Kreativni i jednostavni recepti sa chia semenkama


Chia semenke postale su jedne od najpopularnijih namirnica, a zbog mnogobrojnih zdravstvenih prednosti koje pružaju smatraju i „super hranom“. Zbog svog lekovitog dejstva i hranljivih vrednosti, kroz istoriju su bile veoma cenjene što dokazuje i činjenica da su se jedno vreme koristile i kao valuta za plaćanje. 

Chia Semenke se preporučuju svima koji žele da stvore zdrave navike i poboljšaju kvalitet svog života. Ne sadrže šećer, gluten niti okside, ali su bogate antioksidantima, mineralima i prirodnim vlaknima koji postižu efekat brže razgradnje masti u telu, zbog čega se preporučuju svima koji žele da izgube višak kilograma i regulišu telesnu kilažu. Lako se kombinuju sa raznim jelima, daje osećaj sitosti i odlična je zamena za gotovo sve slane grickalice.

Prema naučnim istraživanjima, 28 grama chia semena sadrži 138 kalorija, 8 grama masti, 12 grama ugljenih hidrata, 10 grama vlakana i 5 grama proteina. To znači da samo jedna puna kašika dnevno obezbeđuje 18% dnevnih potreba kalcijuma, 27% fosfora, 30% mangana i nešto manju količinu kalijuma, cinka i bakra.

Nutritivne vrednosti

Zbog svog neutralnog ukusa, Chia semenke možete koristiti kao dodatak mnogim jelima. Najbolje se slažu u kombinaciji sa salatama, u pripremi testa, peciva ili kolača, a samlevene ih možete potopiti u jogurt ili pudinge.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko kreativnih načina koji uključuju upravo ovu super hranu, a lepa vest je ta da ih možete konzumirati kroz sva tri obroka:

#1 Sa jajima

Ništa bolje kao jutarnji omlet, koji možete da kombinujete sa bilo kojom zdravom namirnicom, a u ovom slučaju – sa chia semenkama. Standardnoj smesi dodajte i kašiku ovih semenki (možete i više) i uživajte u ukusu. Verujemo da će vam ovo uskoro postati rutina.

#2 U salatama

Dresinzi za salatu su i te kako omiljeni jer možete uključiti bilo koje sezonsko voće ili povrće, a pogotovo koštuničavo voće. Sosevi su odavno postali nezamenljivi pogotovo ako oni sadrže chia semenke.

#3 U džemu

Da, dobro ste pročitali. Kako biste napravili džem bez konzerviranja možete koristiti chia semenke. To zgušnjava ovu poslasticu bez dodatog šećera. Jednostavno, kuvajte svoje omiljeno voće do momenta dok ne počne da se krčka. Tada, dodajte chiu i limunov sok i mešajte umereno dok ne dobijete smesu željene gustine.

#4 Kao sastojak hleba

Ukus vaše omiljene testenine ili sličnog proizvoda može biti lepši ako osnovnoj smesi dodate ove semenke. Iako možda niste ljubitelj pečenja hleba po velikim vrućinama, dodatak šake ovih sjajne chie će vam dosta značiti. A ukus će biti nezaboravan.

#5 Kao toping

S obzirom na to da su chia semenke skoro pa bez ukusa, one su idealne kako za slane, tako i za slatke recepte. Hrskave, odlične su za salatu ili kao deo grčkog jogurta. Voćni preliv je nezamisliv upravo bez ovih semenki.

#6 U sklopu pečenih poslastica

Zdrava verzija mafina može da uključuje upravo ove semenke. Banana hleb je u poslednje vreme izuzetno popularan, stoga ne možete pogrešiti ako ovoj jednostavnoj smesi dodate chia semenke. Osim ukusne, dobićete zdravu verziju vaše omiljene poslastice.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.