Benefiti ranog ustajanja

Malo ko se može pohvaliti velikom željom za ranim ustajanjem. Ako vaša jutarnja rutina podrazumeva snooze dugme i skrivanje ispod pokrivača, to će svakako uticati na vaše raspoloženje. Ranoranioci imaju tendenciju da budu srećniji i svakako zdraviji od onih koji nisu preterani ljubitelji preranog buđenja. I činjenica je da rano ustajanje sa sobom nosi brojne benefite, samo je potrebno da ih postepeno uključujete u vašu rutinu. Na koji način, pročitajte u nastavku:

 

#1 Imaćete veću obavezu prema treninzima

 

Što se ranije budite, veća je verovatnoća da ćete biti aktivni i održavati redovni raspored vežbanja – a kao što znamo, vežbanje stimuliše hormon sreće. Ranoranioci su aktivniji i svakako da imaju više vremena za više radnji, dok su noćne sove sklonije da pronađu izgovore za preskakanje vežbanja. Čak iako niste raspoloženi ili u kondiciji da rano ujutru vežbate, to možete nadoknaditi umerenom šetnjom ili vožnjom bicikla. Probajte, shvatićete i zašto.

 

#2 Konzumacija zdravijih dijeta

 

Definitivno je nauka pokazala da zdrava ishrana kao takva smanjuje izglede za razvoj depresije. Logika je sledeća: što duže ostajete u krevetu, manje vremena ćete imati za pravljenje hranjivog doručka. Oni koji se rano bude ne samo da jedu zdraviji doručak, već su svi preostali obroci isto toliko hranljivi i korisni po vaš organizam.

 

#3 Spavajte više…

 

…ali na pametniji način. Ako većinu noći provodite bacajući se i okrećući se po krevetu, svakako da su mrzovolja i neraspoloženje logična posledica jutarnjeg buđenja. Prema najnovijim istraživanjima iz 2019. godine, ranoranioci imaju tendenciju da bolje spavaju, samim tim imaju pravilnije obrasce spavanja i manje su podložni pospanosti tokom dana. U svoju rutinu ubacite barem 7h neprekidnog sna. To ujedno uključuje i tačno ustajanje i tačni polazak u krevet. Samo budite istrajni u nameri da svoju rutinu kvalitetno poboljšate i unapredite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *