potreban odmor i vreme za rast.

 

 

#9 Doručak je najvažniji obrok!

I ovo je činjenica koju bi valjalo često ponavljati. Doručak nemerljivo utiče na vaše zdravlje, pogotovo što utiče na nivo vaše energije tokom dana. Pogotovo ako nakon njega idete u teretanu. Vodite računa o sebi, jer kao što već znate – mišići se grade najviše u kuhinji, pa potom u teretani.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.