Koja žitarica je proglašena super hranom? Saznajte njene benefite u nastavku.


Verovatno ste i pogodili – u pitanju je laneno seme. Laneno seme se koristi u ishrani već preko 6000 godina, a zbog svojih zdravstvenih prednosti proglašeno je super hranom. Semenke lana dokazano pospešuju rad probave, smanjuju holesterol, uklanjaju potrebu za slatkom i nezdravom hranom, redukuju hormonski disbalans, tope kilograme, preventivno deluju na mnogobrojne bolesti i uspešno se bore protiv nekoliko tipa kancera…

 

Pročitajte načine na koje možete iskoristiti semenke lana i sve prednosti koje one pružaju.

 

Zahvaljujući brojnim lekovitim svojstvima, laneno seme može da pomogne u očuvanju zdravlja i lečenju bolesti kardiovaskularnog sistema, artritisa, upala, dijabetesa, astme i raznih vrsta alergija. Vlakna koja se nalaze u lanu štite zdravlje probavnog sistema i daju osećaj sitosti, zbog čega pomažu i prilikom mršavljenja i detoksikacije organizma. 

 

Dokazano je i da lan smanjuje rizik od nastanka raka, naročito raka dojke, prostate i debelog creva.

 

Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u lanu mogu da spreče oštećenja očnih nerava i da spreče pojavu makularne degeneracije. Zahvaljujući alfa linoleinskoj kiselini i lignanima, laneno seme jača imunitet i smanjuje rizik od pojave upalnih bolesti, poput psorijaze, reumatoidnog artritisa i lupusa.

Semenke lana održavaju ravnotežu ženskih hormona, pa povoljno deluju na reproduktivno zdravlje i plodnost žena, a mogu i da regulišu menstrualni ciklus, očuvaju zdravlje jajnika i ublaže simptome kod žena u menopauzi.

 

Način upotrebe lanenog semena

 

Samleveno seme 

Pomešajte samleveno seme sa medom, pospite ga preko supe, čorbe, salate ili glavnog jela ili ga razmutite u vodi i soku i popijte.

Celo zrno lana 

Celo zrno lana takođe možete pomešati sa medom ili dodati u musli. Obratite pažnju da ga dobro sažvaćete i unesete veliku količinu vode kako bi pospešili razgradnju semena.

Čaj od lanenog semena 

Čaj se dobija prelivanjem intaktnog semena lana vrućom vodom. Na taj način će se ispustiti sluzave materije u vodu, nakon čega možete popiti čaj.

Laneno ulje 

Laneno ulje je vrlo lekovito, a dobija se hladnim ceđenjem semenki lana. Koristite ga kao dodatak jelima ili za prelivanje salata i nemojte ga termički tretirati. Takođe, laneno ulje ne sadrži lignine ni celulozu.

 

Laneno seme kao lek

 

Prevencija je najbitnija u očuvanju zdravlja, a laneno seme predstavlja moćnog saveznika u prevenciji bolesti i u unapređivanju zdravlja, kao i u ubrzavanju izlečenja od bolesti.

Koristite laneno seme u svojoj svakodnevnoj ishrani kako bi: preventivno uticali na bolesti srca i krvnih sudova, regulisali holesterol u krvi, spečili pojavu dijabetesa, uspešno uradili detoksikaciju tela i očistili creva, čime ćete takođe unaprediti i zdravlje probavnog trakta i pospešili proces mršavljenja i gubitka masnih naslaga, smanjili upale, pospešili rad moždanih ćelija i pamćenje kroz pružanje potrebnih hranljivih materija, smanjili rizik od nastanka karcinoma, poboljšali zdravlje kože i unapredili funkcionisanje imunog sistema i očuvali generalno zdravstveno stanje.

 

Laneno seme za mršavljenje

 

Laneno seme reguliše i nivo šećera u krvi i pruža duži osećaj sitosti, a sve zahvaljujući visokom sadržaju vlakana. Istovremeno, laneno seme ubrzava metabolizam i sadrži veoma malo kalorija kada se konzumira u preporučenoj dozi. Jedna kašika semenki lana ima svega 35 kalorija, ali u sebi ima 2 grama dijetetskih vlakana, koja će svakako pozitivno uticati na gubitak kilograma.

Takođe je bitno znati da se u organizamu neće asporbovati sve kalorije iz semena lana. 25% lana čine proteini sa kompletnim profilom aminokiselina. B vitamini, kalijum, magnezijum i cink koji laneno seme sadrži su esencijalni za pravilnu dijetu i gubitak težine bez narušavanja zdravlja.

Dodajte kašičicu mlevenog lana u šolju probiotskog jogurta ili kefira i popijte ga pola sata pre obroka. 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.